591
Ο Τραμπ πανηγυρίζει στο Μαρ-α-Λάγκο. «Ηταν φοβερή βραδιά, απίστευτη μέρα» είπε | REUTERS/Marco Bello

Σούπερ Τρίτη – σούπερ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 09:16
Ο Τραμπ πανηγυρίζει στο Μαρ-α-Λάγκο. «Ηταν φοβερή βραδιά, απίστευτη μέρα» είπε
|REUTERS/Marco Bello

Σούπερ Τρίτη – σούπερ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 09:16

Για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο στην χωρίς ιστορικό προηγούμενο να προσπαθήσει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο (παρά μόνο πια οι δικαστικές του περιπέτειες): ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σάρωσε στις προκριματικές εκλογές της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης» και πλέον, όπως το διατύπωσε εύστοχα το Politico, έχει μπροστά του μια «σχεδόν αδιατάρακτη» πορεία προς το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και βεβαίως τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Δέκα πέντε Πολιτείες ψήφισαν την Τρίτη. Το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ο Τραμπ επικρατούσε άνετα στις 12 από αυτές, έχοντας ως μοναδική αντίπαλο τη Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία, λογικά, ελπίζει πια μόνο στο σενάριο της καταδίκης του Τραμπ σε μια από τις τέσσερις δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

Μετά τις κάλπες της 5ης Μαρτίου, ο Τραμπ αριθμεί 757 εκλέκτορες και η Χέιλι μόλις 62. Το όριο για το χρίσμα που θα δοθεί επισήμως στο πανηγυρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Αύγουστο είναι οι 1.215 εκλέκτορες.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Αρκάνσας, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα και Κολοράντο. Αναδείχτηκε επίσης νικητής στο Τέξας, την τεράστια πολιτεία του αμερικανικού Νότου, αλλά και στην Καλιφόρνια, η οποία στέλνει στο συνέδριο του καλοκαιριού 169 εκλέκτορες, τους περισσότερους από κάθε άλλη Πολιτεία.

Η επικράτηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια έχει ένα επιπλέον πολιτικό βάρος, καθώς πρόκειται για μια Πολιτεία με φιλελεύθερη και δημοκρατική παράδοση –θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα στρέφονταν προς τη μετριοπαθή Χέιλι, αντί του όλο και πιο ακροδεξιού Τραμπ. Ομως ο Τραμπ ψηφίστηκε από το 76,3% των Καλιφορνέζων Ρεπουμπλικανών.

«Ηταν φοβερή βραδιά, απίστευτη μέρα», είπε ο 77χρονος μεγιστάνας σε υποστηρικτές του που είχαν σπεύσει στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Η Χέιλι πάντως του στέρησε το απόλυτο, καθώς εκτιμάται πως κατήγαγε νίκη στην πολιτεία Βερμόντ, αραιοκατοικημένη περιοχή στα βορειοανατολικά σύνορα με τον Καναδά.

Η «Σούπερ Τρίτη» είναι κρίσιμη αναμέτρηση σε κάθε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς διεξάγονται ψηφοφορίες σε 15 Πολιτείες και μια περιοχή (την αμερικανική Σαμόα) για την ανάδειξη των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές.

Το «πρόβλημα» για τον Τραμπ

Το ότι ο Τραμπ σάρωσε δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα για αυτόν εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Το κόμμα είναι βαθιά πολωμένο και είναι χαρακτηριστικό πως σε έρευνα του δικτύου ABC με βάση τα exit polls, όσοι ψήφισαν τη Νίκι Χέιλι δηλώνουν σε ποσοστό 82% ότι απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Τραμπ πως ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε τις εκλογές το 2020, και σε ποσοστό 79% ότι θα είναι ενοχλημένοι με τον Τραμπ ως προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών –άλλο ένα 79% κρίνει πως ο Τραμπ δεν πρέπει να μπει στον Λευκό Οίκο αν έχει καταδικαστεί για έγκλημα (και διώκεται για τέσσερα).

Αυτή η διαφαινόμενη αποσυσπείρωση της κομματικής βάσης των Ρεπουμπλικανών, μπορεί να στερήσει από τον Τραμπ κρίσιμες ψήφους σε εκείνες τις Πολιτείες (τα swing states) που κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως, για παράδειγμα, συνέβη το 2020 σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια.

Στην άλλη πλευρά, των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, που διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του πρακτικά χωρίς να έχει αληθινό αντίπαλο, αναμενόταν να κερδίσει και στις 15 πολιτείες.

Οι υποψηφιότητες των αντιπάλων του, του πολιτικού Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και της συγγραφέως Μάριαν Γουίλιαμσον, ουδέποτε προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις για την προχωρημένη ηλικία του προέδρου, ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, παρά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...