745
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια από τις μάλλον σπάνιες εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό: εδώ στην Κόκκινη Πλατεία, σε τελετή, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Κάτι τρέχει με τον Πούτιν, αλλά τι;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 17:00
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια από τις μάλλον σπάνιες εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό: εδώ στην Κόκκινη Πλατεία, σε τελετή, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
|Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Κάτι τρέχει με τον Πούτιν, αλλά τι;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 17:00

«Αυτά είναι ανοησίες. Ο πρόεδρος είναι απολύτως καλά, η υγεία του είναι εξαιρετική», έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επιδιώκοντας να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να παραιτηθεί σύντομα, ακόμα και τον ερχόμενο Ιανουάριο, επειδή είναι βαριά άρρωστος, όπως υποστήριξε ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας Βαλέρι Σολοβέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ιδιωτικό ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».  

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σολοβέι, τα οποία αναπαρήγαγε η Sun και άλλα βρετανικά ταμπλόιντ, πιέσεις στον 68χρονο Πούτιν να εγκαταλείψει την εξουσία, ασκούν κυρίως η φερόμενη ως σύντροφός του, η πρώην ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα ηλικίας 37 ετών, και οι δύο κόρες του, η Μαρίνα Βορόντσοβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα, οι οποίες ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία του πατέρα τους. Ο Σολοβέι δεν διευκρίνισε από ποια «σοβαρή ασθένεια» πάσχει ο ηγέτης της Ρωσίας, ωστόσο, βλέποντας βίντεο στα οποία ο Πούτιν εμφανίζεται ασταθής, κάποιοι υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον.     

Πάντως ρώσοι αναλυτές υποδέχτηκαν τους ισχυρισμούς του Σολοβέι με επιφυλακτικότητα, αλλά και μια δόση ειρωνείας. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή κρίθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Κρεμλίνο) προβλέπει την απόσυρση του Πούτιν από την πολιτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubbica το 2016 ο Σολοβέι είχε γράψει σε ρωσική εφημερίδα πως ο Πούτιν επρόκειτο να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, προκηρύσσοντας, μάλιστα, συγχρόνως πρόωρες εκλογές για το 2017. Το άρθρό του, το οποίο πρόλαβε να αναπαράγει η Daily Mail, αποσύρθηκε έπειτα από λίγες ώρες. 

Οι ρώσοι πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές εστιάζουν περισσότερο σε δύο νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν αυτές τις ημέρες στη Δούμα. Το πρώτο προβλέπει την παροχή ισόβιας ασυλίας σε όλους τους πρώην προέδρους, άρα και στον Πούτιν, για αδικήματα που διαπράχθηκαν όχι μόνον κατά την περίοδο της θητείας τους, αλλά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια και του ιδιωτικού τους βίου. Το δεύτερο εισηγείται να καθίστανται αυτομάτως δια βίου γερουσιαστές οι ρώσοι πρόεδροι σε περίπτωση παραίτησής τους. Εσπευσαν, οπότε, πολλοί να υποστηρίξουν πως ο ρώσος ηγέτης προετοιμάζεται για την πρόωρη συνταξιοδότησή του, ακόμα και πριν από το τέλος της θητείας του το 2024.   

Η υπόθεση μιας πρόωρης αποχώρησης του Πούτιν από την κεντρική πολιτική σκηνή συνάδει και με την άποψη σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος – η οποία παρέχει στον Πούτιν τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για ακόμη δύο θητείες και να παραμείνει, οπότε, στην εξουσία έως το 2036 – δεν αποσκοπεί στο να καταστεί δια βίου ηγέτης της χώρας την οποία κυβερνά από το 1999. Στοχεύει κυρίως στο να μην καταστεί ποτέ απερχόμενος ηγέτης (lame duck), ούτως ώστε να είναι πάντα σε θέση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση πανίσχυρος ακόμα, και όποτε εκείνος το επιθυμεί, έχοντας διευθετήσει, φυσικά, και το ζήτημα της διαδοχής του.  

Οσον αφορά την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, πράγματι εμφανίζεται σε βίντεο τρεμάμενος και ασταθής να προσπαθεί να στηριχθεί από το μπράτσο μιας πολυθρόνας. Στην ίδια λήψη ο ρώσος ηγέτης παίζει νευρικά στα δάχτυλα του ένα στυλό και μετά παίρνει στα χέρια του ένα φλιτζάνι που σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές εμπεριείχε ένα κοκτέιλ αναλγητικών φαρμάκων. 

Πρόκειται για ενδείξεις που καθιστούν όχι απίθανο το ενδεχόμενο να πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον ο Πούτιν. Σύμφωνα, όμως, με τον Σολοβέι, η πάθησή του είναι πιο σοβαρή και εάν δεν την αντιμετωπίσει άμεσα και καταλλήλως, ενδέχεται σε έναν χρόνο να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του. Κυκλοφορεί επίσης η φήμη δίχως, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ στο παρελθόν – υπενθυμίζει η Corriere della Sera – πως ο ρώσος πρόεδρος είναι αναγκασμένος να υποβάλλεται συχνά πυκνά σε μεταγγίσεις αίματος. 

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί γεγονός πως τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του Πούτιν από τον κορονοïό είναι πραγματικά εντυπωσιακά: ζει σχεδόν απόλυτα απομονωμένος στην ντάτσα του, συμμετέχει στις κυβερνητικές συσκέψεις αποκλειστικά εξ αποστάσεως   και εμφανίζεται σπανίως δημοσίως.      

Πάντως κατά τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής του στην εξουσία ο Πούτιν απέδειξε πολλές φορές πως είναι ένας σκληροτράχηλος ηγέτης της δράσης και της περιπέτειας, είτε καταδυόμενος με βαθυσκάφος στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας για να δει από κοντά ένα βυζαντινό ναυάγιο είτε απελευθερώνοντας σπάνιες τίγρεις της Σιβηρίας στην άγρια φύση ή κρατώντας το τιμόνι μιας βολίδας της Formula 1. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...