260
Εκκλησία στο κέντρο της Στοκχόλμης | Reuters

Σουηδία: Περισσότερες σε αριθμό αλλά μισθολογικά κατώτερες οι γυναίκες ιερείς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 22:07
Εκκλησία στο κέντρο της Στοκχόλμης
|Reuters

Σουηδία: Περισσότερες σε αριθμό αλλά μισθολογικά κατώτερες οι γυναίκες ιερείς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 22:07

Ο αριθμός των γυναικών ιερέων μόλις ξεπέρασε εκείνον των ανδρών, 60 χρόνια μετά την πρώτη χειροτόνηση γυναίκας από την Εκκλησία της Σουηδίας, το 1960.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με μια εκκλησιαστική έκθεση τού 1990, εκτιμάτο πως οι γυναίκες δεν θα ξεπερνούσαν το ήμισυ του κλήρου έως το μακρινό… 2090.

Η πρόγνωση κάθε άλλο παρά μέσα έπεσε…

«Από ιστορική άποψη, αυτό συνέβη γρηγορότερα απ’ όσο φανταζόμασταν» ανέφερε η Κριστίνα Γκρένχολμ, γραμματέας της Εκκλησίας της Σουηδίας και αυτή που ανακοίνωσε πως το 50.1% των ιερέων της είναι πλέον γένους θηλυκού.

«Από τη στιγμή που πιστεύουμε πως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να κηρύσσουμε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσή Του» τόνισε με νόημα η Γκρένχολμ.

Ωστόσο, παρά την κατάρριψη αυτού του σημαντικού ορόσημου, οι γυναίκες κληρικοί εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο απ’ ό,τι οι άνδρες.

Συγκεκριμένα, το μέσο μισθολογικό χάσμα είναι 2.200 σουηδικές κορώνες (216 ευρώ) μηνιαίως, σύμφωνα με την εφημερίδα της Εκκλησίας «Kyrkans Tidning».

Όπως αναφέρει η Γκρένχολμ, αυτό συμβαίνει καθώς οι άνδρες ιερωμένοι βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Η Εκκλησία της Σουηδίας επιτρέπει στις γυναίκες να γίνονται κληρικοί από το 1958 και χειροτόνησε τις τρεις πρώτες το 1960.

Τα βήματα βέβαια μέχρι τον πλήρη εκσυγχρονισμό της Eκκλησίας ήταν σχετικά αργά.

Μόλις το 1982, οι σουηδοί νομοθέτες κατήργησαν μια «ρήτρα συνείδησης» που επέτρεπε σε κληρικούς να αρνούνται συνεργασία με γυναίκες συναδέλφους τους!

Η Εκκλησία της Σουηδίας που ανήκει στο δόγμα του Λουθηρανισμού έχει πάνω από 6 εκατομμύρια πιστούς – σε σύνολο 10 εκατ. πληθυσμού.

Εδώ και 20 χρόνια, μάλιστα, από τις αρχές του 2000, έχει γίνει πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...