1255
O πάντα εκφραστικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς | REUTERS/Benoit Tessier

Είναι πολλά τα λεφτά, Ζλάταν

Sportscaster Sportscaster 2 Ιουνίου 2016, 12:52
O πάντα εκφραστικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
|REUTERS/Benoit Tessier

Είναι πολλά τα λεφτά, Ζλάταν

Sportscaster Sportscaster 2 Ιουνίου 2016, 12:52

Θα μπορούσε να πει οτι έχει καλύτερες προτάσεις. Οτι νοιώθει ακμαίος -ακόμη- και γι’ αυτό θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Οτι έχει άλλες προτεραιότητες για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Κάτι «κομψό», τέλος πάντων. Αλλά -τότε- θα ήταν ένας κοινός θνητός, κι όχι ο «πολύς» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Απ’ όλες τις πιθανές απαντήσεις, ο εκκεντρικός αστέρας των γηπέδων διάλεξε την πιο αλαζονική: «Παραείμαι καλός για να γυρίσω στο σουηδικό πρωτάθλημα». Η ερώτηση ήταν, αν ευσταθούν οι φήμες οτι σκέφτεται να επιστρέψει στη Μάλμε. Κι εκείνος βρήκε την ευκαιρία να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο (μετά το σκοράρισμα): να προκαλέσει. Με μια αχρείαστη προσβολή για τη χώρα που τον «υιοθέτησε» και την ομάδα που τον ανέδειξε.

Το πιο παράδοξο, για όσους δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, είναι οτι προσπάθησε -με τον δικό του, μπρουτάλ τρόπο- να αποφύγει όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ο ίδιος τους προσκάλεσε. Ο εκπρόσωπος της εθνικής ομάδας της Σουηδίας ανακοίνωσε στους ρεπόρτερ που παρακολουθούν την προετοιμασία της για το Euro της Γαλλίας, οτι ο Ζλάταν επιθυμεί να τους μιλήσει -εκτάκτως- την Τετάρτη. Ολοι υποψιάστηκαν πως κάτι σημαντικό σκόπευε να αποκαλύψει: είτε την απόφασή του να εγκαταλείψει την εθνική, είτε τον σύλλογο στον οποίο θα συνεχίσει την καριέρα του μετά την αποχώρησή του από την Παρί Σεν Ζερμέν. Επεσαν έξω. Οπως αποδείχτηκε, ήθελε μόνο να διασκεδάσει με την αγωνία τους να βγάλουν τη μεγάλη είδηση.

2016-06-01T092104Z_2009806657_D1BETHJJTWAB_RTRMADP_3_SOCCER-EURO-SWE-IBRAHIMOVIC
Ο Σουηδός είχε ανέκαθεν μία «ιδιαίτερη» αγάπη για τους ανθρώπους του Τύπου (News Agency/Janerik Henriksson/via REUTERS)

Ηταν κεφάτος και χαλαρός. Χαμογελαστός στα όρια της ειρωνείας. Τους άφηνε να τον ρωτούν, για να μην τους απαντά τίποτε συγκεκριμένο. Για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την εθνική Σουηδίας, είπε οτι «δεν το έχω σκεφτεί και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις μου στο Euro». Κι όταν η κουβέντα έφτασε στο πιο καυτό ερώτημα των ημερών -σε ποιο σύλλογο θα βρεθεί μετά το καλοκαίρι- έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεσή του να τους ταπεινώσει: «Θέλω να γράφετε ιστορίες, για να δω ποιος θα γράψει τις καλύτερες. Οταν κουραστώ από τις φήμες, θα σας ενημερώσω πού θα πάω».

Εδώ και αρκετό καιρό, ο σουηδός παίζει ένα ακατανόητο παιχνίδι. Προτού καν ανακοινώσει το διαζύγιό του με την Παρί, δημοσιεύτηκε πως έχει ήδη συμφωνήσει με την Ορλάντο Σίτι. Οχι μόνο δεν το διέψευσε, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά: «Πιστεύω πως θα είναι μια φανταστική εμπειρία. Το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από το ευρωπαϊκό». Ούτε που ξανακούσαμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Πριν από έξι μήνες, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η είδηση οτι ενδιαφέρονται γι αυτόν μεγάλοι σύλλογοι της Premier League, ο ίδιος σχολίασε πως είναι μάλλον αργά για να μετακομίσει στην Αγγλία.

Επειτα εμφανίστηκε η πρόταση από την Κίνα, με το «τρελό» ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον ατζέντη του, τον Μίνο Ραϊόλα, ο Ιμπραΐμοβιτς διεμήνυσε στους ενδιαφερόμενους οτι τα λεφτά είναι λίγα για να μπει σε τέτοιο κόπο. Αλλά με 100 εκατομμύρια (ετησίως) θα έπαιζε με χαρά στο κινεζικό πρωτάθλημα. Ποτέ δεν μάθαμε, τι του απάντησαν οι ασιάτες.

Πριν από μερικές εβδομάδες δήλωσε οτι ενδέχεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, στο τέλος της σεζόν, αν δεν βρει κάποια πρόταση που να τον ικανοποιεί οικονομικά: «Τα πάντα μπορεί να συμβούν το καλοκαίρι… Mπορεί και να αποσυρθώ. Οταν όλες οι προτάσεις θα βρίσκονται στο τραπέζι, θα αποφασίσω». Αλλά χθες (Τετάρτη) ξεκαθάρισε οτι είναι πολύ καλός για να «χωρέσει» στη Μάλμε. Πόσω μάλλον για να αποσυρθεί εντελώς…

Πριν από έξι μήνες, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η είδηση οτι ενδιαφέρονται γι αυτόν μεγάλοι σύλλογοι της Premier League, ο ίδιος σχολίασε πως είναι μάλλον αργά για να μετακομίσει στην Αγγλία. Αργότερα, όμως, φάνηκε πως άλλαξε γνώμη: «Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αγγλικές ομάδες για μένα. Η Premier είναι το το πρωτάθλημα για το οποίο μιλούν όλοι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου». Ο μάνατζέρ του δεν αρνήθηκε πως ο πελάτης του μπορεί να συνεχίσει στο Νησί. Λέγοντας, μάλιστα, πως αν το αποφασίσει, θα διαλέξει μια τοπ ομάδα – και όχι τη… φτωχή Γουέστ Χαμ που του είχε κάνει μια πρώτη κρούση.

Αραγε, τι επιδιώκουν με αυτό το «παιχνίδι», ο Ζλάταν και ο δαιμόνιος ατζέντης του; Να εξασφαλίσουν ένα συμβόλαιο που θα ικανοποιεί τις εξωφρενικές οικονομικές απαιτήσεις του σουηδού σταρ ή να συντηρήσουν τον «ντόρο» γύρω από τ’ όνομά του, προς όφελος των χορηγών που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στον παίκτη; Μπορεί και τα δυο.

2016-05-26T144115Z_1759043833_D1AETGGZIHAA_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-MOURINHO-IBRAHIMOVIC
Ο Ζλάταν στα 35 του χρόνια παραμένει ο φυσικός ηγέτης της εθνικής Σουηδίας (REUTERS/Ruben Sprich/File Photo)

Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, ενδιαφέρον για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς υπάρχει από την Τσέλσι, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αρσεναλ, αλλά και από τη Μίλαν (από την οποία τον απέκτησε η Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2012). Οπως αναφέρει η «Telegraph», τις πιο πολλές πιθανότητες να τον κάνει δικό της, τις έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – λόγω Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Guardian αποκαλύπτει πως οι απαιτήσεις του Ιμπραΐμοβιτς αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπογραμμίζοντας οτι το ποσό αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν η Γιουνάιτεντ τού δώσει αυτά τα λεφτά, ο σουηδός θα είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος μετά τον Γουέιν Ρούνεϊ. Οχι μόνο στον σύλλογο του Μάντσεστερ αλλά και σε ολόκληρη την Premier League. Ο Ρούνεϊ, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία, αμείβεται με 328.000 ευρώ την εβδομάδα. Οι ιταλοί υποστηρίζουν πως ο Μίνο Ράιολα έχει έρθει σε συμφωνία με τη Μίλαν, για τριετές συμβόλαιο με καθαρές ετήσιες αποδοχές 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά τον Ζλάταν τον θέλει και η Νάπολι.

Μπορεί, στα 35 του, να βρει αυτά τα λεφτά; Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, έδειξε οτι η… μπογιά του περνάει ακόμα. Οταν έφυγε από την Μίλαν, το 2012, αντί μόλις 21 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι πηγαίνει στην Παρί για να κολλήσει τα τελευταία του ένσημα. Ο Ζλάταν, όμως, έγινε ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το γαλλικό πρωτάθλημα έχασε κάθε ίχνος ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και φέτος, ο Ιμπραΐμοβιτς έσπασε όλα τα ρεκόρ. Το ίδιο καλά στάθηκε στο Champions League. Με το γκολ κόντρα στην Τσέλσι έφτασε τα 47 σε 117 αγώνες, και είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει στην κορυφαία διοργάνωση με έξι διαφορετικές ομάδες: Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Παρί. «Ο κόσμος λέει ότι γέρασα, όμως εγώ απλά ζεσταίνομαι. Το μέλλον δείχνει ωραίο. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός», παρατήρησε ο ίδιος στη διάρκεια της χρονιάς.

Ισως ο πιο σημαντικός λόγος για να ξοδέψει, ένας σύλλογος, τόσα λεφτά για τον Ιμπραΐμοβιτς, είναι οτι η παρουσία του σχεδόν εξασφαλίζει το Πρωτάθλημα. Αυτό λένε οι αριθμοί. Μετά το 2001 που πανηγύρισε τον τίτλο με τη φανέλα του Αγιαξ -στα 20 του χρόνια- πέρασε από την Ιταλία (Γιουβέντους, Ιντερ και Μίλαν), από την Ισπανία (Μπαρτσελόνα) και από τη Γαλλία (Παρί Σεν Ζερμέν). Παντού αναδείχθηκε πρωταθλητής. Πήρε δυο τίτλους στην Ολλανδία, δύο στη Serie A με τη Γιουβέντους (αργότερα της αφαιρέθηκαν λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων), τρεις -διαδοχικούς- με τη φανέλα της Ιντερ, αμέσως μετά με την Μπαρτσελόνα, ύστερα με τη Μίλαν και -από το 2012 μέχρι σήμερα- τέσσερις σερί με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ακόμη κι αν κάποιος τον θεωρήσει απλώς… γουρλή, πρόκειται για μια παράδοση που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Τι του απομένει; Να κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα και στην Αγγλία. Στα δύσκολα. Αλλά, κρίνοντας από την ασύνορη φιλοδοξία του, πάνω απ’ όλα θα τον ενδιέφερε -πριν κλείσει την καριέρα του- να διεκδικήσει τον τίτλο που λείπει από τη συλλογή του: το Champions League. Αρα, να πάει σε μια ομάδα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ισως γι’ αυτό να έφυγε από το Παρίσι, όπου τον είχαν «βασιλιά».

Η υπόσχεσή του στους δημοσιογράφους είναι, πως αυτό το καλοκαίρι θα έχουν πολλά να γράψουν (για ‘κείνον). Αν δεν τους κοροϊδεύει πάλι, ο ίδιος γνωρίζει -ήδη- ποια είναι η επόμενη φανέλα που θα φορέσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...