521
Εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ετοιμάζουν την αποστολή εμβολίου για τον κορονοϊό μέσα στα ειδικά ψυχρά κιβώτια | REUTERS /Johanna Geron

Πώς θα εμβολιαστούν 7,7 δισ. άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:50
Εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ετοιμάζουν την αποστολή εμβολίου για τον κορονοϊό μέσα στα ειδικά ψυχρά κιβώτια
|REUTERS /Johanna Geron

Πώς θα εμβολιαστούν 7,7 δισ. άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:50

Είμαστε τόσο κοντά όσο ποτέ, με δύο υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό να πλησιάζουν να κόψουν, μετά τη Βρετανία, το νήμα της έγκρισης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Τι θα συμβεί όμως μόλις ένα εμβόλιο εγκριθεί;

Δύο επιστήμονες, η ελληνικής καταγωγής Καλυψώ Χαλκίδου, διευθύντρια Πολιτικής της Υγείας στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης και το Imperial College του Λονδίνου και η Νικόλ Χασούν, φιλόσοφος, ειδική Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μπίνγκχαμπτον των ΗΠΑ, αναλύουν στο BBC τις πέντε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να εμβολιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού

Οι άνθρωποι πρέπει να θέλουν να το κάνουν. Οπότε πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν ότι αυτό είναι το σωστό και για αυτούς και για τις οικογένειές τους διότι τελικά θέλουμε η πλειοψηφία του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου το εμβόλιο να λειτουργήσει.

Σωστή θερμοκρασία

Ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου, 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, ή να χρειάζεται πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου.

Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, για παράδειγμα.

Η Καλυψώ Χαλκίδου διευθύντρια Πολιτικής της Υγείας στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης και στο Imperial College του Λονδίνου, /Wikimedia /Center for Strategic & International Studies

Σε μέρη της Υποσαχάριας Αφρικής μόλις το 28% των ιατρικών εγκαταστάσεων υπολογίζεται πως έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης κιβωτίων που ψύχονται με πάγο με θερμικούς αισθητήρες.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Κάποια εμβόλια μπορούν να τα διαχειριστούν πιο εύκολα άνθρωποι με μια πιο γενική εκπαίδευση και κάποια άλλα απαιτούν μια μεγαλύτερη εξειδίκευση. Μπορεί να χρειαστούν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας για να το βγάλουν, για παράδειγμα, από το πολύ κρύο.

Δύσκολη η μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα

Πες ότι είσαι σε ένα απομονωμένο χωριό στις Φιλιππίνες, μπορεί να χρειάζονται 8 ώρες ταξιδιού για να φτάσεις.

Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει το εμβόλιο σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι ζεις σε μια πολύ φτωχή χώρα και μπορεί να βγάζεις με δυσκολία ακόμα και τα προς το ζην, όποτε εάν δεν δουλεύεις εκείνη την ημέρα σημαίνει πως τα παιδιά σου δεν θα έχουν και να φάνε.

Σε αυτή την περίπτωση θα είσαι σε θέση να πρέπει να πας στην κλινική για να κάνεις το εμβόλιο;

Εξασφάλιση του εμβολίου για τις φτωχές χώρες

Μια από τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο είναι μέσω της πρωτοβουλίας Covax, που είναι ουσιαστικά μια συνεργασία κρατών που έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν στη διανομή του εμβολίου.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει υποσχεθεί να παράσχει εμβόλια για το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Η Νικόλ Χασούν, Φιλόσοφος, ειδική Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μπίνγκχαμπτον των ΗΠΑ / Twitter

Αλλά, ακόμα και οι χώρες που ανήκουν για παράδειγμα στην ΕΕ, όπως και η Βρετανία, αγοράζουν ήδη κάποια από τα προϊόντα.

Ενα αισιόδοξο πλάνο είναι σε 12-18 μήνες, ίσως σε δύο χρόνια, να έχει εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Ωστόσο, σίγουρα οι πιο ανεπτυγμένες χώρες θα είναι αυτές που θα το καταφέρουν πρώτες.