970
Νικος Παππάς και Γιάννης Αλαφούζος, ο σύλλογος του οποίου (ο ΠΑΟ) θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ | CreativeProtagon

Πώς θα παίξει μπάλα η ΣΥΡΙΖΕΡΤ

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 24 Αυγούστου 2018, 11:40
Νικος Παππάς και Γιάννης Αλαφούζος, ο σύλλογος του οποίου (ο ΠΑΟ) θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ
|CreativeProtagon

Πώς θα παίξει μπάλα η ΣΥΡΙΖΕΡΤ

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 24 Αυγούστου 2018, 11:40

Ήταν τελικά, φυσιολογική εξέλιξη. Το ποδόσφαιρο κρατικοποιήθηκε. Πώς θα μπορούσε το δημοφιλέστερο άθλημα να βρίσκεται έξω από τον κύκλο άμεσης επιρροής του κράτους; Οι σύντροφοι που κυβερνούν, έχουν την αντίληψη ότι θα διοικούν για πάντα και συνεπώς δεν μπορούσαν να αφήσουν μακριά από την εξουσία τους, το ποδόσφαιρο. Έσπευσαν να αρπάξουν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.

Η ευκαιρία ήταν ότι επτά ποδοσφαιρικές ομάδες δεν συμφωνούσαν όπως οι υπόλοιπες για τα χρήματα που προσέφερε η NOVA για τηλεοπτικά δικαιώματα. Η ιδιωτική (και υπερχρεωμένη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης προσέφερε στις ομάδες αυτές λιγότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ.  Παναθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός ζητούσαν περισσότερα και τα βρήκαν. Όχι από ανταγωνιστικό τηλεοπτικό σταθμό αλλά από την κρατική ΕΡΤ που «μεγαλουργεί» από το υστέρημα των ταλαιπωρημένων φορολογούμενων. Γιατί η ΕΡΤ έσπευσε να δώσει περίπου 25 εκατομμύρια το χρόνο στις ομάδες αυτές για να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής των εντός έδρας αγώνων τους, για δύο χρόνια; Επειδή θεωρούν ότι ούτε το ποδόσφαιρο επιτρέπεται να είναι έξω από τον κύκλο της εξουσίας (τους). Θα το ελέγξουν, πληρώνοντας με χρήματα των άλλων, των φορολογούμενων.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όλα να γίνουν τυπικά, άψογα. Και είναι «μανούλες» σ’ αυτό.  Το «απόσπασμα πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου» που δημοσιεύτηκε δεν μπαίνει σε «περιττές» λεπτομέρειες, όπως πόσο κοστίζει η απόφαση του ΔΣ να αγοράσει τα συγκεκριμένα τηλεοπτικά δικαιώματα, απλώς ζητάει 10 εκατομμύρια επιπλέον από τον προϋπολογισμό. Αποκαλύπτει όμως μέρος τους ευρύτερου σχεδίου. Η ΕΡΤ θα αποκτήσει «δικαιώματα μετάδοσης κι άλλων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων (καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πόλο)». Καλώς ήρθατε στο νέο κρατικό αθλητικό κανάλι που θα προσφέρει θέαμα στην κρατική τηλεόραση που βρίσκεται στο πάτο της τηλεθέασης και θα είναι εργαλείο χειραγώγησης του αθλητισμού. Μακριά από ιδιώτες παράγοντες που έχουν τις δικές τους επιλογές.

Σε λίγες μέρες, τις 3 Σεπτεμβρίου ο άρχοντας του τηλεοπτικού τοπίου, ο υπουργός Διαστήματος, Ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών, Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα προεδρεύει στη Γενική Συνέλευση μετόχων της ΕΡΤ. Η ιδιότητα του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης μετόχων του έχει αποδοθεί  για να μην αμφισβητείται ποιος είναι το αφεντικό. Με την ιδιότητα αυτή θα εγκρίνει και τυπικά όλες τις σχετικές αποφάσεις. Ήδη με απόφασή του έχει εγκρίνει την ανάληψη υποχρεώσεων συνολικού ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την διετία 2019-20. Για «Αθλητικά δικαιώματα μετάδοσης Super League 2019-20» 45,6 εκατ. ευρώ. «Κόστος μεταδόσεων Super League 2019-20» 4,2 εκατ. ευρώ. «Χορηγίες Super League 2019-20» 1,8 εκατ. ευρώ. Τα ποσά μοιράζονται σε 28 εκατομμύρια για το 2019 και 24 εκατομμύρια για το 2020. Σύνολο 51,7 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι οι μεταδόσεις της ΕΡΤ θα είναι όχι μόνο εξαιρετικές. Θα είναι οι καλύτερες που έχετε δει ποτέ. Έτσι εξηγείται ότι κάθε μετάδοση ματς θα κοστίζει περίπου 267.000 ευρώ, ποσό απίστευτο! Αυτά είναι τα καλά του σοσιαλισμού. Προσφέρει όχι μόνον θέαμα αλλά και άρτο (πολυτελείας, για κάποιους).

Η κίνηση αυτή δεν αλλάζει μόνον την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αλλάζει κυρίως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι λεγόμενες «τηλεοπτικά άστεγες» ομάδες ξαφνικά γίνονται οικονομικά βιώσιμες, ορισμένες και κερδοφόρες. Ο Παναθηναϊκός -που έχει την υψηλότερη εμπορικότητα- θα εισπράξει από την ΕΡΤ περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ο Άρης, θα πάρει περίπου 3 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες θα μοιραστούν μικρότερα ποσά κι όλοι μαζί θα παραταχθούν χαρούμενοι στην έναρξη του πρωταθλήματος, το Σάββατο 25 Αυγούστου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλος ωφελημένος από την κίνηση αυτή εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου, που υποτίθεται είναι «εχθρός» της κυβέρνησης που απαγόρευσε σε στελέχη της να εμφανίζονται σε εκπομπές του ΣΚΑΪ. Είναι, αλλά οι κυβερνητικοί είναι πρακτικοί άνθρωποι. Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να φύγει ο Αλαφούζος, να έχουν συναλλαγές με άλλους πιο βολικούς και λιγότερο απρόβλεπτους, ελεγχόμενους. Γι’ αυτό διευκολύνουν την αποχώρησή του από την Διοίκηση του ΠΑΟ. Αν μπορούσαν θα έβρισκαν αγοραστή και για τον ΣΚΑΪ!

Προς το παρόν έκαναν κερδοφόρο τον ΠΑΟ προκειμένου να είναι ελκυστικός στον αγοραστή. Ο μεγάλος σύλλογος θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ,  1,8 εκατ. ευρώ από την κεντρική χορηγία του ΟΠΑΠ, 0,7 εκατ. από άλλους μικρότερους χορηγούς, 0,3 εκατ. από τη NIKE και λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει άλλα έσοδα όπως εισιτήρια, διαφημίσεις στο γήπεδο κλπ. Σύνολο 8,8 εκατ. ευρώ. Καθόλου κακό, δεδομένου ότι το κόστος λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας υπολογίζεται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια τα παλιά χρέη. Η ΠΑΕ εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων κι έτσι ενώ παλιά πλήρωνε υποχρεωτικά ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μετά την διευκόλυνση αυτή, οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο θα είναι 200.000 ευρώ. Το 2015, η ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς, προέβλεπε ότι η ΠΑΕ, πλήρωνε άμεσα τα 3,5 εκατ. ευρώ που εισέπραττε από την NOVA, στην Τράπεζα για εξυπηρέτηση του δανείου της το οποίο έχει εξοφληθεί. Άρα η ομάδα μπορεί να πωληθεί με τα οικονομικά της να έχουν εξυγιανθεί ή τουλάχιστον να είναι διαχειρίσιμα από το νέο ιδιοκτήτη.

Νέος ιδιοκτήτης ο οποίος τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της ΠΑΕ είναι η εταιρεία Pan Asia Investments, του Ταϊλανδoύ  Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Ο δραστήριος   επιχειρηματίας σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως καθηγητής. Στη συνέχεια ίδρυσε εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανέλαβε αρκετά κατασκευαστικά έργα, ιδίως στην Μπανγκόκ. Παράλληλα, ίδρυσε το «Ban Chang Group», μία επενδυτική εταιρία με δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας κ.α. Ασχολήθηκε με ποδοσφαιρικές ομάδες σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο αλλά θεωρείται στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης που διώκεται για διαφθορά, Τακσίν Σιναουάτρα.

Σε κάθε διεθνή παρέα, υπάρχει ένας πετυχημένος έλληνας. Αυτός που γνωρίζει και τους δύο και είχε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί τους είναι ο Βίκτωρ Ρέστης. Το γεγονός ότι είναι γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού, δεν του στερεί το δικαίωμα να ενδιαφερθεί για το μέλλον μιας ιστορικής ομάδας όπως ο ΠΑΟ. Ίσως αργότερα εμπλακεί εμφανώς με τα διοικητικά, καθώς και την ανάπτυξη της μεγάλης ΠΑΕ με βάση διεθνή πρότυπα. Αφού βέβαια αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...