498
Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας στη Βιέννη | ΙΝΤΙΜΕNEWS

Σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το τετ α τετ Πομπέο – Δένδια

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 20:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2020,23:50
Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας στη Βιέννη
|ΙΝΤΙΜΕNEWS

Σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το τετ α τετ Πομπέο – Δένδια

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 20:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2020,23:50

Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής με τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Ήταν μια ειδικού βάρους συνάντηση καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν είχε στην ατζέντα του, ένα ραντεβού με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας όταν ξεκινούσε την περιοδεία του στην κεντρική Ευρώπη —όμως βρήκε χρόνο για μια συνάντηση και επέδειξε συναντίληψη του προβλήματος που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως πάντως έγινε αργότερα γνωστό, ο Πομπέο θα συναντήσει και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή.

Η συνάντηση Δένδια – Πομπέο πραγματοποιήθηκε μετά την κρίσιμη έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα στο περιστατικό της επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας μετά από τους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου, Κεμάλ Ρέις.

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

Οπως ανέφερε το Reuters, ο Νίκος Δένδιας από τη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο δήλωσε: «Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι παραμείνουν ψύχραιμοι και ο καθένας ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας».

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο, αλλά και κατόπιν της συμμετοχής του στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών. Σημείωσε εξάλλου ότι ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι «εργαλείο» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιλύει τα όποια ζητήματα βάσει του διαλόγου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, o κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Νωρίτερα, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εταίρους να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ σύμφωνα με το skai.gr το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...