344
Με τη νέα γραμματοσειρά γραμμένη, η λέξη ιδεαλισμός γεμίζει την οθόνη - σαν να υπογραμμίζει τα κίνητρα των σχεδιαστών της Sans Forgetica | Υοutube

Sans Forgetica: Η γραμματοσειρά που ξυπνά τη μνήμη του αναγνώστη!

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:38
Με τη νέα γραμματοσειρά γραμμένη, η λέξη ιδεαλισμός γεμίζει την οθόνη - σαν να υπογραμμίζει τα κίνητρα των σχεδιαστών της Sans Forgetica
|Υοutube

Sans Forgetica: Η γραμματοσειρά που ξυπνά τη μνήμη του αναγνώστη!

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:38

Μία κεκλιμένη αριστερά γραμματοσειρά –ηλεκτρονική, φυσικά- με γράμματα «κομμένα» σχεδίασαν αυστραλοί ερευνητές. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τους φοιτητές που «πήζουν» διαβάζοντας για τις εξετάσεις τους, επειδή αυτή η γραμματοσειρά βοηθά τον αναγνώστη να θυμάται ευκολότερα τις πληροφορίες.

Ο σχεδιασμός της γραμματοσειράς ελέγχθηκε παραδοσιακά, με το χέρι (Υoutube)

Το Εργαστήριο Συμπεριφοράς και η Σχολή Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν τα τυπογραφικά στοιχεία Sans Forgetica, τα οποία λένε ότι βασίζονται σε ψυχολογικές θεωρίες και θεωρίες σχεδίασης, με στόχο την υποβοήθηση του αναγνώστη στον τομέα της συγκράτησης των πληροφοριών στη μνήμη του.

Το κείμενο του Guardian με την είδηση της νέας γραμματοσειράς γραμμένο με τα στοιχεία της

Η νέα γραμματοσειρά δοκιμάστηκε από 400 φοιτητές σε ένα πείραμα: σε αυτό η Sans Forgetica επικράτησε της Arial στο άθλημα της απομνημόνευσης, όχι όμως με πολύ μεγάλη διαφορά (7%).

Κατά τον καθηγητή Τυπογραφίας Στίβεν Μπάναμ, το μυστικό της σχεδίασης κρύβεται στα κενά κάθε γράμματος. Αυτά θα κληθεί ο εγκέφαλος του αναγνώστη να τα καλύψει καταλλήλως ώστε να σχηματισθεί το γράμμα, πράγμα το οποίον σημαίνει ότι αυτομάτως επιβραδύνεται η ανάγνωση και συνεπώς «ζωηρεύει» η μνήμη.

Η ασυνήθιστη κλίση των γραμμάτων στα αριστερά είναι 7 μοιρών.

Τα στοιχεία δεν προσφέρονται, βέβαια, για μυθιστορήματα, ωστόσο οι δημιουργοί τους τα συνιστούν για μικρά κείμενα, φοιτητικά μαθήματα και για ασκήσεις ηλικιωμένων με πρόβλημα απώλειας μνήμης.

Info Η Sans Forgetica, που ολοκληρώθηκε σε ένα εξάμηνο αφού πρώτα δοκιμάστηκαν τρεις διαφορετικές εκδοχές της, διατίθεται δωρεάν ως γραμματοσειρά και επέκταση του προγράμματος περιήγησης Chrome στο sansforgetica.rmit.

To μέτρο της δυσκολίας

Η λέκτορας Μάρκετινγκ Γιανίκ Μπλίλεβενς δήλωσε στον Guardian ότι η «επιθυμητή δυσκολία» ήταν αποφασιστικής σημασίας επιλογή για τη σχεδίαση της γραμματοσειράς: «Οταν θέλουμε να μάθουμε κάτι και να το απομνημονεύσουμε, καλό είναι να συναντούμε ένα μικρό εμπόδιο. Μικρό. Διότι αν κάτι είναι πολύ εύκολο ή πολύ δύσκολο, τότε δεν δημιουργείται ίχνος μνήμης».

Η κυρία Μπλίλεβενς ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τη γραμματοσειρά και σε άλλα περιβάλλοντα, επαγγελματικά, όπως είναι η διόρθωση των τυπογραφικών δοκιμίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...