295
Ο Τζέφρι Πάιατ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας | Twitter

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 13:56
Ο Τζέφρι Πάιατ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
|Twitter

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Τζέφρι Πάιατ

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 13:56

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας και το Γενικό Επιτελείο, την Παρασκευή, και η συνάντησή του με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» πλέει σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στενά παρακολουθούμενο από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, που δεν έχει σταματήσει να διατρανώνει την υποστήριξή του στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα της έντασης με την Τουρκία, βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, σε μία ακόμη εξέλιξη όπου αποτυπώνεται η στήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε με τον αμερικανό πρεσβευτή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πλου του τουρκικού ερευνητικού «Oρούτς Ρέις» και της συνοδείας του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Την περασμένη Τρίτη, ο Πάιατ είχε βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συνάντησε για το ίδιο θέμα, τον Νίκο Δένδια.

Την ίδια στιγμή, διά του εκπροσώπου του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει καλέσει την Αγκυρα να σταματήσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...