319
Ο Μαξ Χάουκε συνελήφθη επ' αυτοφώρω να κάνει μετάγγιση αίματος | Screenshot

Σκάνδαλο… μετάγγισης αίματος ταράζει τον κόσμο του αλπικού σκι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 20:30
Ο Μαξ Χάουκε συνελήφθη επ' αυτοφώρω να κάνει μετάγγιση αίματος
|Screenshot

Σκάνδαλο… μετάγγισης αίματος ταράζει τον κόσμο του αλπικού σκι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 20:30

Σε μαι συντονισμένη επιχείρηση της αυστριακής και γερμανικής αστυνομίας με τον εύγλωττο τίτλο «Μετάγγιση Αίματος», συνελήφθησαν εννέα άτομα -πέντε αθλητές του σκι και τέσσερις γιατροί ή συνεργοί τους.

Είναι μια υπόθεση που συνταράσσει τον κόσμο του αλπικού σκι την ώρα μάλιστα που διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ζέεφελντ της Αυστρίας.

Η έρευνα των Αρχών, που έγινε στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ και της χρήσης φαρμάκων που ενισχύουν την απόδοση στον αθλητισμό, έφερε αποτελέσματα καθώς μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του, ο Αυστριακός πρωταθλητής σκι, Μαξ Χάουκε συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κάνει μετάγγιση αίματος προκειμένου να ενισχύσει την απόδοσή του, σε ένα βίντεο που κάνει ήδη τον γύρο του αθλητικού και όχι μόνο κόσμου.

Εκτός από τον Χάουκε συνελήφθησαν ο επίσης Αυστριακός Ντόμινικ Μπάλνταουφ, ο Καζάκος Αλεξέι Πολτοράνιν και δυο Εσθονοί σκιέρ, οι Κάρελ Τάμγιαρβ και Αντρεας Βέερπάλου.

Τόσο οι δυο Αυστριακοί, όσο και ο Πολτοράνιν, παραδέχθηκαν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, έδωσαν όσες πληροφορίες τους ζητήθηκαν στην Αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πλέον θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπονται και κινδυνεύουν με αποκλεισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

To ξενοδοχείο στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, όπου συνελήφθησαν οι άλλοι 4 αθλητές

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μετάγγισης προκειμένου να ενισχύσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους ώστε τελικά να βελτιώσουν τα επίπεδα αντοχής και τις επιδόσεις τους.

Η πρακτική αυτή είχε κηρυχθεί παράνομη από το 1986 αλλά η πιο σημαντική υπόθεση είχε πρωταγωνιστή τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ.

Όπως σημειωνει το BBC, εντοπίστηκε επίσης και ολόκληρο… εργαστήριο στην πόλη Ερφουρτ της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...