607
Dark, έργο του Μάριου Βουτσινά με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική έκθεση στο Αθηνέο, το Μουσείο Μπίρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. | .

Dark, ομαδική εικαστική εγκατάσταση στο Αθηνέο

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Δεκεμβρίου 2016, 11:51
Dark, έργο του Μάριου Βουτσινά με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική έκθεση στο Αθηνέο, το Μουσείο Μπίρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
|.

Dark, ομαδική εικαστική εγκατάσταση στο Αθηνέο

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Δεκεμβρίου 2016, 11:51

«I used to be darker, then I got lighter, then I got dark again» λέει ο αμερικανός τραγουδιστής στιχουργός και κιθαρίστας Μπιλ Κάλαχαν και ο στίχος του στάθηκε η πηγή της έμπνευσης για τη νέα ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα.

Μετά την εικαστική εγκατάσταση “Το Κριθάρι” που παρουσιάστηκε σε δύο διαδοχικές ενότητες-μέρη από τον Δεκέμβριο 2015 έως τον Δεκέμβριο 2016 (το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στη «Σπορά» και το δεύτερο στον  «Θερισμό»), η εγκατάσταση «Dark» αποτελεί το πρώτο μέρος ενός διμερούς εικαστικού project. Η νέα έκθεση προτείνει ως αντιφατικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες αφετηρίες έμπνευσης δύο λέξεις, τις dark και pale, που συνδέονται όχι μόνο με την μπίρα, αλλά με την όραση και τη γεύση εν γένει, καθώς και με τη διαδοχή των εποχών.

DARK_KARAGEORGI_TINA_BLACKKALLA
Dark, μαύρη κάλλα, έργο της Τίνας Καραγεώργη.

Ο τίτλος «Dark» σηματοδοτεί την πρώτη ενότητα του χειμώνα που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2017, ενώ τον Μάιο θα εγκαινιαστεί το δεύτερο μέρος της έκθεσης με τίτλο «Pale».

Με αφετηρία τη λέξη «Dark» και τον στίχο του Μπιλ Κάλαχαν, 16 σημαντικοί δημιουργοί προτείνουν επιτοίχιες και τρισδιάστατες ασκήσεις χροιάς, ύλης, γραφής αποχρώσεων και συναισθήματος του «σκοτεινού», που συνομιλούν με τις μόνιμες συλλογές των ιστορικών αντικειμένων τα οποία επίσης παρουσιάζονται στον μουσειακό χώρο του «ΑΘΗΝΕΟ».

DARK_KOUKOULA_INTERIOR_TOSCANE
Dark, φωτογραφία εσωτερικού χώρου στην Τοσκάνη της Ένης Κούκουλα

Την έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Στάθης Αλεξόπουλος, Όλγα Αλεξοπούλου, Μίκα Βογιατζή, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Ένη Κούκουλα, Φωτεινή Κωστούλη, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Στέφανος Σουβατζόγλου, Μανούσος Χαλκιαδάκης και Ριχάρδος Φώσκολος.

Τις εκθέσεις του ΑΘΗΝΕΟ, μόνιμες και περιοδικές, επιμελείται η Ίρις Κριτικού.

DARK_SOUVATZOGLOU
Dark, γλυπτό του Στέφανου Σουβατζόγλου

Info

Dark, ΑΘΗΝΕΟ, Λεωφ. Κηφισού 102, Αιγάλεω

Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017

Ώρες λειτουργίας του ΑΘΗΝΕΟ: Σάββατο 13.00-20.00

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης  στο www.athineo.gr/kratisi.html

Το ΑΘΗΝΕΟ

Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο και ταυτόχρονα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, που λειτουγεί ως πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτουν έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο ενώ μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της.

Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της. Στου Μουσείο οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

bier_bar
Στο μπαρ του Αθηνέο, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τις φρέσκιες μπίρες της μικροζυθοποιίας (photo: Ελένη Κατρακαλίδη)

Bρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102, και από τον Μάιο του 2015 φιλοξενεί περιοδικές εικαστικές εκθέσεις και λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα www.athineo.gr και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News