636
«Πάρτι» χορηγήσεων αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας | INTIMENEWS

Επίθεση ΝΔ για τα δάνεια σε Καλογρίτσα από την «Αττικής»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 19:38
«Πάρτι» χορηγήσεων αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας
|INTIMENEWS

Επίθεση ΝΔ για τα δάνεια σε Καλογρίτσα από την «Αττικής»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 19:38

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή δημοσιεύματα για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζεται πως «οι μάσκες έπεσαν», καθώς η Τράπεζα Αττικής,«ο διαγωνισμός – παρωδία» για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατάτμηση δημοσίων έργων που καταλήγουν στον «εκλεκτό εργολάβο του Μεγάρου Μαξίμου», αποτελούν το τρίγωνο της διαπλοκής που έχτισε η κυβέρνηση.

Η ΝΔ επισημαίνει πως, είχε από καιρό καταγγείλει τη μεθόδευση, που σήμερα αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως η ώρα της αλήθειας για τους κ. Τσίπρα, Παππά και Σπίρτζη έφτασε.

Κανείς δεν ξεχνά τα δανεικά βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τα προνομιακά δάνεια που χορήγησε στις εταιρίες του η Τράπεζα Αττικής. Με τελικό στόχο να μπορέσει ο κ. Παππάς να στήσει το δικό του μιντιακό σύστημα και ο κ. Σπίρτζης να του αναθέτει τη μια εργολαβία μετά την άλλη. Και όλα αυτά με τη στήριξη του πρωθυπουργού. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη που θα εξετάσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού – οικονομικού σκανδάλου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρεοκοπημένος ο Ψυχάρης και η ΝΔ

«Το χρεοκοπημένο σύστημα επικοινωνίας της ΝΔ ξαναχτύπησε και όχι τυχαία στις Απόκριες. Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη κερνάει και η χρεοκοπημένη -και όχι μόνο οικονομικά- ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πίνει», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η Δικαιοσύνη, πρέπει να αποφανθεί τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για όλες τις υποθέσεις με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ που εμπεριέχονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής (…) Τότε, τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ θα σβήσουν και θα καταρρεύσει και το τελευταίο καταφύγιο του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή δήθεν είμαστε όλοι ίδιοι».

 

Tι αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζητεί με μηνυτήρια αναφορά της τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων στην Τράπεζα Αττικής, από τη διοίκηση των των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής, ως μη συστημική τράπεζα, δηλαδή ως ίδρυμα που δεν βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούσε το επίκεντρο σχεδίου για τη δημιουργία ενός «παράλληλου συστήματος», το οποίο θα χρησιμοποιείτο για την παράκαμψη του θεσμικού ελέγχου.

Η μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή στην επέτειο των δύο χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι καταπέλτης ως προς τις επιλογές της Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους σε πελάτες που διακρίνονται από υψηλή επισφάλεια. Και όπως αποτυπώνεται στην αναφορά, η κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης», συμφερόντων Καλογρίτσα, ανήκει στις επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν από τη συγκεκριμένη πολιτική χορηγήσεων.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» (που κυκλοφορεί το Σάββατο), η μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, τα δάνεια που δόθηκαν σε πελάτες με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο,  τιμολογούνταν κατά μέσο όρο σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια προβλέπει η ορθή τιμολογιακή πολιτική. Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε σε επτά περιπτώσεις των 26 δανείων του δειγματοληπτικού ελέγχου και αφορούσαν τις εταιρείες Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα, Περσεύς ΑΕ που ελέγχει τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan, Ionis Development, Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Εργοδυναμική Πατρών, Πλαστικά Ελλάδος, ΣΤΑΦ Παραγωγή και Εμπορία Ρούχων.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται και η χορήγηση δανείων σε εταιρείας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο Ταμείο των Μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Attica Bank χορήγησε δάνεια σε 16 εταιρείες, τεχνικές και άλλες. Η Τοξότης του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε στην αύξηση με 12 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News