813
Ο Ντέιβιντ Μπλατ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο ματς με την Νταρουσάφακα. Τι είχε στο μυαλό του; | ΙΝΤΙΜΕSports

Πώς ο Μπλατ αποφάσισε… να χάσει

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2018, 12:30
Ο Ντέιβιντ Μπλατ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο ματς με την Νταρουσάφακα. Τι είχε στο μυαλό του;
|ΙΝΤΙΜΕSports

Πώς ο Μπλατ αποφάσισε… να χάσει

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2018, 12:30

Φάνηκε από την αρχή, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Στο πρώτο, κιόλας, δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί 10 πόντους από αιφνιδιασμό, με τους παίκτες του να μένουν θεατές, αντί να χρησιμοποιήσουν έξυπνα τα φάουλ τους. Οι 20 από τους 24 πόντους της Νταρουσάφακα στο διάστημα αυτό μπήκαν… χαλαρά, σαν σε προπόνηση. Στη συνέχεια, οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν ένα ρεσιτάλ αστοχίας. Με 40,9% στα δίποντα και 29,6% στα τρίποντα, ήταν θαύμα που διεκδίκησαν τη νίκη μέχρι τέλους. Εστω με λάθος τρόπο. Με «γιουρούσια», τα οποία «έπιασαν» στην αρχή, όμως όχι και στα τελευταία, κρίσιμα λεπτά.

Κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει με -19. Ισως και τότε να μην… ίδρωσε το αυτί του. Με την ίδια, ακριβώς, διαφορά έχανε κι από το Περιστέρι, την Κυριακή, και στο τέλος νίκησε. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, εύκολα «γυρίζει» ένα ματς. Αλλά, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρωλίγκα. Ακόμη κι όταν απέναντί σου βρίσκεται η χειρότερη (στη βαθμολογία) ομάδα, που προέρχεται από 12 ήττες στη σειρά.

Η παγίδα της υποτίμησης του αντιπάλου είναι γνωστή, όμως για κάποιον περίεργο λόγο, ακόμη και οι πιο έμπειρες ομάδες δεν καταφέρνουν να την αποφύγουν. Ο Ολυμπιακός έχει παράδοση, στο να «την πατάει» στα εύκολα. Λες και το κάνει επίτηδες, μια δυο φορές σε κάθε σεζόν, έτσι για… το καλό. Κρίμα! Αυτή η δεύτερη εκτός προγράμματος ήττα του (79-75), στην Πόλη, ήρθε τη στιγμή που μετρούσε έξι νίκες στα επτά τελευταία του παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Πάνω που είχε αρχίσει να κλειδώνει την είσοδό του στην πρώτη «πεντάδα» της κατάταξης. Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της regular season με ρεκόρ 9-6, που αποτελεί τη χειρότερή του επίδοση από τότε που υιοθετήθηκε το format «όλοι παίζουν με όλους». Στη μέση της σεζόν 2016-2017 είχε 10 νίκες – πέντε ήττες και πέρυσι (2017-2018), 11 νίκες – τέσσερις ήττες.

Η Νταρουσάφακα, που έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την προσθήκη του πρώην NBAer, Τόνι Ντάγκλας, νίκησε δίκαια. Εβγαλε περισσότερη ενέργεια στο παρκέ, απέναντι στους κάπως «μπλαζέ» παίκτες του Ολυμπιακού, από τους οποίους ξεχώρισε μόνον ο -παραπάνω από συγκινητικός- Στρέλνιεκς. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν σωστά προετοιμασμένοι γι’ αυτό το παιχνίδι, κάτι που στο τέλος παραδέχτηκε με γενναιότητα ο Ντέιβιντ Μπλατ: «Προφανώς δεν έκανα πολύ καλή δουλειά…». Ο σπουδαίος αμερικανο-ισραηλινός κόουτς ήταν ντεφορμέ χθες, ασορτί με τους περισσότερους παίκτες του.

Συνέβησαν πολλά παράδοξα. Μάντζαρης και Μπόγρης δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε δευτερόλεπτο (σε μια βραδιά που δεν πήγαν καλά, ούτε οι γκαρντ ούτε οι ψηλοί), ενώ ο Τίμα έπαιξε για ένα δυο λεπτά και επέστρεψε στον πάγκο. Δεν υπάρχει, πια, καμιά αμφιβολία: ο προπονητής έχει επιλέξει να πορευτεί με οκτώ παίκτες, τους οποίους ανακυκλώνει, περιφρονώντας επιδεικτικά τους υπόλοιπους. Αλλά, με ένα τόσο περιορισμένο rotation η ομάδα δεν είναι δυνατόν να αντέξει τους εξοντωτικούς ρυθμούς της Ευρωλίγκας.

Η πιο παράξενη απόφασή του ήταν αυτή που άφησε τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο, στα τελευταία κρίσιμα λεπτά της αναμέτρησης. Ο αρχηγός αγωνίστηκε μόνο για 18’05” (από τις 22 Μαρτίου 2017 κι έπειτα δεν είχε μείνει στο παρκέ για λιγότερα από 20 λεπτά σε αγώνα της Ευρωλίγκας) και… καθόλου μετά το 35′. Ακατανόητο. Ο Μπλατ είχε δίπλα του τον πιο διάσημο παίκτη «της τελευταίας στιγμής» στην Ευρώπη, όμως προτίμησε να δώσει το κουμάντο για τη μεγάλη ανατροπή στον Ουίλιαμς – Γκος, ο οποίος χθες δεν ήταν, καν, υποφερτός. Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε πλησιάσει στους τρεις πόντους (72-69), ο Αμερικανός… τα θαλάσσωσε. Βιάστηκε να εκτελέσει επίθεση, «τράκαρε» σε αντίπαλο και έχασε τη μπάλα. Στην εξέλιξη της φάσης, αντί για το -1 έγινε το -5.

Ακόμη και στην τελευταία επίθεση (στο 77-74, με 14 δευτερόλεπτα να απομένουν), που ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, ο Μπλατ αγνόησε τον Σπανούλη και διέταξε, στην επαναφορά, η μπάλα να πάει -σε ποιον;- στον Πρίντεζη, που οι βολές δεν είναι το φόρτε του. Τότε συνέβη το αναμενόμενο: οι Τούρκοι του έκαναν φάουλ, έχασε τη μια βολή και η Νταρουσάφακα πέτυχε το τελευταίο καλάθι της βραδιάς.

«Κάτι τρέχει» με τον «V-Span». Ηταν η τρίτη φορά που ο Μπλατ έδωσε το ρόλο για τον οποίο φημίζεται, σε κάποιον άλλον. Του βγήκε μόνο με την Αναντολού Εφές. Με τη Φενέρμπαχτσε και την Νταρουσάφακα, η έμπνευσή του δεν δικαιώθηκε. Είναι στα όρια του γελοίου, ο σπεσιαλίστας των καθοριστικών καλαθιών να παρακολουθεί από τον πάγκο τον Ουίλιαμς – Γκος, τον ΛεΝτέι, ή τον Τουπάν, να επιχειρούν βιαστικά σουτ, φιλοδοξώντας να πάρουν μόνοι τους το παιχνίδι για να «ψηλώσουν» στα μάτια της εξέδρας.

H αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης κοιτάζει κάτω, σαν να εικονογραφεί το πρόβλημα

Η χθεσινή ήττα «πόνεσε» τον Ολυμπιακό, επειδή κανένας από τους ανταγωνιστές του δεν έχει φύγει από την έδρα της Νταρουσάφακα με άδεια χέρια. Αλλά και γιατί το ντέρμπι της επόμενης Παρασκευής απέναντι στον Παναθηναϊκό, στο ΣΕΦ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ενδεχόμενη ήττα θα είναι η τρίτη στο Φάληρο (και η τρίτη, εφέτος, από τον Παναθηναϊκό). Θα επαναφέρει τη «μουρμούρα», πάνω που ο Μπλατ και οι παίκτες του είχαν πείσει ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...