333
Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι | REUTERS/Ralph Orlowski

Σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 17:58
Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
|REUTERS/Ralph Orlowski

Σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 17:58

Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων -οδηγώντας τα σε αρνητικό επίπεδο αν κριθεί αναγκαίο- και επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (δηλαδή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος δικαιολόγησε τις αποφάσεις αυτές λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η προοπτική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός παρά την άνοδο που έχει σημειώσει φαίνεται να αποκλίνει από το στόχο του «κοντά στο 2%».

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως το νέο κύμα προστατευτισμού και ο αρνητικός αντίκτυπος του στο διεθνές εμπόριο, η αστάθεια των αναδυομένων αγορών, προστίθεται πλέον, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι και το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit. Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, αν και το ακριβές πλαίσιο όρων θα (προσπαθήσει να) οριστικοποιήσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε σήμερα και σε ερώτημα κατά πόσο οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι σε ένα τόσο ευρύ πακέτο μέτρων είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες τελικά συγκλίνουν στις τελικές ανακοινώσεις.

Μέχρι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα. Ενώ, όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αναμένει πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...