926
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ρωσικό αέριο τέλος σε Πολωνία και Βουλγαρία – Και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 11:51
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ρωσικό αέριο τέλος σε Πολωνία και Βουλγαρία – Και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 11:51

Την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία ανακοίνωσε και επισήμως την Τετάρτη ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εν μέσω αντιδράσεων τόσο στη Δύση, περιλαμβανομένης της ΕΕ, όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου υπήρξαν φωνές για το κλείσιμο της στρόφιγγας και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες.

Η Gazprom έκανε γνωστό πως «έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας, βάσει ζήτησης.

Προειδοποίησε όμως από την άλλη ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία -το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας- σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

Όπως τόνισε η Gazprom: «Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία».

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Gazprom επισήμανε, σχετικά, πως «οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως».

Ο πρόεδρος της Δούμας ζήτησε να διακοπούν οι προμήθειες και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έλαβε τη «σωστή απόφαση». Αναφερόμενος στην πλήρη διακοπή των προμηθειών αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, σημείωσε μάλιστα πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε συγκεκριμένα στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG επιβεβαίωσε από την πλευρά της «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ», ενώ επισήμανε πως «η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει».

Σημειώνεται πως η Βαρσοβία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς και ότι δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

Εξάλλου, ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι η χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και πως η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο βούλγαρος υπουργός.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στις δύο χώρες, τις πρώτες χώρες για τις οποίες υλοποιήθηκε η σχετική απειλή της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκάλεσε ευρύτερες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, μίλησε, χαρακτηριστικά, για μία ενέργεια που θα επιτείνει τη θέση της Μόσχας ως οικονομικού και πολιτικού παρία. «Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (…) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Συντονισμένη απάντηση» υπόσχεται η Φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Στροφή σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλες ενεργειακές πηγές

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας πολωνός υπουργός Πιοτρ Ναΐμσκι, ο οποίος δήλωσε πως η Βαρσοβία επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν.

«Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027», υπογράμμισε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα του.

Παράλληλα, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας έκανε γνωστό την Τετάρτη ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (…) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους», δήλωσε η υπουργός Ανα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 19% το πρωί της Τετάρτης, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...