390
Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας εξέρχεται από δικαστήριο στη Μόσχα για να τεθεί εκ νέου υπό κράτηση αμέσως μετά | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Προφυλακιστέος για κατασκοπεία ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 13:33
Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας εξέρχεται από δικαστήριο στη Μόσχα για να τεθεί εκ νέου υπό κράτηση αμέσως μετά
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Προφυλακιστέος για κατασκοπεία ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 13:33

Στη σύλληψη αμερικανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή της Wall Street Journal, προχώρησε την Πέμπτη η FSB, η διαβόητη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας. Ο Εβαν Γκέρσοβιτς συνελήφθη στο Γεκατερινμπούργκ,  στα Ουράλια, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ένας ισχυρισμό ο οποίος διαψεύδεται κατηγορηματικά από την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, σε μια πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας υπόθεση.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Εβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη επειδή «είχε οδηγίες» από τις ΗΠΑ για διενέργεια κατασκοπείας στη Ρωσία.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του αμερικανού πολίτη Γκέρσκοβιτς Εβαν, γεννημένου το 1991, ανταποκριτή του γραφείου της Μόσχας της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος είναι ύποπτος για κατασκοπεία προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας.

Ο Γκέρσκοβιτς είναι ρεπόρτερ που καλύπτει θέματα Ρωσίας και Ουκρανίας για τη WSJ. Προηγουμένως ήταν ρεπόρτερ για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους Moscow Times, καθώς και βοηθός συντάκτης στους New York Times / (The Wall Street Journal/Handout via REUTERS)

Σύμφωνα με την FSB, την υπηρεσία που διαδέχθηκε την Κα Γκε Μπε, ο Εβαν Γκέρσκοβιτς, «ενεργώντας με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά, συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Το Τμήμα Ερευνών της FSB κίνησε ποινική υπόθεση εναντίον του αμερικανού πολίτη βάσει του άρθρου 276 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί κατασκοπείας.

Το δικαστήριο που εξέτασε τη σχηματισθείσα δικογραφία αποφάσισε αυθημερόν την προφυλάκιση του για δύο μήνες. «Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς Ε. τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η κράτηση του 32χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, μπορεί να παραταθεί στο τέλος αυτής της περιόδου, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η WSJ «διαψεύδει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες κατά του Γκέρσκοβιτς

Η Wall Street Journal διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του ρεπόρτερ της, Εβαν Γκέρσκοβιτς, ανέφερε η εφημερίδα σε ανακοίνωση της για τη σύλληψη του δημοσιογράφου.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η Wall Street Journal διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητά την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου ρεπόρτερ μας, Εβαν Γκέρσκοβιτς.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον Εβαν και την οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...