517
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη σύγκρουσή τους στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 09:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2021, 12:35
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη σύγκρουσή τους στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 09:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2021, 12:35

Στη Βουλή, και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μεταφέρεται η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, στη σκιά και όσων συνέβησαν την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει την Παρασκευή στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Ως γνωστόν, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το θέμα στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τη Δευτέρα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, με τίτλο: «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

Αλλά και ως πρώτη γραμμή άμυνας για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, η κυβέρνηση έχει και αυτή επιχειρήσει να πολιτικοποιήσει το θέμα. Πρώτα σημειώνοντας την παρουσία στην περιοχή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διένειμε φέιγ βολάν στοχοποιώντας τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ακολούθως, διακινώντας μέσω κυβερνητικών και άλλων στελεχών (Γιώργος Γεραπετρίτης, Μάκης Βορίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.ά.) την πληροφορία στα ΜΜΕ ότι το θύμα του ξυλοδαρμού από άνδρες της ΔΙΑΣ «δεν ήταν οικογενειάρχης», αλλά μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου. Και τελικά με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ την Τρίτη, ότι όντως η ομάδα της ΔΙΑΣ δέχτηκε επίθεση στην πλατεία Νέας Σμύρνης και ότι «έπεσε στην παγίδα» των αντιεξουσιαστών που έκαναν, λέει, ψευδή καταγγελία για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Και όλα αυτά, ενώ ήδη διεξάγεται ΕΔΕ για τη δράση των αστυνομικών και έχει παραγγελθεί και σχετική εισαγγελική έρευνα.

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Αλιβιζάτος

Επίσης πάντως, ο Πρωθυπουργός όρισε για το απόγευμα της Τρίτης συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος προ διετίας είχε αναλάβει πρόεδρος επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, αλλά μετά και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αποκάλυψε ότι αυτή η επιτροπή έχει πάψει να λειτουργεί, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο μεταξύ και σε μια απόδειξη του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εργαλιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση, ο Χρήστος Σπίρτζης, αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσήλθε την Τρίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, με την οποία ζήτησε από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως: Παράνομη οπλοφορία- οπλοχρησία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και βασανισμού συλληφθέντων.

«Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι’ αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών», είπε ο κ. Σπίρτζης κατά την έξοδό του από τον Αρειο Πάγο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...