675
Κατάρρευση οικίας στο Δαμασι Τυρνάβου | ΙΝΤΙΜΕnews

Σεισμός στην Ελασσόνα: Αμεση συνδρομή στους πληγέντες με ποσά από 600-6.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 18:12
Κατάρρευση οικίας στο Δαμασι Τυρνάβου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σεισμός στην Ελασσόνα: Αμεση συνδρομή στους πληγέντες με ποσά από 600-6.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 18:12

Τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα, τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων έκτακτων αναγκών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει δημιουργήσει ο σεισμός 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Θεσσαλίας, έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου, βρίσκεται στη πληγείσα περιοχή, προκειμένου να έχει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αλλά και τους τοπικούς βουλευτές της περιοχής ώστε να ενημερωθεί για την έκταση των ζημιών και προσέθεσε ότι είναι σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι, κυρίως σε σχολεία και γέφυρες.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με όλους τους συναρμόδιους φορείς, θα υπάρξει και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αλλά πρέπει να γίνει πρώτα έλεγχος της στατικότητας των γεφυρών και των σχολείων στην περιοχή», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε : «Μετά τη σύσκεψη θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές. Είμαστε όμως έτοιμοι να συνδράμουμε άμεσα με ποσά 600 ως 6.000 ευρώ», είπε ο κ. Πέτσας.

Εξι απεγκλωβισμοί σε Μεσοχώρι και Μαγούλα

Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Ολοι τους εγκλωβίστηκαν όταν κατέρρευσε τμήμα των οικιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

«Πολλά προβλήματα. Έχουν πέσει σπίτια και η εκκλησία. Ευτυχώς που οι κάτοικοι του χωριού ήυταν εκτός σπιτιών αλλιώς θα είχαμε πολλούς τραυματιές και ίσως και νεκρούς. Ακόμα πραγματοποιούμε αυτοψία με συνεργεία σε πεσμένα σπίτια», δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Στο χωριό Μεσοχώρι, εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν οι  εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, ενώ στο χωριό Δαμάσι του Τυρνάβου (φωτογραφίες κάτω) κατέρρευσε τοίχος στο σχολείο του χωριού, με τους μαθητές να προλαβαίνουν να απομακρυνθούν σώοι και αβλαβείς.

.

Μικρές ζημιές στη Λάρισα

Στη Λάρισα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων.

Πολλοί ωστόσο είναι οι κάτοικοι που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μετασεισμών και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για τη στέγασή τους.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας, σε σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής, όπως και κατάρρευση εξωτερικού τοίχου τμήματος της εκκλησίας του χωριού.

Κλιμάκιο του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ήλεγξε την γέφυρα Κουτσόχερου στον Πηνειό δεν διαπίστωσε εμφανή προβλήματα στατικότητας, αλλά συνιστάται η προσεκτική κίνηση οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και με χαμηλή ταχύτητα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...