317
Γυναίκες στη Σαουδική Αραβία φωτογραφίζουν στρατιώτες. Πλέον, θα μπορούν να βρεθούν στη θέση τους | EPA/AMEL PAIN

Σαουδική Αραβία: Δεκτές οι γυναίκες στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:17
Γυναίκες στη Σαουδική Αραβία φωτογραφίζουν στρατιώτες. Πλέον, θα μπορούν να βρεθούν στη θέση τους
|EPA/AMEL PAIN

Σαουδική Αραβία: Δεκτές οι γυναίκες στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:17

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να καταταγούν σε όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

Οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν αίτηση θα πρέπει να είναι ηλικίας 21-40 ετών και να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,55.

Εχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για την ισότητα των φύλων επέτρεψε στις γυναίκες να εργάζονται σε καταστήματα, ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητα.

Η δικαιολογία των αρχών της υπεσυντηρητικής χώρας ήταν ότι η δημόσια παρουσία των γυναικών σε θέσεις εργασίας ή πίσω από το τιμόνι θα προσέβαλε τους άντρες. Τώρα, στις μεγάλες πόλεις, όπως η Ριάντ και η Τζέντα, οι γυναίκες κυκλοφορούν στον δρόμο με τα μαλλιά τους ελεύθερα και την παραδοσιακή κελεμπία που φορούν ανοιχτή, ώστε να φαίνονται από μέσα τα δυτικού τύπου ρούχα τους. Ομως, όπως σημειώνουν οι Times, δύσκολα μπορεί να πει κανείς αν υπάρχουν αντιδράσεις που να έχουν φιμωθεί από το σκληρό καθεστώς, είτε στις πόλεις είτε στην επαρχία.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, μία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από τρία χρόνια στη φυλακή, όπου βρέθηκε μαζί με πολλές ακόμα γυναίκες επειδή είχαν διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση της οδήγησης. Ακόμα και μετά την άρση της απαγόρευσης, το καθεστώς κράτησε φυλακισμένες όσες θεωρούσε επικίνδυνες.

H Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ επέστρεψε σπίτι της ύστερα από τρία χρόνια στη φυλακή / REUTERS

Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που παραμένουν πιστά στο Ισλάμ, αλλά ακολουθούν έναν πολύ πιο ελεύθερο κοινωνικό κώδικα, χωρίς όμως πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα ΗΑΕ επιτρέπουν εδώ και χρόνια την παρουσία των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα η 42χρονη Μάριαμ αλ-Μανσούρι είχε γίνει γνωστή ως μία από τους πιλότους που συμμετείχαν στις αποστολές κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...