480
O Aκης Τσελέντης στις δηλώσεις του στο Μega το πρωί της Τετάρτης | ΥοuΤube/Mega

Σεισμός: Οι Αλκυονίδες έφεραν σύγκρουση Τσελέντη – Παπαδόπουλου «στον αέρα»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 09:52
O Aκης Τσελέντης στις δηλώσεις του στο Μega το πρωί της Τετάρτης
|ΥοuΤube/Mega

Σεισμός: Οι Αλκυονίδες έφεραν σύγκρουση Τσελέντη – Παπαδόπουλου «στον αέρα»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 09:52

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα (εδώ) για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων – μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά περιοχές, όπως υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει χάσει τον ύπνο του».

«Το περιμένω μέσα σε πέντε χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολλή προσοχή», σημείωσε, κάνοντας λόγο ακόμη και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο αποτέλεσαν αφορμή έντονης αντιπαράθεσης με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Τσελέντη, σημείωσε σε δηκτικό ύφος μιλώντας στο Μega:

«Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, και αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος στην αιχμή του κατά του κ. Τσελέντη, ο οποίος λίγο αργότερα «σήκωσε το γάντι» και απάντησε μέσω του ίδιου καναλιού.

«Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις, πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες» είπε αρχικά, εμφανώς εκνευρισμένος.

«Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια», παρατήρησε και αναφερόμενος εκ νέου στον κ. Παπαδόπουλο, τον κατηγόρησε ότι οικειοποιείται τίτλους για να κοροϊδεύει τον κόσμο.

«Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα έναν χρόνο να “μαζέψω” τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος», επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κ. Τσελέντης.

Οσον αφορά τους σεισμούς στη Νότια Εύβοια, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού επανέλαβε ότι «το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 Ρίχτερ».

«Με τις νέες εξελίξεις –πρόσθεσε– πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό».

Ερωτηθείς εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες, θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα ότι χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια… έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...