335
Ρώσος στρατιώτης σε περιπολία κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στα περίχωρα της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Ενερχοντάρ | REUTERS/Alexander Ermochenko

Αμεση κατάπαυση πυρός γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά ο ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 16:21
Ρώσος στρατιώτης σε περιπολία κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στα περίχωρα της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Ενερχοντάρ
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Αμεση κατάπαυση πυρός γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά ο ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 16:21

Σε άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, κάλεσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να παύσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην άμεση περί τον σταθμό περιοχή και να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του και την γύρω ζώνη», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες στη σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Reuters, το θέμα των βομβαρδισμών κατά του πυρηνικού σταθμού θα σήμερα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ίδια ημέρα.

Την Τετάρτη η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών είχε απευθύνει ανάλογη έκκληση, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «θέτει σε κίνδυνο» την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, και ζήτησε ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού να επιστρέψει στο Κίεβο.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως στο νόμιμο κυρίαρχο ιδιοκτήτη του, την Ουκρανία, τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», δήλωσε η G7 σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της ομάδας. «Ο συνεχιζόμενος έλεγχος του σταθμού από τη Ρωσία είναι αυτό που θέτει σε κίνδυνο την περιοχή», υποστήριξε.

«Το ουκρανικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς να υφίσταται απειλές ούτε πιέσεις», πρόσθεσε η G7, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία της για τη σοβαρή απειλή» που δημιουργεί ο ρωσικός στρατός για «την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η κατοχή των εγκαταστάσεων αυτών από τα στρατεύματα της Μόσχας «αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος» και «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το βράδυ οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ζώνης του σταθμού της Ζαπορίζια.

Την Κυριακή, σε συνέχεια άλλων βομβαρδισμών στο σημείο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σκληρότερη διεθνή απάντηση στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για ρωσική «πυρηνική τρομοκρατία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...