1079
Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι, κάτοικοι έκαναν (επεισοδιακή) πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής | George Vitsaras / SOOC

Ενταση στη Νέα Σμύρνη – αντιδράσεις μετά την αστυνομική βία σε ελέγχους για το lockdown

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 16:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2021 19:19
Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι, κάτοικοι έκαναν (επεισοδιακή) πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής
|George Vitsaras / SOOC

Ενταση στη Νέα Σμύρνη – αντιδράσεις μετά την αστυνομική βία σε ελέγχους για το lockdown

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 16:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2021 19:19

Ενταση, μολότοφ, χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης. Και επεισόδια με πρωταγωνιστές τους άνδρες της ΔΙΑΣ, μπροστά σε οικογένειες με παιδιά σε μια πλατεία, μεσημέρι Κυριακής. Σε ένα από τα πιο φιλήσυχα προάστια (ή δήμους) της μητροπολιτικής Αθήνας…

Τα επεισόδια νωρίς το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, μετά την πορεία περίπου χιλίων κατοίκων της περιοχής κατά της αστυνομικής βίας, ήταν η κατάληξη μιας έξαλλης κατάστασης που επικράτησε επί ώρες σε αυτή την ιστορική γειτονιά που δεν είχε γνωρίζει ποτέ περιστατικά τέτοιας βίας.

Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην φημισμένη κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οι εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη ήταν δύο, αν και ουσιαστικά η πρώτη, αυτή της Αστυνομίας, διαψεύστηκε με πάταγο από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με πρώτη εκδοχή, αυτή της ΕΛ.ΑΣ, περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν εναντίον τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ελέγχους για χρήση μάσκας, αποστάσεις και μη νόμιμες μετακινήσεις —όντως στην πλατεία της Νέας Σμύρνης παρατηρείται συνωστισμός, αλλά πώς να μην παρατηρηθεί όταν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και πρόκειται για τον πλέον πυκνοκατοικημένο δήμο της Ελλάδας;

Ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ, μάχη σώμα με σώμα με τους  αστυνομικούς να ζητούν ενισχύσεις από δυνάμεις των ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους αγνώστους με γκλοπ, ενώ έγιναν και 11 προσαγωγές. Μάλιστα το αστυνομικό ρεπορτάζ ανέφερε ελαφρύ τραυματισμό ενός άνδρα της ΕΛ.ΑΣ.

Η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας ανέφερε:

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Μίλησαν τα βίντεο

Και έτσι φτάνουμε στη δεύτερη εκδοχή. Στα βίντεο που αναφέρει και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στα social media. Στα οποία social media κυκλοφόρησαν γρήγορα δεκάδες αναφορές ότι τα επεισόδια δεν έγιναν έτσι. Ξεκίνησαν όταν κάποιοι πολίτες αντέδρασαν στην απόφαση αστυνομικών να επιβάλουν πρόστιμα σε μια οικογένεια με δύο παιδιά. Αυτή η αντίδραση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδήγησε τους αστυνομικούς να φωνάξουν ενισχύσεις και να ξεσπάσουν επεισόδια.

Χαρακτηριστική ήταν και η ανάρτηση του αντιδημάρχου Νέας Σμύρνης, Γιώργου Κρικρή που έγραψε στο Facebook:

«Τα fake news και η αλαζονεία της εξουσίας δεν έχουν χώρο στη Νέα Σμύρνη. Ένα ήσυχο απόγευμα στην Πλατεία μετατράπηκε σε σκηνές βίας που δεν έχουμε ξαναδεί στην πόλη μας. Η αστυνομική καταστολή μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών δεν τιμάει ούτε την πόλη μας ούτε την Ελληνική Αστυνομία. Η διαχείριση της πανδημίας μάς έμαθε οτι μόνο με συνεργασία, ψυχραιμία και υπομονή δεν θα έχουμε αλλά θύματα».

Τα fake news και η αλαζονεία της εξουσίας δεν έχουν χώρο στη Νέα Σμύρνη.
Ένα ήσυχο απόγευμα στην Πλατεία μετατράπηκε σε…

Δημοσιεύτηκε από George Krikris στις Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Η ανακοίνωση του δήμου Νέας Σμύρνης ήταν πάντως πιο ισορροπημένη.

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

»Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία.

»Είναι δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα έχουν κουράσει τον καθένα.

» Η συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες αλλά και οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους για να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η υπομονή όλων μας δοκιμάζεται καθημερινά, κοινός στόχος να ξεπεράσουμε την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες».

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς, ενώ υπήρξαν και βίντεο που δείχνουν τρεις αστυνομικούς να χτυπούν επανειλημμένα με τα γκλομπ τους έναν νεαρό.

Ενδεικτικό του πόσο εκτεθειμένη ήταν η ΕΛ.ΑΣ είναι ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για όσα συνέβησαν.

Αλλά το κλίμα δεν εκτονώθηκε. Νωρίς το βράδυ περίπου χίλια άτομα μαζεύτηκαν στην Πλατεία και έκαναν πορεία προς το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.

Μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια στους δρόμους γύρω από την Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Το θέμα πήρα αναπόφευκτα και πολιτικές διαστάσεις, με την αντιπολίτευση να καταδικάζει την κυβερνητική βία.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε Χρυσοχοΐδη

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ζήσουμε το ελληνικό “I can’t breathe”. Η πολιτική του αυταρχισμού πρέπει να ανατραπεί», ανέφερε στο Twitter ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Και λίγο αργότερα, σε δεύτερο μήνυμά του, ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε:

«Κύριε Χρυσοχοΐδη μαζέψτε τους! Οι γειτονιές και οι πλατείες δεν είναι κατεχόμενη χώρα. Αν δεν σταματήσετε το όργιο καταστολής και αυταρχισμού, εσείς και ο κ. Μητσοτάκης, φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί».

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Εγραψε ο κ. Τσίπρας: «Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και σχολίασε:

«Η αστυνομική βία που ασκήθηκε σήμερα από δυνάμεις της ΔΙΑΣ  σε βάρος πολιτών στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπως αποτυπώνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο, είναι όχι μόνον αδικαιολόγητη αλλά και εξοργιστική. Η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται δυστυχώς αδύναμη να διασφαλίσει μια απλή αστυνόμευση, όπως είναι η τήρηση των μέτρων κυκλοφορίας μια Κυριακή μεσημέρι σε μία φιλήσυχη γειτονιά της Αττικής, χωρίς να καταφεύγει σε ξυλοδαρμούς. Τέτοια επιχειρησιακή ένδεια είναι ντροπιαστική για αστυνομία ευρωπαϊκής χώρας. Η ευθύνη για την εικόνα αυτή βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του υπουργείου. 

Το χειρότερο είναι πως τέτοιες άφρονες ενέργειες υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη και αποδυναμώνουν τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια, στην οποία απαραίτητη είναι η συμβολή όλων μας. Και μάλιστα με μια κοινωνία καταβεβλημένη από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν και άκρως ανήσυχη για αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον».      

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...