603
Καπνός υψώνεται πάνω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο βομαβρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες | Abdullah Abdel Moneim/via REUTERS

Σουδάν: Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ – Τρία παιδιά μεταξύ των εγκλωβισμένων

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2023, 12:56
Καπνός υψώνεται πάνω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο βομαβρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες
|Abdullah Abdel Moneim/via REUTERS

Σουδάν: Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ – Τρία παιδιά μεταξύ των εγκλωβισμένων

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2023, 12:56

Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι 15 Ελληνες από την Κυριακή του Πάσχα, είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ’έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί», περιέγραψε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, μια από τους έλληνες πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Ολο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», προσέθεσε η ίδια.

Στο βίντεο που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, οι εχθροπραξίες στην πρωτεύουσα του Σουδάν είναι ορατές από το μισόκλειστο παράθυρο της Μητρόπολης, ενώ συνεχώς ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον δύο Ελληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν την Κυριακή όταν ρουκέτα έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, έξω από την εκκλησία.

Οι δύο τραυματίες αναμενόταν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ωστόσο τα νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και τα καταστήματα που τα προμηθεύουν ήταν κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Σχετική ανακοίνωση για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο οι τραυματίες στη χώρα ξεπερνούν τους χίλιους.

Μιλώντας την Κυριακή στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, είχε ήδη κάνει γνωστή την είδηση του εγκλωβισμού των ομογενών στη Μητρόπολη, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν «βροχή».

«Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας: «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, από το Σάββατο, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 97 άμαχοι.

ΥΠΕΞ:  Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.

«Οι δύο έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», προσέθεσε.

Υπενθύμισε δε ότι «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων», το υπουργείο «εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Ελληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Τόνισε, επίσης, ότι «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο, η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Παράλληλα, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ.

Τέλος, «με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...