1171
H αφίσα της έκθεσης -προκλητική και απολύτως αντιπροσωπευτική των Rolling Stones | Saatchi

Rolling Stones: Mια έκθεση με στιγμές από επικές ως… αηδιαστικές

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 13 Απριλίου 2016, 10:20
H αφίσα της έκθεσης -προκλητική και απολύτως αντιπροσωπευτική των Rolling Stones
|Saatchi

Rolling Stones: Mια έκθεση με στιγμές από επικές ως… αηδιαστικές

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 13 Απριλίου 2016, 10:20

Το συγκρότημα που έβγαλε γλώσσα σε όσους στοιχημάτιζαν στην πρόωρη «απόσυρσή» του εγκαινίασε τελικά την πρώτη μεγάλη έκθεση–αφιέρωμα στην 50χρονη ιστορία του. Εχει τίτλο «Exhibitionism: The Rolling Stones» και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες στις 5 Απριλίου, σε μια κατάμεστη Kings Road.

Περισσότερα από 500 αντικείμενα τα οποία με την βοήθεια της εντυπωσιακής χρήσης των τεχνολογιών δημιουργούν μια ολοκληρωμένη και συναρπαστική βουτιά σε μια ζωή γεμάτη ιστορίες που δεν πιστέψαμε, σκηνές που δεν καταφέραμε ποτέ να δούμε, μύθους που δεν άγγιξε η φθορά και λάμψη που ισοπεδώνει ακόμα και σήμερα κάθε κριτική. Πώς είναι τελικά το βεστιάριο που ντύνεται ο Μικ Τζάγκερ; Πώς καταφέρνει και φορά το ίδιο μέγεθος σακάκι; Με τί σύνεργα και σπάνια όργανα έκανε τα μαγικά του ο Κιθ Ρίτσαρντς; Ποιες σημειώσεις κατάφεραν να κρατήσουν τόσα χρόνια στα ημερολόγιά τους; Τι συνέβη στην ζωή τους όταν στην τετράδα προστέθηκαν μερικά ακόμα μεγαθήρια όπως ο Αντι Γουόρχολ, ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, ο Τομ Στόπαρντ και ο Μάρτιν Σκορσέζε; Και, τελικά, μπορεί κανείς να απολαύσει μια έκθεση αφιερωμένη στο σημαντικότερο εν ζωή συγκρότημα χωρίς έστω κι ενδόμυχα να αισθανθεί ότι υποκύπτει στην αδιανότητα κερδοφόρα επιχείρηση τους;

Αν περιμένετε να τους αθωώσετε από αυτή την έκθεση, ξεχάστε το. Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι το  «Exhibitionism: The Rolling Stones» έχει ήδη προγραμματίσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ταξιδέψει σε τουλάχιστον 11 χώρες ανά τον κόσμο,  υπενθυμίζει και στον πλέον ανυποψίαστο ότι οι τέσσερις 70άρηδες είναι ασταμάτητοι.

Είναι όλα έτσι στημένα στους χώρους της Σαάτσι που διαρκώς υπογραμμίζουν το μέγεθος της δόξας, την ισοπεδωτική παρουσία του Τζάγκερ στον τρόπο που όλα μεταφράζονται σε business plan, την επίδρασή τους στην διαμόρφωση της λαϊκής κουλτούρας, τον ναρκισσισμό και την απληστία, την διορατικότητά τους, το ασίγαστο φλερτ με την ασωτία.

Χωρισμένη σε εννέα μεγάλες αίθουσες του διόροφου κτιρίου στο κέντρο του Λονδίνου, η έκθεση πέραν των εκατοντάδων εκθεμάτων περιλαμβάνει ένα πιστό αντίγραφο του διαμερίσματος που οι «άγουροι» Stones χρησιμοποίησαν πρώτη φορά για τις εξορμήσεις και συναντήσεις τους, μια «κόπια» του στούντιο ηχογράφησης που χρησιμοποιούν για να μεγαλουργούν και φυσικά τον χώρο που όλοι οι θαυμαστές τους θέλουν να βρεθούν: το backstage μιας συναυλίας τους. Είναι φανερό πως πέρα από τις χιλιάδες πληροφορίες που διαρρέουν συχνά σε σχέση με το συγκρότημα και μετά την αυτοβιογραφία «Life» (2010) με την οποία ο Κιθ Ρίτσαρντς άνοιξε το στόμα του και μίλησε για τα δράματα, τις ακολασία και την λατρεία της μπάντας για σεξ, ναρκωτικά και rock ‘n’ roll, αυτή είναι μια έκθεση που προσφέρει συναρπαστικές λεπτομέρειες σε γενναίες δόσεις.

And we’re open! Exhibitionism finally opens today at London’s Saatchi Gallery! Link for tickets in bio #StonesIsm

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης The Rolling Stones (@therollingstones) στις

Οι ίδιοι πάντως, δεν αρνούνται ότι προσφέρουν αυτήν την ηδονιστική ματιά στην κλειδαρότρυπά τους. Μόνο που επιμένουν πως αυτή τη φορά επέλεξαν να ξεγυμνωθούν όχι μέσα από τα κατορθώματά τους αλλά κυρίως μέσα από αντικείμενα και πράγματα που τους σημάδεψαν. Εξ’ ου και όπως δηλώνει ο επιμελητής Ι. Γκάλαχερ: «Δεν έλαβα ως κυρίαρχο κριτήριο την χρονολογική προσέγγιση κι ανάπτυξη της έκθεσης αλλά κοίταξα την καριέρα της μπάντας θεματικά και προσπάθησα να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα θελήσει να βουτήξει το κοινό». Τα θεματικά αυτά «δωμάτια» είναι χωρισμένα με τίτλους που επέλεξε η τετράδα. Για παράδειγμα, το πρώτο με το οποίο κατά κάποιο τρόπο γίνονται οι συστάσεις είναι το «Ladies and Gentlemen», όπου ο κατακόκκινος από τα φώτα χώρος ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσω κινούμενων εικόνων στα μέρη που έχουν επισκεφτεί σε όλο τον κόσμο. Ακολουθεί το «Experience» που ξεκάθαρα ζουμάρει στο δημιουργικό κομμάτι κι αναφέρεται στα τραγούδια και τα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει. Μέσα από 40 βίντεο οθόνες το κοινό παρακολουθεί ένα ζαλιστικό κολάζ της ασύγκριτης καλλιτεχνικής τους αντοχής. Μέσα από ένα περίεργο τούνελ οδηγείται κανείς στο τρίτο δωμάτιο με τίτλο «Meet the Band» όπου τα ηχεία παίζουν διαλόγους του Μικ και του Κιθ με τους οποίους τα δύο αυτά τέρατα περιγράφουν πώς γνωρίστηκαν. Δεν αρκεί η αφήγηση, όμως, κι έτσι η παντοδύναμη εικόνα έρχεται να κουμπώσει με την ανάμνηση. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το τούνελ ανοίγει και  ξαφνικά μεταφέρεσαι στο πρώτο τους διαμέρισμα στο Τσέλσι. «Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις όλες αυτές τις αηδιαστικές τους αναμνήσεις» λέει ο Ι. Γκάλαχερ. «Ολα είναι μπροστά σου:  η ακαταστασία τους,  η μυρωδιά από τις βρωμοκάλτσες τους, τα μισοφαγωμένα πιάτα, οι μπύρες και τα τσιγάρα, οι μουχλιασμένοι από την υγρασία τοίχοι». Κατά τα άλλα μέσω μιας 3-D ταινίας μεταφέρεται κανείς μαγικά στη σκηνή πλάι στους Rolling Stones και διαπιστώνει αν μπορεί να κουνιέται όπως ο Τζάγκερ κι αν αντέχει τα εκτυφλωτικά φώτα ενός σταδίου. Επίσης μια ολόκληρη κονσόλα περιμένει εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί να επιτύχουν καλύτερες μίξεις των τραγουδιών τους. Ενώ, ένα ολόκληρο δωμάτιο ανατρέχει στην ιστορία και τις μέρες δημιουργίας της περίφημης πια «γλώσσας» τους.

Chelsea licks #StonesIsm

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης The Rolling Stones (@therollingstones) στις


Και το καλύτερο: Σαν γνήσιοι επαγγελματίες στο άναμα πυροτεχνημάτων, τα μέλη του συγκροτήματος έβαλαν την βραδιά των εγκαινίων φωτιά στους δημοσιογράφους δηλώνοντας (διά στόματος Κιθ Ρίτσαρντς): «Αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο και γράφουμε νέα τραγούδια. Βασική μας έμπνευση αυτή τη φορά είναι τα μπλουζ». Από δίπλα κι ο κιθαρίστας τους Ρόνι Γουντ πρόσθεσε: «Μέσα σε δύο 24ώρα ηχογραφήσαμε κιόλας 11 τραγούδια, σκίζουμε. Μακάρι να μπορούσα να σας παίξω μερικά, είμαι ενθουσιασμένος».

10507035_1696378383934996_4922497505247018596_o
Oι Stones στο εξώφυλλο του δίσκου «Black and Blue» που κυκλοφόρησε το 1976

Πριν καν προλάβουμε να ξεναγηθούμε στα μυστικά της έκθεσης και χωρίς να έχει καταλαγιάσει ακόμα η σκόνη που σήκωσαν με την πρώτη τους εμφάνιση στην Αβάνα, οι Rolling Stones είναι έτοιμοι για το επόμενο χτύπημα: Εναν ολοκαίνουργιο δίσκο που αν όλα πάνε όπως υποσχέθηκαν θα έρθει λίγο πριν από το τέλος του 2016. Δηλαδή 11 χρόνια μετά το τελευταίο ολόκληρο στούντιο άλμπουμ τους, το «A Bigger Bang» του 2005.

2016-04-04T211758Z_861500571_GF10000371613_RTRMADP_3_MUSIC-ROLLINGSTONES-EXHIBITIONISM (1)
Ρόνι Γουντ, Κιθ Ρίτσαρντς, Μικ Τζάγκερ στα εγκαίνια της έκθεσης στις 5 Απριλίου (REUTERS/Luke MacGregor )

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...