707
Ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του FBI, χαιρετά τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, τον Μάιο | REUTERS

Τραμπ: Ευπρόσδεκτες οι πληροφορίες για τους αντιπάλους μου από ξένους πράκτορες!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 11:54
Ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του FBI, χαιρετά τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, τον Μάιο
|REUTERS

Τραμπ: Ευπρόσδεκτες οι πληροφορίες για τους αντιπάλους μου από ξένους πράκτορες!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 11:54

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστρεψε τη δουλειά δύο χρόνων μιας ομάδας πρακτόρων του FBI, που αποστολή τους είναι να αποτρέψουν την παρέμβαση άλλων χωρών στις προεδρικές εκλογές του 2020, κάτι που έγινε το 2016 από τη Ρωσία.

Οταν πριν δύο χρόνια, ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι ίδρυε αυτό το γραφείο, μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος θα έφτανε στο σημείο να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με το Politico.

Ο Τραμπ όμως, δεν παύει να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ικανός για όλα, ακόμα και για τα πιο απίθανα, όπως το να «πουλήσει» τις ΗΠΑ στους ξένους πράκτορες!

Μιλώντας στον Τζορτζ Στεφανόπουλος, πρώην «δεξί χέρι» του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, στην εκπομπή του στο ABC, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αποδεχτεί επιβλαβή στοιχεία για τους αντιπάλους του από μία ξένη δύναμη, λέγοντας ότι «ήταν λάθος» για τον Ρέι να ζητήσει ενημέρωση του FBI σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Η θέση αυτή του Τραμπ προκάλεσε την έκρηξη των Δημοκρατικών αντιπάλων του αλλά και πρώην και νυν στελεχών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και καθηγητών που δεν πίστευαν στα αυτιά τους.

Καταρχάς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δηλώσεις του έπληξαν το ηθικό των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που προσπαθούν να εντοπίσουν και να σταματήσουν τυχόν παρεμβάσεις. Ο ίδιος τους ο πρόεδρος, για τον οποίο δουλεύουν, τους είπε κατάμουτρα ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος!

Επειτα, οι δηλώσεις του προέδρου στρίμωξαν τον Ρέι, ο οποίος τώρα είτε θα πρέπει να ασκήσει δημόσια κριτική στον Τραμπ, με κίνδυνο να απολυθεί, είτε να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος.

Και βέβαια, όποιος έχει τη δύναμη να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ, βρήκε πρόσφορο έδαφος μια που ο ίδιος ο πρόεδρος τους έστειλε πρόσκληση και τους άνοιξε την πόρτα, ώστε να προσπαθήσουν να τον επηρεάσουν, όπως δήλωσε ο βετεράνος του FBI Φρανκ Φιγκλιούζι, που υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής για την αντικατασκοπεία μέχρι το 2012.

«Θα είναι επίσης, πολύ δύσκολο να αμυνθούμε γιατί θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και θα τις αποκρύψουν κατάλληλα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Είναι συνωμοσία η αποδοχή επιβλαβών πληροφοριών για έναν πολιτικό αντίπαλο από ξένους πράκτορες που επιχειρούν να εμπλακούν σε αμερικανικές εκλογές;

«Οχι, δεν συνιστά συνωμοσία,» απάντησε ο Τραμπ στον Τζορτζ Στεφανόπουλος. «Αν έχουν πληροφορίες, νομίζω ότι θα μου άρεσε (να τις μάθω)», δήλωσε ο πρόεδρος χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη παροχή πληροφοριών ως «έρευνα για τον αντίπαλο», ενώ όπως είπε ο ίδιος θα καλούσε το FBI μόνο αν θεωρούσε «πως υπήρχε κάτι λάθος».

Το πόρισμα του Μόλερ αναφέρει πως ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος αν οι πιθανές πληροφορίες είχαν κάποια οικονομική αξία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα αξιολογούνταν ως μία παράνομη προεκλογική συνεισφορά πληροφοριών από μία άλλη χώρα.

Ο Ρικ Χέισεν, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, χαρακτήρισε τα ευρήματα του πορίσματος Μόλερ ως «πράσινο φως για την ξένη παρέμβαση στις εκλογές του 2020, ενώ αυτό επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπε ο Τραμπ στο ABC».

Οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών

Φυσικά, δεν άφησαν ασχολίαστες τις δηλώσεις Τραμπ οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα. Ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι με τα λόγια του καλωσορίζει την ξένη παρέμβαση στις εκλογές. Η Ελίζαμπερ Γουόρεν έγραψε στο Twitter: «Το πόρισμα Μόλερ το έκανε ξεκάθαρο: Μία ξένη κυβέρνηση επιτέθηκε στις εκλογές μας το 2016 για να στηρίξει τον Τραμπ. Ο Τραμπ καλωσόρισε αυτή τη βοήθεια και ο Τραμπ παρεμπόδισε τις έρευνες. Τώρα, είπε ότι θα το ξανάκανε από την αρχή. Είναι ώρα για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ».

Και η Καμάλα Χάρις, πρόσθεσε: «Η Κίνα ακούει. Η Ρωσία ακούει. Η Βόρεια Κορέα ακούει. Ας πούμε την αλήθεια: ο πρόεδρος είναι απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Οι Δημοκρατικοί πλέον προσανατολίζονται σε νομοθετικές κινήσεις που θα υποχρεώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες να αναφέρουν τις προτάσεις που τους γίνονται από ξένες κυβερνήσεις.

«Ο πρόεδρος μας έδωσε για άλλη μια φορά αποδείξεις ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ίδια επανέλαβε την πίστη της, ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμμετέχει σε «μία εγκληματική προσπάθεια συγκάλυψης», καθώς η Πελόζι έκανε αναφορά σε νομοθεσία που θα υποχρεώνει τις προεκλογικές εκστρατείες να δηλώνουν τις προσπάθειας βοήθειας (κατά των πολιτικών αντιπάλων) που τους γίνονται από το εξωτερικό.

«Είναι αυταπόδεικτο ως ζήτημα δεοντολογίας, αλλά θα πρέπει να το κωδικοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά η ίδια αναφερόμενη στη νομοθετική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...