507
Ανγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής | REUTERS/Fabrizio Bensch

Πώς να είναι άραγε ένα χαστούκι της Μέρκελ;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 17 Δεκεμβρίου 2016, 14:03
Ανγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Πώς να είναι άραγε ένα χαστούκι της Μέρκελ;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 17 Δεκεμβρίου 2016, 14:03

«Και οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση».

Η φράση αυτή της Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή το μεσημέρι στο Βερολίνο ήχησε όπως θα φανταζόταν κανείς ένα χαστούκι από το χέρι της Καγκελαρίου: τόσο όσο χρειάζεται για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους, χωρίς δράματα και άλλες εξάρσεις. Σαν αυτό που έλεγαν κάποιοι παλιοί: «Και μην σε ακούσω να κλάψεις…»

Στην ουσία η καγκελάριος ήταν σαφής: «Τα οικονομικά πήγαινε συζήτησέ τα με τον Σόιμπλε». Αλλωστε στο Eurogroup αυτός κάνει κουμάντο… «Ελα τώρα να σου πω για τα άλλα».

Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται από τις ελάχιστες πληροφορίες που διακινούνται, αλλά πάντως και από τις δημόσιες αναφορές, Τσίπρας και Μέρκελ συζητούσαν για διαφορετικά πράγματα στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός ονειρευόταν να σπάσει με την βοήθεια της Μέρκελ τον τοίχο που λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάταιος κόπος…

Την Μέρκελ την ενδιαφέρει όμως σχεδόν αποκλειστικά η ανοιχτή πληγή του Προσφυγικού.

Στο πεδίο αυτό η Ελλάδα είναι πιο «ανοιχτή» απ’ ό,τι ακόμη και στην αξιολόγηση. Τα κονδύλια που διατίθενται δεν απορροφώνται, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας παραμένουν ανεπαρκείς, η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αρμόδιας υπηρεσίας, καθυστερεί με υπαιτιότητα της κεντρικής διοίκησης, οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία… καλύτερα να μην το συζητάμε.

Ολα αυτά έχουν όχι απλώς εξοργίσει την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά έχουν αρχίσει και να της βάζουν δεύτερες σκέψεις. Αν είναι να πάει σε εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο απολογούμενη για τον Τσίπρα με αφορμή και το Προσφυγικό…

Και τώρα; Επειτα και από αυτήν την επίσκεψη ενός έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, τι έχουμε να περιμένουμε;

Στο θέμα της αξιολόγησης, τα πράγματα είναι απλά – όχι όμως εύκολα. Τις επόμενες εβδομάδες οι θεσμοί θα αξιολογήσουν αν τα μονομερή εφάπαξ μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απειλούν την πορεία του προγράμματος. Από την απόφαση αυτή θα κριθούν πολλά και πάντως η έκβαση του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup στις 23 Ιανουαρίου.

Αν οι θεσμοί βάλουν πάγο και αναγκάσουν τον Τσίπρα να πάρει πίσω τα μέτρα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε άλλη μία εμπλοκή. Αν του δώσουν ένα περιθώριο κινήσεων, ίσως υπάρξει φως, αφότου βεβαίως γίνουν οι υποχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Μία από τις παραμέτρους που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι ο χρόνος. Αν αυτή η αξιολόγηση δεν κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου, αρχίζει να απομακρύνεται το τρένο της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – ή πάντως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού το πρόγραμμα θα ισχύει μόλις έως το τέλος του ’17, τα διατιθέμενα ποσά θα μειώνονται και οι εκκρεμότητες των ιταλικών τραπεζών μοιάζουν σημαντικότερες.

Εξ ου και ο Στουρνάρας προειδοποιεί να μην καθυστερήσει άλλο η διαδικασία της αξιολόγησης.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτήν την συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των ανεπίσημων καναλιών του και δηλώσεων κάποιων στελεχών του, βλέπει και πάλι έναν εχθρό στο πρόσωπο του Διοικητή της ΤτΕ. Όπως φυσικά και στο πρόσωπο του Σόιμπλε και του Τόμσεν.

Πολλοί «εχθροί» μαζεύονται πάλι σιγά – σιγά…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...