390
Μέλος του ISIS ανεμίζει μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, το 2015 | Reuters

Είναι η Τουρκία χώρα τράνζιτ για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους;

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 21:57
Μέλος του ISIS ανεμίζει μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, το 2015
|Reuters

Είναι η Τουρκία χώρα τράνζιτ για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους;

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 21:57

Το αίτημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορες χώρες να δεχθούν στο έδαφός τους υπηκόους τους που υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί στην Τουρκία αφορμή για δημόσιες συζήσεις, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία.

Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει σύντομα, εκτιμά ο τούρκος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Μέτιν Γκούρτζαν μιλώντας στην DW:

«Πρώην μαχητές του ISIS από διάφορες χώρες χρησιμοποίησαν στο παρελθόν την Τουρκία ως χώρα τράνζιτ για να φθάσουν στη Συρία και δεν αποκλείεται να πράξουν το ίδιο όταν επιστρέφοντας από εκεί. Για το λόγο αυτό έχει καθοριστική σημασία μια συνεργασία τουρκικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Η Τουρκία θα πρέπει να προσέξει έτσι ώστε να παραμείνουν στη χώρα όσο το δυνατόν λιγότεροι μαχητές».

Αρκετές φορές στο παρελθόν η Τουρκία υπήρξε στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Παρόλα αυτά δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.

Η Άγκυρα κατηγορείται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Νούσρα ή της Αλ Κάιντα περνούσαν τα σύνορά της.

Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία απασχολούν τα τελευταία χρόνια την τουρκική δικαιοσύνη. Τα 2014 για παράδειγμα σε επίθεση του Iσλαμικού Κράτους στην πόλη Νίντε στην κεντρική Ανατολία έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα και τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν.

Στη δίκη των συλληφθέντων που ακολούθησε καταδικάστηκαν 9 μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους ο γερμανός Μπένγιαμιν Ξου, ο ελβετός Τσέντριμ Ραμαντάνι και ο βορειομακεδόνας Μουχάμεντ Ζακίρι.

Όπως όμως δηλώνει ο Αλί Τσιλ, δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, οι δράστες της επίθεσης «δεν καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Δυστυχώς η ένστασή μας σχετικά με την υπόθεση απορρίφθηκε».

Μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 όταν σε επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα. Η Σέβιντς Χοσάογλου, δικηγόρος θυμάτων της επίθεσης, επικρίνει ότι δεν είχε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των ερευνών: «Δεν δημοσιοποίησαν στοιχεία σχετικά με το δίκτυο που δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία. Οι αρχές δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δίκες».

Για τον Γκούρτζαν υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος συμπεριλαμβάνει στα σχέδια και τις επιχειρήσεις της και τις οικογένειες των μαχητών. Κατά συνέπεια έχει ιδιαίτερη σημασία να απαντηθεί το ερώτημα δηλώνει ο ειδικός: «Τι γίνεται με τις συζύγους ή τα παιδιά των πρώην μαχητών; Απορρέει και από αυτά κίνδυνος ή είναι απλά θύματα της μοίρας τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...