463
Οι κάλπες πλησιάζουν, ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει... | INTIMEnews

Προεκλογικά τερτίπια Γαβρόγλου: ζήτησε να εξαιρεθούν της απαγόρευσης οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 14:10
Οι κάλπες πλησιάζουν, ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει...
|INTIMEnews

Προεκλογικά τερτίπια Γαβρόγλου: ζήτησε να εξαιρεθούν της απαγόρευσης οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 14:10

Με αίτημά του προς στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αξιώνει εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η  διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου η εξαίρεση αφορά:

  • τους 4.500 μόνιμους διορισμούς Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ για το σχολικό έτος 2019 – 2020
  • τους 10.500 εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2020 – 2021 και 2021 – 2022
  • την κατάρτιση των νέων ενιαίων πινάκων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών

Αν και είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή (από τον Σεπτέμβριο του 2019), η εκτόξευση του αριθμού τους σε 15.000, με τη σχετική εξαγγελία να καλύπτει τα επόμενα δύο χρόνια (σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022), μόνο προεκλογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεδομένου πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας τους.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γαβρόγλου επιμένει, στέλνοντας και επίσημο αίτημα στο ΣτΕ για την εξαίρεσή τους από την απαγόρευση προλήψεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Και όλα αυτά, μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Για να ακούσει το «είδες ο υπουργός!» λίγο πριν την κάλπη…

Προεκλογικά χατίρια και στα ΤΕΙ

Σε μια δεύτερη κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τον ορισμό της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών των οκτώ Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα όπως συμβαίνει με τα πολυτεχνεία.

Ουσιαστικά, με τις συγκεκριμένες αποφάσεις που έσπεσε να ανακοινώσει ο κ. Γαβρόγλου, τα τετραετή πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μετατρέπονται σε πενταετή.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση του αριθμού εξαμήνων από 8 σε 10 στα τμήματα Μηχανικών, λαμβάνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, λειτουργεί ήδη εδώ και έναν χρόνο (με τους εισακτέους πέρυσι να εισάγονται σε τετραετές πρόγραμμα), ενώ όσον αφορά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  (τέως ΤΕΙ Κρήτης) η λειτουργία του ξεκινά από φέτος.

Ειδικότερα, οι σπουδές γίνονται πενταετείς για τα εξής Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

1) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
2) Μηχανικών Βιοϊατρικής
3) Μηχανικών Βιοµηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
4) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
5) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
6) Μηχανολόγων Μηχανικών
7) Ναυπηγών Μηχανικών
8) Πολιτικών Μηχανικών

Επίσης, ορίζονται σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα οι σπουδές στα εξής Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου:

1) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
2) Ηλεκτρονικών Μηχανικών
3) Μηχανολόγων Μηχανικών

Για να γίνουν πενταετή τα εν λόγω τμήματα απαιτείται αξιολόγηση από ειδική επιτροπή, ο κ. Γαβρόγλου ωστόσο έσπευσε να «κατοχυρώσει» προεκλογικά το πρώτο βήμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...