508
Η Ξένια Σόμπτσακ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο του 202 | REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Σοκ στη Μόσχα: Λίγο πριν συλληφθεί, η «βαφτιστήρα» του Πούτιν διέφυγε από τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:47
Η Ξένια Σόμπτσακ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο του 202
|REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Σοκ στη Μόσχα: Λίγο πριν συλληφθεί, η «βαφτιστήρα» του Πούτιν διέφυγε από τη χώρα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:47

Η κόρη του «μέντορα» του Βλαντίμιρ Πούτιν και ενδεχομένως και βαφτιστήρα του ρώσου προέδρου, διέφυγε από τη Ρωσία στη Λιθουανία, λίγες ώρες πριν η αστυνομία πραγματοποιήσει έρευνα στην έπαυλή της στη Μόσχα.

Η 40χρονη Ξένια Σόμπτσακ, στενή φίλη της οικογένειας του ρώσου προέδρου και αντίπαλός του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018, βρισκόταν από παλιά στο στόχαστρο του Κρεμλίνου, καθώς δεν έκρυβε τη στήριξή της στην αντιπολίτευση.

Λόγω της φιλίας του πατέρα της με τον Πούτιν όμως, δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι τώρα. Φαίνεται όμως πως πέρασε την «κόκκινη γραμμή» του ρώσου προέδρου όταν καταφέρθηκε εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είχε παραστεί στη βάπτισή της και οι φήμες μάλιστα λένε ότι την είχε βαπτίσει ο ίδιος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζει την Ξένια Σόμπτσακ στο Κρεμλίνο, τον Μάρτιο του 2018. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Η Σόμπτσακ πέρασε τα σύνορα το πρωί της Τετάρτης, την ώρα που ρώσοι πράκτορες την αναζητούσαν στο αεροδρόμιο της Μόσχας για να την συλλάβουν.

Η 40χρονη ήξερε ότι παρακολουθείται και προφανώς αισθανόταν ότι έσφιγγε ο κλοιός του Πούτιν γύρω της. Ετσι κατέστρωσε το σχέδιο διαφυγής της. Αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια online για το Ντουμπάι και την Τουρκία για να μπερδέψει τους πράκτορες.

Τελικά όμως, κατάφερε να επιβιβαστεί σε πτήση από τη Μόσχα προς τη Λευκορωσία και από εκεί πέρασε με τα πόδια τα σύνορα στη Λιθουανία, όπως φαίνεται και από τις κάμερες που την κατέγραψαν.

Την προηγούμενη ημέρα, είχε συλληφθεί ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας της με την κατηγορία του εκβιασμού.

Η Σόμπτσακ, γνωστή ως «η Πάρις Χίλτον της Ρωσίας», έγινε διάσημη στη χώρα της όταν παρουσίαζε τη ρωσική εκδοχή του «Big Brother» τη δεκαετία του 2000, ενώ ήταν και δημοσιογράφος, η οποία μάλιστα έκανε δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Το 2012, εξέπληξε τους Ρώσους, που γνώριζαν τη στενή σχέση της οικογένειάς της με τον Πούτιν, καθώς συμμετείχε στις μεγάλες αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις στη χώρα. Το 2018 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου αντιπολιτευτικού κόμματος και κατέβηκε υποψήφια στις προεδρικές εκλογές εναντίον του Πούτιν. Ελαβε μόνο το 1,7% των ψήφων και αποσύρθηκε από την πολιτική, καθώς την κατηγόρησε ο Αλεξέι Ναβάλνι ότι ήταν «βαλτή», από το Κρεμλίνο, υποψήφια, και ότι έκανε κακό στην αντιπολίτευση.

Τον Μάρτιο του 2018, η Σόμπτσακ ίδρυσε αντιπολιτευτικό κόμμα και κατέβηκε υποψήφια εναντίον του Πούτιν – EPA/SERGEI ILNITSKY

Εχοντας εκατομμύρια ακόλουθους στα social media, είχε κρατήσει έως τώρα ουδέτερη στάση στις αναρτήσεις της για τον πόλεμο. Ειχε πει όμως ότι δεν μπορεί να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της για την εισβολή στην Ουκρανία. Στο παρελθόν ήταν φανερά εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο ρώσος πρόεδρος ήταν συνεργάτης και φίλος του πατέρα της, Ανατόλι Σόμπτσακ, ο οποίος ήταν επί χρόνια δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, τη δεκαετία του ’90.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι εφόσον η ίδια έγινε στόχος του ρώσου προέδρου, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο στη Ρωσία και το ένταλμα σύλληψής της ήταν μήνυμα του Πούτιν προς τη ρωσική ελίτ.

Οπως σημειώνει η Telegraph, δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς είπε η Σόμπτσακ κατά του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...