956
Ο τραυματίας αστυνομικός κείτεται στο έδαφος ενώ συνάδελφοί του αναμένουν το ασθενοφόρο | Intime

Αναρχία, καταστροφές και τραυματίες αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 19:59
Ο τραυματίας αστυνομικός κείτεται στο έδαφος ενώ συνάδελφοί του αναμένουν το ασθενοφόρο
|Intime

Αναρχία, καταστροφές και τραυματίες αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 19:59

Βίαιη τροπή πήρε η διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη με αφορμή όσα συνέβησαν εκεί την Κυριακή, όταν ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και επιχείρησε να προσεγγίσει το αστυνομικό τμήμα. Τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ο ένας από αυτούς σοβαρά στο κεφάλι, αλλά χωρίς να διατρέχει κίνδυνο, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μεγάλο πλήθος διαδηλωτών, πάνω από 5.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις (5.000 στην πλατεία και 3.000 στην πορεία κατά την αστυνομία), ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα κομματικών νεολαιών, συλλογικοτήτων, σωματείων, αλλά και του Ρουβίκωνα και συνέρρευσε το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:00, στην Νέα Σμύρνη για την πορεία διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα, το οποίο ήταν σε κλοιό, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία. Στην πλειονότητά τους αποχώρησαν ήρεμα.

Από το σώμα της διαδήλωσης αποσπάστηκε ομάδα κουκουλοφόρων (σε 400 άτομα τους υπολογίζει η αστυνομία), που επιχείρησε να προσεγγίσει το ΑΤ, φωνάζοντας μάλιστα και συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα. Πέταξαν μολότοφ και πέτρες ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και αντλίας νερού. Οι κουκουλοφόροι χωρίστηκαν σε ομάδες και επιδόθηκαν σε καταστροφές σε οχήματα και καταστήματα, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν.

Σοβαρός τραυματισμός

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια.

Σε μία περίπτωση ο αστυνομικός της ομάδας Δράση περνούσε με τη μοτοσικλέτα του από παράδρομο της Συγγρού όπου δέχθηκε επίθεση από μεγάλη ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν άγρια, προκαλώντας τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Επειτα από προσπάθεια, προσέγγισε στο σημείο και τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παρά τα τραύματα, η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι τρεις, που επίσης μεταφέρθηκαν στο 401, είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Ο τραυματίας αστυνομικός | Intime

Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος κάτοικοι της περιοχής, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις κατοίκων από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, φοιτητικοί σύλλογοι, και άλλες συλλογικότητες.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, όπως και ότι συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες.

Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει»

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

«Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Οχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η βία δεν απαντιέται με βία»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ

Το βράδυ της Τρίτης από το Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού απόψε στη Νέα Σμύρνη. Την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και τη δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί.

»Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα. Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται. Πλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται».

Το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, «για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη», εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

»Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει».

Τέλος, από το Γραφείο Τύπου του κόμματος «Ελληνική Λύση» εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: «Η Ελληνική Λύση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού από κουκουλοφόρους στη Νέα Σμύρνη. Εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εν ώρα καθήκοντος τραυματία αστυνομικό. Καταδικάζει όμως απερίφραστα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν κλίμα εμφυλίου στην κοινωνία προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους Ελληνες από τις καταστροφικές πολιτικές για την Πανδημία, τα Εθνικά θέματα και την Οικονομία για τις οποίες είναι ‘σύμφωνοι’ και συνυπεύθυνοι».

Βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που εντόπισαν άνδρες της ΕΛΑΣ. Στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ γίνεται λόγος για καδρόνια και… μπετόβεργες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...