3296
Oυκρανοί διασώστες και πολίτες μεταφέρουν τραυματία έπειτα από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο | REUTERS/Ricardo Moraes

H 63η ημέρα του πολέμου: Ενας (ενεργειακός) πόλεμος που θα διαρκέσει όλο το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2022, 23:16
Oυκρανοί διασώστες και πολίτες μεταφέρουν τραυματία έπειτα από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο
|REUTERS/Ricardo Moraes

H 63η ημέρα του πολέμου: Ενας (ενεργειακός) πόλεμος που θα διαρκέσει όλο το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2022, 23:16

«Η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μια άλλη επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την ώρα που φουντώνει η ανησυχία για επέκταση του πολέμου στην Υπερδνειστερία. Η δύση της 63ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:16 Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «εξαιρετικά δύσκολες» απέναντι στον ρωσικό στρατό που «ήδη συγκέντρωσε δυνάμεις για μια μεγάλη επίθεση στο ανατολικό τμήμα» της χώρας, όπως ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ. «Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες», προειδοποίησε ο Ρέζνικοφ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook, καλώντας τους συμπατριώτες του να επιδείξουν «σθένος και ενότητα» έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».

23:12 Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη», φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα ελπίζει πως Ζελένσκι και Πούτιν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

22:32 Ενα μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα στην πόλη Κριβί Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μαίνεται και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά. Το εργοστάσιο ArcelorMittal έθεσε ξανά σε λειτουργία μία υψικάμινο στις 9 Απριλίου, αφού είχε κλείσει και τις τέσσερις που διαθέτει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Το εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ουκρανίας, σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάουρο Λονγκομπάρντο.

Η χαλυβουργία ArcelorMittal στο Κριβί Ριχ τέθηκε ξανά σε λειτουργία | REUTERS/Ueslei Marcelino

21:03 Η ινδική εταιρεία Oil and Natural Gas Corp (ONGC) πασχίζει να βρει ένα πλοίο για να μεταφέρει 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από τη ρωσική Άπω Ανατολή, σε μια ένδειξη ότι οι πολύπλοκες συναλλαγές που αφορούν έναν από τους μεγαλύτερους εταίρους της Μόσχας πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις, αναφέρουν πηγές. Αρκετές ινδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ONGC έχουν μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Ινδία αγοράζει περισσότερο ρωσικό αργό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σπεύδοντας να αποκτήσει τη δημοφιλή ποιότητα αργού πετρελαίου Ural, ενώ άλλοι αγοραστές αποφεύγουν τις ρωσικές εξαγωγές.

20:36 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε σήμερα στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στην πολύπαθη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter. «Eφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα  -περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής- και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

19:50 Η εταιρεία Starlink Ukraine κατοχυρώθηκε στην Ουκρανία ως αντιπροσωπεία της εταιρείας SpaceX, του Ελον Μασκ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαήλ Φιόντοροφ, με ανάρτησή του στο Telegram. Στην Ουκρανία είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν δορυφορικούς τερματικούς σταθμούς για να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας SpaceX μόνο οι μονάδες των κρίσιμων υποδομών. Το κράτος αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί σχετικές εργασίες ώστε στους τερματικούς δορυφορικούς σταθμούς να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι επιθυμούν. Οπως είχε γίνει γνωστό ο ιδρυτής της εταιρείας SpaceX, Ελον Μασκ είχε ανταποκριθεί στην παράκληση του υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαήλ Φιόντοροφ, να προμηθεύσει την Ουκρανία με σταθμούς Starlink ώστε να έχει δορυφορική πρόσβαση στο ‘Ιντερνετ.

19:09 Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να παραδώσει στη γειτονική Ουκρανία περισσότερα όπλα, εφόσον η άμυνα της χώρας της παραμένει ασφαλής. Σύμφωνα με την κυρία Τσαπούτοβα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση σλοβακικών αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου Ηowitzer στην Ουκρανία. «Η θέση της Σλοβακικής Δημοκρατίας είναι σαφής», είπε. «Από την αρχή, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφέραμε και στρατιωτική βοήθεια», συνέχισε και τόνισε πως είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει προσφέρει ποτέ η χώρα της. Η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων όπλων και εξοπλισμού.

18:50 Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας. Οι τοπικές Αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία διόρισε χθες δικό της «δήμαρχο» στη Χερσώνα, αφού οι δυνάμεις της κατέλαβαν την έδρα της τοπικής διοίκησης. Η Χερσώνα ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι κάτοικοι οργανώνουν κατά καιρούς αντικατοχικές διαδηλώσεις και ένα πλήθος συγκεντρώθηκε και πάλι σήμερα στο κέντρο της πόλης. Το Κίεβο υποστήριζε ότι σήμερα η Ρωσία σκόπευε να διοργανώσει «δημοψήφισμα» για να αποσχισθεί η περιφέρεια της Χερσώνας από την Ουκρανία, όπως εκείνες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

17:25 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελαύνει οκτώ Ιάπωνες διπλωμάτες σε μια κίνηση αντιποίνων, καθώς επέκρινε την Ιαπωνία ότι πήρε “ανοιχτά εχθρική αντιρωσική πορεία”. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι κάλεσε έναν εκπρόσωπο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα και του ανακοίνωσε ότι οκτώ διπλωμάτες πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία έως τις 10 Μαΐου.

Το Τόκιο απέλασε οκτώ Ρώσους διπλωμάτες νωρίτερα αυτό τον μήνα σε μια σπάνια κίνηση στην οποία όπως είπε προέβη λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

16:20 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την απελευθέρωση του αμερικανού πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ που κρατείτο στην Ρωσία από το 2019 όταν είχε συλληφθεί. «Ο Τρέβορ, ένας πρώην αμερικανός πεζοναύτης, που ήταν φυλακισμένος στην Ρωσία είναι ελεύθερος», δήλωσε ο Μπάιντεν. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα αντάλλαξε τον αμερικανό πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ, που κρατούνταν στις ρωσικές φυλακές, με τον ρώσο πολίτη Κονσταντίν Γιαροσένκο, ο οποίος εξέτιε ποινή 20ετούς κάθειρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε σήμερα και υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

15:37 Η Ρωσία απελαύνει τρεις νορβηγούς διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, μερικές εβδομάδες αφού το Όσλο απέλασε αντίστοιχο αριθμό Ρώσων διπλωματών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία βάση για να κατηγορεί τους Νορβηγούς διπλωμάτες ότι κάνουν οτιδήποτε άλλο πέρα από κανονικές διπλωματικές εργασίες», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters.

15:13 «Η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μια άλλη επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», προσθέτει.

14:40 Η Ρωσία αποφάσισε σήμερα να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), οι χώρες-μέλη του οποίου πρόκειται να ψηφίσουν για τον αποκλεισμό της από αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Μαδρίτη. «Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον WTO» στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, έγραψε στο Twitter η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας «έχει άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του WTO, θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών-μελών κατά τη γενική συνέλευση προκειμένου να καταστεί ενεργή. Ο WTO, που αποτελείται από 159 κράτη-μέλη, είχε καταδικάσει «απερίφραστα» στις αρχές Μαρτίου την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συγκαλείται για να εξετάσει «την αναστολή» της συμμετοχής ενός από τα μέλη του.

14:00 Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα σε 287 βρετανούς βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων την είσοδο στη χώρα κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν «αδικαιολόγητη ρωσοφοβική υστερία», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. «Τα πρόσωπα που στοχοποιούνται, των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, έχουν συμμετάσχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων από το Λονδίνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ συνοδευόμενη από τον κατάλογο με τα ονόματα των 287 από τους 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων. Το υπουργείο σημείωσε ότι πρόκειται για αντίποινα στις κυρώσεις εις βάρος 386 μελών της ρωσικής Κάτω Βουλής, στις 11 Μαρτίου.

13:30 Η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), οι χώρες μέλη του οποίου επρόκειτο να ψηφίσουν για τον αποκλεισμό της από αυτόν, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη. «Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον UNWTO» στη διάρκεια της συνεδρίασης της γενικής του συνέλευσης στη Μαδρίτη, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας «έχει άμεση ισχύ», πρόσθεσε ο UNWTO, ο οποίος είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

12:58 Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν εκ νέου το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στο Azovstal δεν σταματούν. Καμία εκεχειρία, αλλά απόπειρες εισβολής ξανά και ξανά. Παρά τις ανακοινώσεις (του Πούτιν)», έγραψε στο Telegram ο Αντριουτσένκο.

Φωτογραφία αμάχων που φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της χαλυβουργίας, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί (Azov/Handout via REUTERS)

«Την ίδια ώρα οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή μεταξύ των κτιρίων διοίκησης του Azovstal και του δρόμου», πρόσθεσε.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:32 Την ενόχληση της Μόσχας για τον εντατικό εξοπλισμό των Ουκρανών εξέφρασε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Καθώς τα βαρέα όπλα που προσφέρει η Δύση δίνουν τη δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις να αμύνονται αποτελεσματικά και να αντεπιτίθενται, η Ρωσία απειλεί με αντίποινα.

Γίνεται κατανοητό ότι η Ρωσία «μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;» σημείωσε με νόημα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτειρικών καθώς η ενίσχυση του Κιέβου σε στρατιωτικό υλικό και άλλα μέσα έχει ήδη αντίκτυπο στα μέτωπα της Ουκρανίας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:30 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal: Η Ρωσία λέει ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει έναν ριψοκίνδυνο πόλεμο διά αντιπροσώπου.

11:17 Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:10 Η απόφαση της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του (σε ρούβλια), αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Με τον Κίριλ Πετκόφ επικοινώνησε για αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

10:02 Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στα social media ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας.

08:37 Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο της πλειονότητας του εναέριου χώρου της, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει αποτελεσματικά την ουκρανική αεροπορία και αεράμυνα.

«Η Ρωσία έχει πολύ περιορισμένη αεροπορική πρόσβαση στα βόρεια και δυτικά της Ουκρανίας, περιορίζοντας τις επιθετικές ενέργειες σε βαθιές επιθέσεις με πυραύλους εδάφους», σημείωσε η ίδια πηγή.

«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως στη νότια και ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις», πρόσθεσε το υπουργείο

06:11 Εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των λονδρέζικων Times αναφέρει: Η Ρωσία απειλεί να χτυπήσει στόχους στη Δύση.

05:00 Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο σύμβουλος Αρεστόβιτς.

04:10 Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

«Δεν βρίσκομαι στη θέση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μπορώ μόνο να πω τι θα έκανα στη θέση του: θα παρέδιδα άρματα μάχης», τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, δηλώσεις του οποίου δημοσίευσαν την Τετάρτη τα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

02:02 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου νυχτερινού διαγγέλματός του. Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, προειδοποίησε.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο Ζελένσκι.

01:57 Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επέκρινε την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

01:45 Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

01:31 Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, το 73% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της εισβολής.

Επίσης, ένας στους δύο Αμερικανούς (52%) ανησυχεί ότι η Μόσχα μπορεί να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

01:10 Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

00:12 Μετά την Πολωνία η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ανακοίνωσε ότι διακόπτει από την Τετάρτη την παροχή του φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από το πρωί της 27ης Απριλίου.

Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

00:02 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται… διαδικτυακά.

Στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα πάντως με το Κρελμίνο ο Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Διαβάστε:Η 62η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...