1205
Η «θηλυκή συμμαχία» πίσω από τον Μπάιντεν. Απο αριστερά, η σύζυγός του Τζιλ, η αδελφή του Βάλερι και η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζένιφερ Ο’ Μάλεï Ντίλον |

Οι τρεις γυναίκες του Τζο Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 20:22
Η «θηλυκή συμμαχία» πίσω από τον Μπάιντεν. Απο αριστερά, η σύζυγός του Τζιλ, η αδελφή του Βάλερι και η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζένιφερ Ο’ Μάλεï Ντίλον
|

Οι τρεις γυναίκες του Τζο Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 20:22

Την 18η Δεκεμβρίου του 1972 η Βάλερι Μπάιντεν βρισκόταν σε ένα γραφείο του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της, εξετάζοντας στοίβες από βιογραφικά. Ο Τζο Μπάιντεν μόλις είχε κερδίσει στο Ντέλαγουερ, εντελώς αναπάντεχα και μην έχοντας συμπληρώσει καν 30 χρόνια ζωής, τη μάχη για μια θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ, καταφέρνοντας, έτσι, να καταστεί από τη μία μέρα στην άλλη το αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος. Ολοι ήθελαν να εργαστούν για λογαριασμό του.

Ομως κάποια στιγμή, μας πληροφορεί η Corriere della Sera, η Βάλερι Μπάιντεν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Τζίμι, το νεαρότερο από τα τέσσερα αδέλφια Μπάιντεν, ο οποίος της ζήτησε να πάρει τον αδελφό τους και να επιστρέψουν αμέσως στο σπίτι του, επειδή είχε σημειωθεί ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ενα φορτηγό είχε παρασύρει το αυτοκίνητο της Νίλια Χάντερ, της πρώτης συζύγου του Μπάιντεν, στο οποίο επέβαιναν επίσης και τα τρία μωρά παιδιά τους – η μικρή Ναόμι ηλικίας μόλις ενός έτους, ο Χάντερ, δύο, και ο Μπο, τριών ετών. Πήγαιναν όλοι μαζί να αγοράσουν ένα έλατο για τα Χριστούγεννα. Τελικά μόνον τα δύο αγοράκια επέζησαν.

Η Βάλερι Μπάιντεν ανέκαθεν στεκόταν στο πλευρό του μεγαλύτερου αδελφού της, ενθαρρύνοντας τον, για παράδειγμα, όταν εκείνος απήγγελε ποιήματα του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς μπροστά στον καθρέφτη για να ξεπεράσει το τραύλισμα. Οπότε θεώρησε αυτονόητο, τότε, το να μετακομίσει, μαζί με τον σύζυγό της, στο σπίτι του Τζο Μπάιντεν, ούτως ώστε να τον συνδράμει στην ανατροφή των δύο γιών του. «Ημασταν ήδη μια πολύ ενωμένη οικογένεια και ενωθήκαμε ακόμη περισσότερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη θεία μου», είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ο Μπο Μπάιντεν, πριν από τον τραγικό θάνατό του το 2015 σε ηλικία μόλις 46 ετών, από καρκίνο.

Η Βάλερι Μπάιντεν με τους ανιψιούς της στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
(Courtesy of Biden campaign)

Επειτα από τέσσερα χρόνια, το 1976, η ζωή του Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να αλλάξει εκ νέου. Εχοντας αποδεχτεί να παραστεί σε ένα ραντεβού στα τυφλά – το είχε κλείσει ο άλλος του ο αδελφός, ο Φρανκ Μπάιντεν – χτύπησε την πόρτα της Τζιλ Τζέικομπς, μιας τελειόφοιτης φοιτήτριας νεότερής του κατά εννέα χρόνια που είχε ήδη προλάβει να παντρευτεί αλλά και να χωρίσει.

«Εβγαινα με αγόρια που φορούσαν τζιν παντελόνια, σανδάλια και κοντομάνικα, εκείνος παρουσιάστηκε με σπορ μπουφάν και μοκασίνια και σκέφτηκα πως δεν θα πετύχει», αποκάλυψε η ίδια το 2010, μιλώντας στη Vogue. Ωστόσο το ραντεβού όχι μόνον πέτυχε αλλά καθόρισε την υπόλοιπη ζωή της.

«Με αναζωογόνησε. Με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι πως η οικογένειά μου θα μπορούσε να είναι ξανά ολοκληρωμένη», εξακολουθεί να δηλώνει για εκείνη ο Τζο Μπάιντεν. Ο οποίος, ωστόσο, αναγκάστηκε να της κάνει πέντε φορές πρόταση γάμου πριν εκείνη αποδεχτεί. «Εν τω μεταξύ είχα γνωρίσει τα παιδιά και ήμουν τρελή γι’ αυτά. Είχαν χάσει τη μητέρα τους, δεν μπορούσαν να χάσουν μία ακόμη. Επρεπε να είμαι 100% σίγουρη», είχε εξηγήσει η Τζιλ κατά το παρελθόν.

Τελικά παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1977 ενώ το 1981 γεννήθηκε η κόρη τους Ασλεï και η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία είχε ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές της της σπουδές, εγκατέλειψε τη διδασκαλία (Αγγλικών) για διάστημα 2,5 ετών. Από τότε, ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ ξανά να εργάζεται κανονικά, ούτε καν όταν ο άνδρας της ανέλαβε την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η πάντα χαμογελαστή και κεφάτη, ζεστή και ανθρώπινη Τζιλ Μπάιντεν βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της επί 43 συναπτά έτη, και δεν σταμάτησε στιγμή να τον στηρίζει και να τον προσέχει, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να απωθήσει με τα ίδια της τα χέρια δύο γυναίκες που κινήθηκαν απειλητικά κατά του άνδρα της κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Λος Αντζελες τον περασμένο Μάρτιο.

Πιο πρόσφατα, τον προηγούμενο μήνα, ενόσω εκείνος μιλούσε σε δημοσιογράφους, δεν δίστασε να τον πιάσει από το χέρι και να τον απομακρύνει ελαφρώς από κοντά τους, υπενθυμίζοντάς του εμμέσως ότι πρέπει εν μέσω πανδημίας να τηρεί την απόσταση ασφαλείας.

Ενα τρυφερό αγκάλιασμα του Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ στο Ντάλας της Πενσιλβάνια, στις 24  Οκτωβρίου 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

Αλλά η Τζιλ δεν είχε ποτέ ενεργό ρόλο στις πολλές προεκλογικές εκστρατείες του συζύγου της. Σε αντίθεση με την Βάλερι, την αδελφή του, η οποία είχε τη γενική εποπτεία σχεδόν σε όλες, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρικής εκστρατείας που διεξήγαγε ο αδελφός της το 1988 για την προεδρία των ΗΠΑ, η οποία, ωστόσο, ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς αποκαλύφθηκε πως ο Τζο Μπάιντεν είχε οικειοποιηθεί αποσπάσματα από μια ομιλία του τότε ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών τον Σεπτέμβριο του 1987. «Εκ των υστέρων, θεωρώ πως ήταν ευλογία (η αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας) γιατί εάν δεν είχε αποσυρθεί, μάλλον θα είχε πεθάνει», είχε αφηγηθεί η Βάλερι Μπάιντεν κατά το παρελθόν, αναφερόμενη στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο αδελφός της για την αντιμετώπιση δύο εγκεφαλικών ανευρυσμάτων το 1988.

Εννοείται πως κατά την ανάρρωσή του δίπλα του βρισκόταν διαρκώς η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία δεν τον άφηνε όχι μόνον να εργαστεί αλλά ούτε καν να απαντήσει στο τηλέφωνο, παρότι δύο φορές τον κάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, εκείνη την περίοδο.

Επειτα από μία εικοσαετία ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του αλλά του χάλασε τα σχέδια ένας κύριος ονόματι Μπαράκ Ομπάμα. Ο οποίος τον επέλεξε, ωστόσο, στη συνέχεια για αντιπρόεδρό του ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας του.

Αυτήν τη φορά, όμως, τον πρώτο λόγο στο προεκλογικό αγώνα του αδελφού της για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου δεν τον είχε η Βάλερι Μπάιντεν, αλλά η Τζένιφερ Ο’Μάλεï Ντίλον, «η γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο στον Τζο Μπάιντεν για να διεκδικήσει την προεδρία από τον Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubblica.

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του παλαίμαχου πολιτικού, ο Μπάιντεν απευθυνόταν στους ψηφοφόρους από ένα υπόγειο κάπου στο Ντέλαγουερ, καθώς στη χώρα, πέρα από τη διχόνοια, κυριαρχούσε ο φόβος του κορονοïού.

Κλήθηκε, οπότε, να αντιμετωπίσει μια χαοτική κατάσταση με περιορισμένους πόρους και δίχως καν να υπάρχει ένα στρατηγείο της προεκλογικής εκστρατείας, λιγότερο από οκτώ μήνες πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες εβδομάδες, η 44χρονη υπεύθυνη στρατηγικής που γεννήθηκε στο Φράνκλιν της Μασαχουσέτης, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και λατρεύει τον αθλητισμό, κατάφερε να στήσει έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό, μεταφέροντας την καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων στο Ζοοm και αξιοποιώντας μια παλιά αλλά δοκιμασμένη μέθοδο προσέγγισης των ψηφοφόρων, τα τηλεφωνήματα.

Με την πολιτική η Τζένιφερ Ο’ Μάλεï Ντίλον άρχισε να ασχολείται χάρη στον ακαδημαϊκό πατέρα της, ο οποίος σε νεαρή ηλικία συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Την περίοδο 1999 – 2000 εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Αλ Γκορ για την προεδρία ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες πολλών Δημοκρατικών υποψήφιων για τη γερουσία και το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Το 2008 εντάχθηκε στην επιτελική ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, ως υπεύθυνη για τις αποκαλούμενες στις ΗΠΑ «battleground states», για τις επίμαχες πολιτείες οι οποίες συνήθως κρίνουν την έκβαση της προεδρικής αναμέτρησης, πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, οι ψηφοφόροι των οποίων πριν από μία τετραετία έστειλαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι πολιτείες αυτές ψήφισαν φέτος τον Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...