225
Δύσκολα θα δουν το χρώμα του χρήματος όσοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο | φωτ. αρχείου

Ποιο πλεόνασμα; Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες!

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 12:30
Δύσκολα θα δουν το χρώμα του χρήματος όσοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο
|φωτ. αρχείου

Ποιο πλεόνασμα; Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες!

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 12:30

Κατά 306 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν στα 3,036 δισ. ευρώ από 2,73 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Από τα 3,036 δισ. ευρώ, 1,974 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων του κράτους και 1,062 δισ. ευρώ  (έναντι 790 εκατ. τον Ιούλιο) επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αξιοσημείωτο είναι  ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχι σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018, παρά μόνον η επισήμανση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. ευρώ που τους δόθηκε τον Αύγουστο για την αποπληρωμή τους.

Βασική αιτία της έκρηξης των ληξιοπρόθεσμων αποτελούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ (από τα 790 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, στα 1,062 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου), αλλά και η αδυναμία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία) να πληρώσουν, δημιουργώντας ουσιαστικά μία «νέα γενιά» ληξιπρόθεσμων.

Ειδικά στους άμεσους φόρους όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, το συνολικό ποσό που χρωστά το κράτος εκτινάχθηκε από τα 560 εκατ. ευρώ στα 858 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ στο πεδίο των φόρων δεν έχει “αποκαλυφθεί” ακόμη η πλήρης εικόνα των εκκαθαρίσεων του 2018…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...