802
Φωτογραφία αρχείου | INTIMEnews

Νύχτα αγωνίας μετά τα 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια – Πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 09:23
Φωτογραφία αρχείου
|INTIMEnews

Νύχτα αγωνίας μετά τα 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια – Πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 09:23

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια, στο Μαρμάρι, την Κάρυστο και τις γύρω περιοχές μετά τον νέο ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 την Τρίτη.

Κάποιοι προτίμησαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους υπό τον φόβο μιας νέας δόνησης.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν τη διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά οικήματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους είτε σε σπίτια συγγενών.

Παρά το γεγονός ότι, όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, καθώς ορισμένοι που χρειάστηκε να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή Σεισμολογίας, Ακη Τσελέντη, η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

Ολη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς, με μεγαλύτερο έναν 4,2 Ρίχτερ, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και ότι από εδώ και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

Δείχνοντας έναν χάρτη στο κινητό του (φωτογραφία κάτω), εξήγησε ότι οι μπλε και πράσινες κηλίδες είναι οι μετασεισμοί.

«Βλέπετε και μια κόκκινη γραμμή (…) ήταν οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα, η ενέργεια του ρήγματος “έφυγε” προς την Αθήνα, και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην πρωτεύουσα» εξήγησε ο καθηγητής.

Διχογνωμία για το αν ήταν ο κύριος

Αλλοι σεισμολόγοι, πάντως, τονίζουν ότι είναι νωρίς για να ειπωθεί αν τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν όντως ο κύριος σεισμός.

Χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να δούμε πόσο μεγάλο είναι το ρήγμα και τι δυναμική έχει, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς.

Αν και, όπως είπε, δεν μιλάμε για ρήγμα που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός».

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ρήγματα κοντά στην Αθήνα (ενεργοποίηση), εξηγώντας ότι οι τελευταίοι σεισμοί γίνονται αισθητοί λόγω της κοντινής απόστασης.

«Δεν ξέρουμε αν και ο 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του καθηγητών που εξέφρασαν φόβους για την περιοχή των Αλκυονίδων.

Αναλυτικά η ανάρτηση

1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.

2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.

3. Οποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια, τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.

Η Πυροσβεστική γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ούτε και έχει λάβει κάποια κλήση για συνδρομή στην ευρύτερη περιοχή.

Ηδη πάντως έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ περιπολίες γίνονται τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ)

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

«Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης. «Προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, κ.Τρανός, περιέγραψε ότι «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια».

Οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

»Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Μετά τα 4,7 Ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση  προς τους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, το κυριότερο, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης».

Σεισμός και στην Κεφαλονιά

Στις 1:46 σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε και στην Κεφαλονιά, στον θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ληξούρι (περίπου 317 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας), όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...