328
Καρέ από την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, προκειμένου η Αγκυρα να κάνει δεκτές τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συυμαχία | TUR Presidency/ Murat Cetinmuhurdar/Anadolu Agency via Getty Images

Σουηδία: Πρώτη έκδοση καταζητούμενου στην Τουρκία μετά τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 19:07
Καρέ από την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, προκειμένου η Αγκυρα να κάνει δεκτές τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συυμαχία
|TUR Presidency/ Murat Cetinmuhurdar/Anadolu Agency via Getty Images

Σουηδία: Πρώτη έκδοση καταζητούμενου στην Τουρκία μετά τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 19:07

Να εκδώσει στην Τουρκία έναν άνδρα ο οποίος καταζητείται για απάτη αποφάσισε η Σουηδία στην πρώτη σχετική υπόθεση από τότε που η Αγκυρα απαίτησε την έκδοση ορισμένων ατόμων με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Στοκχόλμη να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως και έγινε.

Η Τουρκία ήρε τον Ιούνιο το βέτο της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έπειτα από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθη αργότερα, η Τουρκία υπέβαλε έναν κατάλογο ατόμων που επιθυμεί να εκδοθούν από τη Στοκχόλμη, αλλά έκτοτε η Αγκυρα έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου. Ο άνδρας, περίπου 30 ετών, θα αποτελέσει την πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία.

«Αυτό είναι ένα κανονικό ζήτημα ρουτίνας. Το εν λόγω άτομο είναι Τούρκος πολίτης και καταδικάστηκε για αδικήματα απάτης στην Τουρκία το 2013 και το 2016», δήλωσε την Παρασκευή –την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση της Σουηδίας– ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτό του μήνυμα στο Reuters. «Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα ως είθισται και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοση», είπε.

Εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να απαντήσει αν ο άνδρας συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τα άτομα που η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να εκδώσει, ή να σχολιάσει περαιτέρω για το θέμα, κατά την ίδια πηγή.

Το σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT, που ήταν το πρώτο που έκανε γνωστή την έκδοση, ανέφερε ότι ο άνδρας έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε 14 χρόνια κάθειρξης για πολλές υποθέσεις απάτης με τραπεζικές κάρτες. Ο άνδρας, ο οποίος κρατείται στη Σουηδία από πέρυσι, υποστηρίζει ότι έχει καταδικαστεί άδικα επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό, αρνήθηκε να κάνει στρατιωτική θητεία και έχει κουρδικές ρίζες, κατά το τοπικό δίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...