420
Η συλλήψεις των ηγετών του κουρδικού κόμματος HDP ήταν η τελευταία ένδειξη απολυταρχισμού στην Τουρκία. Στη φωτογραφία από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα για τoυς συληφθέντες | Nikos Libertas / SOOC

Σε δύσβατο δρόμο οι ενταξιακές της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2016, 11:41
Η συλλήψεις των ηγετών του κουρδικού κόμματος HDP ήταν η τελευταία ένδειξη απολυταρχισμού στην Τουρκία. Στη φωτογραφία από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα για τoυς συληφθέντες
|Nikos Libertas / SOOC

Σε δύσβατο δρόμο οι ενταξιακές της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2016, 11:41

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά σήμερα Τετάρτη το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ήδη τα μηνύματα που φθάνουν στην Αγκυρα μόνο θετικά δεν είναι. Ήδη από την Τρίτη με συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt, ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ ανέφερε ότι η αναμενόμενη σήμερα, Τετάρτη, έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά», σχολίασε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, η οποία μεταξύ άλλων προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο ο κ. Ροτ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι μια τέτοια εξέλιξη «θα άφηνε μόνους τους Τούρκους, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση», όπως σημείωσε.

Σήμερα ένα ακόμα δημοσίευμα «ζωγραφίζει» με μελανά χρώματα τον καμβά των τουρκικών ενταξιακών – αυτό περιγράφεται στην εκτίμηση για το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν.

«Η έκθεση», γράφει η Süddeutsche Zeitung και μεταδίδει ο ιστότοπος naftemporiki.gr , «έχει εκπονηθεί από ειδήμονες που έχουν σκύψει προσεκτικά πάνω από λεπτομέρειες του δημόσιου βίου στην Τουρκία. Και είναι μια αμείλικτη απογραφή, αλλά και ο απολογισμός μιας αποξένωσης. Σε πάνω από 100 σελίδες διαγράφεται η εικόνα ενός οικονομικά ρωμαλέου και ανερχόμενου κράτους, που ταυτόχρονα κυβερνάται όλο και πιο αυταρχικά, ενός κράτους που από τη μια θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ κι από την άλλη απομακρύνεται με τεράστια ταχύτητα από τα στάνταρ της ένωσης όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ερώτημα είναι ποιες συνέπειες θα έχει μια τέτοια έκθεση. Μήπως αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας;».

 «Στο σχέδιο της έκθεσης», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες. Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα υψηλά στάνταρ της ένωσης. Η ΕΕ από την πλευρά της θέλει να συνεργάζεται με μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία, κάτι που η Τουρκία δεν είναι βάσει της έκθεσης. Θα μπορούσε εδώ να διαβλέψει κανείς μια έμμεση απειλή ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν Χριστιανοδημοκράτες, υπάρχει και ένας τουλάχιστον Ευρωπαίος Επίτροπος που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι εξελίξεις είναι «εξόχως ανησυχητικές», είπε, αλλά η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία «σε όλα τα επίπεδα και στο υπάρχον πλαίσιο».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...