481
Ο Τραμπ αποχαιρετά την εκπρόσωπό του με ένα φιλί μετά την ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί | REUTERS/Kevin Lamarque

Σάρα Σάντερς: Η εκπρόσωπος που υπερασπιζόταν τα ψέματα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 15:25
Ο Τραμπ αποχαιρετά την εκπρόσωπό του με ένα φιλί μετά την ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί
|REUTERS/Kevin Lamarque

Σάρα Σάντερς: Η εκπρόσωπος που υπερασπιζόταν τα ψέματα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 15:25

Η οικειοθελής αποχώρηση της Σάρα Χάκαμπι-Σάντερς από τη θέση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στα τέλη του μήνα είναι –όσο και αν αυτό ακούγεται κλισέ- το τέλος μιας εποχής όλο και μεγαλύτερης απαξίωσης του ρόλου.

Από τη μία πλευρά ήταν οι υπερβολές, τα ψέματα και οι ενίοτε εξωφρενικοί ισχυρισμοί, από την άλλη οι όλο και πιο αραιές εμφανίσεις στη μικρή αίθουσα του Λευκού Οίκου, όπου συνωστίζονται δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία. Πριν μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση με μάλλον κολακευτικά λόγια, η εκπρόσωπος είχε 94 ολόκληρες ημέρες να δει από κοντά τους εκπροσώπους του Τύπου.

Κατά κάποιο τρόπο ήταν η ιδανική εκπρόσωπος της εποχής Τραμπ.

Η Σάντερς απέναντι στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων. Οι σχέσεις και των δύο πλευρών ποτέ δεν ήταν καλές // REUTERS/Joshua Roberts

Οι σχέσεις της με τους δημοσιογράφους δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Guardian σημειώνει ότι θα θυμούνται τη μάλλον δύσκολη σχέση που είχε μαζί τους – αν και η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν θα μπορούσε συστηματικά να υπερασπίζεται τον Τραμπ και τις πράξεις του χωρίς να είναι και λίγο εριστικός.

Ή λίγο υπερβολικός, όπως τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε εκφράσει την πίστη της ότι «ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο για όλους μας και θέλει να μας αναθέσει διάφορους ρόλους κατά καιρούς. Αυτός ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει πρόεδρος και για αυτό είναι σε αυτή τη θέση».

Σε άλλες περιπτώσεις που καταγράφει η βρετανική εφημερίδα, η Σάντερς διάνθιζε τις ενημερώσεις με ισχυρισμούς που μάλλον προκαλούσαν θυμηδία.

Οπως το 2017, όταν απλώς επανέλαβε τη θέση του Τραμπ ότι οι καταγγελίες από 16 γυναίκες ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά ήταν «fake news» και οι γυναίκες ψεύτρες.

Δικαιολογώντας την απόλυση του διοικητή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ η εκπρόσωπος είπε ότι «αναρίθμητα στελέχη» της υπηρεσίας της είχαν πει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον διοικητή. Ψέμα: Η ίδια παραδέχτηκε ενόρκως στην ομάδα του ανακριτή Μόλερ ότι το συναίσθημα κατά του διοικητή δεν βασιζόταν πουθενά. Δεύτερο ψέμα, όταν δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του Μόλερ και αποκαλύφθηκε η Σάντερς, λέγοντας ότι οφειλόταν σε «λανθάνουσα γλώσσα».

Αριστερά με το μπλε φόρεμα και στο ίδιο τραπέζι με τον Τραμπ κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία

Ο πρόεδρος δεν ενθαρρύνει τη βία κατά των δημοσιογράφων ή οποιοδήποτε άλλου, είχε διαβεβαιώσει σε άλλη περίπτωση το 2017 η Σάντερς και ας υπήρχαν τόσα και τόσα προεδρικά tweet που σχεδόν ανοιχτά επικροτούσαν βίαιες ενέργειες.

Αλλά και για την επιλογή του προέδρου να κάνει retweet βίντεο βρετανών ακροδεξιών εξτρεμιστών που θεωρούν τους μουσουλμάνους, η δικαιολογία της Σάντερς κινούνταν στα όρια του παραλογισμού. «Είτε είναι αληθινό είτε όχι, η απειλή είναι πραγματική. Στόχος του προέδρου να προωθήσει την ανάγκη για ισχυρότερη ασφάλεια στα σύνορα και ισχυρότερη εθνική ασφάλεια», είπε.

Ο πήχης για τον αντικαταστάτη είναι μάλλον ψηλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...