473
Ο Νίκος Παππάς στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις εις βάρος του ακόμα δεν έχουν ξεχαστεί από τους κομματικούς του συντρόφους | SOOC

Ο «ανασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, το αίνιγμα Παππά και ένα συνέδριο ξανά στον αέρα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 12:33
Ο Νίκος Παππάς στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις εις βάρος του ακόμα δεν έχουν ξεχαστεί από τους κομματικούς του συντρόφους
|SOOC

Ο «ανασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, το αίνιγμα Παππά και ένα συνέδριο ξανά στον αέρα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 12:33

Πώς αλλάζεις ένα κόμμα που ύστερα από τρεις εκλογές ήττες υποφέρει από δημοσκοπική καθήλωση και όταν όλη η πολιτική ζωή βρίσκεται εν μέσω μιας φονικής επιδημίας;

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2019, την ίδια βραδιά της βαριάς ήττας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές κάλπες. Ομως από τότε έχουν περάσει 13 μήνες και αυτή η αναγκαία διαδικασία –παρά τη σύσταση μιας πολυάριθμης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και την απόφαση για προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα– καθυστερεί. Το κρίσιμο για το ύφος, το ιδεολογικό στίγμα αλλά και για το ξεκαθάρισμα προσώπων 3ο Συνέδριο ήταν να διεξαχθεί την άνοιξη, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Τώρα και πάλι η έκρηξη των κρουσμάτων θέτει εν αμφιβόλω το προγραμματισμένο για το φθινόπωρο συνέδριο. Ομως ένα ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνει.

Και εδώ, σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό» των «Νέων», έρχεται να δώσει μια λύση η επικείμενη αλλαγή τομεαρχών. Οπως αναφέρει η στήλη των παραπολιτικών της εφημερίδας, η αλλαγή των υπευθύνων τομέων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκρεμότητα που «πάγωσε» στις αρχές του καλοκαιριού. Ο λόγος ήταν ότι και πάλι λόγω της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κατασταλάξει πού θα επικέντρωνε την αντιπολιτευτική του ατζέντα, αλλά και ένα εσωκομματικό ζήτημα: καθώς η πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούνταν από τις αποκαλύψεις για τις σκοτεινές στιγμές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπήρχε το θέμα του Νίκου Παππά, τομεάρχη Οικονομίας (απέναντι στον υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη). Αν δεν τον αντικαθιστούσε παρά τις αποκαλύψεις για τον Σάμπυ Μιωνή κ.λπ. θα ήταν σαν να υιοθετεί τη δραστηριότητα του, αν τον άλλαζε θα φαινόταν σαν να τον αποπέμπει. Ετσι ο «ανασχηματισμός» πήρε παράταση, ώστε να μην κριθεί υπό το πρίσμα εκείνων των αποκαλύψεων και να γίνει σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον. Το ερώτημα τι θα γίνει με τον κ. Παππά βέβαια παραμένει, καθώς πολλά στελέχη, ειδικά των 53+, θα ήθελαν να δουν να απομακρύνεται από τη θέση του τομεάρχη Οικονομίας.

Ολα αυτά βέβαια μοιάζουν με τρικυμία σε φλιτζάνι, όταν η χώρα αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις –ελληνοτουρκικά, επανάκαμψη της Covid-19, οικονομία κ.λπ.–, όμως δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά θέματα ακόμη να λύσουν.

Και το συνέδριο αργεί και έχει να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια. Η επιτροπή διεξαγωγής του συνεδρίου είναι να εκλεγεί στο τέλος Αυγούστου, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έστω και με χρήση ψηφιακών μέσων εξ ολοκλήρου ή και μερικώς, ώστε να μειωθεί η φυσική παρουσία και να μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις και μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη του Σεπτεμβρίου ανατρέπεται. Η λύση ενός τηλεσυνεδρίου έχει συζητηθεί ξανά, αλλά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατ’ εξοχήν κατά των ηλεκτρονικών διαδικασιών. Οι παλαιοί δεν θέλουν συνέδριο χωρίς κανονική συγκρότηση σώματος συνέδρων, με φυσική παρουσία και ψηφοφορία με το χέρι. Ωστόσο μια νέα αργοπορία θα συναντήσει τις διαμαρτυρίες των νέων στο κόμμα («πασοκογενών», «γεφυροποιών» κ.λπ.) που θέλουν να έχουν επίσημη εκπροσώπηση στα όργανα της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...