262
Ο Σόιμπλε στην ομιλία του στη γερμανική βουλή για τις ευθύνες της χώρας του στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο | REUTERS/Michele Tantussi

Σόιμπλε: Η Γερμανία καθυστέρησε να αναλάβει τις ευθύνες της για το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 14:26
Ο Σόιμπλε στην ομιλία του στη γερμανική βουλή για τις ευθύνες της χώρας του στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
|REUTERS/Michele Tantussi

Σόιμπλε: Η Γερμανία καθυστέρησε να αναλάβει τις ευθύνες της για το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 14:26

«Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στην Γερμανία». Αυτό προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Η δήλωση του 77χρονου πολιτικού, ο οποίος γεννήθηκε στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Φράιμπουργκ, έγινε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια εκδήλωση μνήμης στην Μπούντεσταγκ για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Ενώπιον επιζώντων του Ολοκαυτώματος, του προέδρου του Ισραήλ Ρεουβεν Ρίβλιν, του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ και της ολομέλειας της Μπούντεστανγκ, ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναλάβει η Γερμανία τις ευθύνες της, αλλά τόνισε ότι η αναγνώριση αυτής της ευθύνης περιλαμβάνεται πλέον στο γερμανικό Σύνταγμα και ζήτησε «να μιλάμε περισσότερο» για το Aουσβιτς και το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

«Δεν υπάρχει υγιής σιωπή για το Αουσβιτς. Πρέπει να μιλάμε για αυτό, για το οποίο δεν υπάρχουν λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι το Αουσβιτς μας υπενθυμίζει «πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός μας».

Είναι σημαντικό να μιλάμε για την ευθύνη μας, συνέχισε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, «χωρίς να αφήνουμε περιθώρια για στιγματισμό άλλων ανθρώπων και για περιθωριοποίηση».

Σόιμπλε, Ρίβλιν και Σταϊνμάγερ στην εκδήλωση μνήμης στην Μπούτεσταγκ (REUTERS/Michele Tantussi)

«Η παραδοχή της ιστορικής μας ευθύνης ανήκει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα της χώρας μας – και αυτό δεν αμφισβητείται από τους δημοκράτες αυτού του Σώματος», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η ηγεσία της οποίας καταδικάζει ανοιχτά την κουλτούρα μνήμης του γερμανικού παρελθόντος και της «συνεχιζόμενης προσπάθειας» εξιλέωσης για τα εγκλήματα των Ναζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...