778
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά πανηγυρίζουν | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πώς επιβεβαιώθηκε η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 00:58
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά πανηγυρίζουν
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πώς επιβεβαιώθηκε η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 00:58

Εκατόν πέντε ημέρες. Τόσες πέρασαν από τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βέβαια, φάνηκαν, όπως ο ίδιος είπε, «σαν να ήταν 1.000», καθώς οι κρίσεις και οι καταστροφές που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνησή του σε αυτό το διάστημα ήταν συνεχείς, μεγάλες σε ένταση και έφθειραν το προφίλ της αποτελεσματικής διοίκησης. Αν, λοιπόν, υπήρχε μία εκτίμηση για τις αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου αυτή ήταν ότι η ΝΔ θα έβρισκε απέναντί της, αν όχι ισχυρούς αντιπάλους, σίγουρα τον σκεπτικισμό, την κόπωση ή και τον θυμό των πολιτών, υπήρχε δηλαδή μια εκτίμηση ότι η «βελόνα» της πολιτικής πυξίδας θα άρχιζε κάπως να μετακινείται, άλλωστε οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές ευνοούν το θυμικό. Ούτε αυτό δεν συνέβη! Ούτε κατ’ ελάχιστον!

Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει τον πήχη για νίκη σε όλες τις περιφέρειες. Από την πρώτη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση επτά από τις 13 περιφέρειες και έχει το σαφές προβάδισμα σε όλες τις υπόλοιπες εν όψει του β’ γύρου. Ακόμα και αν θελήσει κανείς να είναι αυστηρός και να βγάλει από τον γαλάζιο απολογισμό τον Σταύρο Αρναουτάκη που είναι ΠΑΣΟΚ, θριάμβευσε στην Κρήτη, αλλά σε μια έξυπνη κίνηση από την Πειραιώς υποστηρίχτηκε και από τη ΝΔ, η μισή χώρα είναι ήδη «μπλε», και η υπόλοιπη παριμένει να γίνει, είτε με το μπλε της κομματικής σφραγίδας είτε με την απόχρωση του «αντάρτη» (βλέπε Ιόνια όπου ο Γιάννης Τρεπεκλής προσπερνά τη Ρόδη Κράτσα, ή Δυτική Μακεδονία όπου ο Γιώργος Αμανατίδης προηγείται του Γιώργου Κασαπίδη).

Μιλάμε για μια εντυπωσιακή πολιτική κυριαρχία που περιμένει να χρωματιστεί και με τον χάρτη της Singular Logic το βράδυ της επόμενης Κυριακής. Υστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, ύστερα από κρίσεις παγκόσμιας κλίμακας και οδυνηρά συμβάντα, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μοιάζει να παίζει πλέον μόνη της –και ιδεολογικά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι με εξαίρεση τη Θεσσαλία, όπου παρά τα όσα καταστροφικά έγιναν με τις πλημμύρες τις τελευταίες εβδομάδες, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, οριακά δεν κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή και έχει αντίπαλο στον β’ γύρο τον Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε όλες τις άλλες περιφέρειες όπου δεν έχει κριθεί ο νικητής, ο υποψήφιος της ΝΔ έχει αντίπαλο όχι από την αντιπολίτευση αλλά από τον χώρο της ίδιας του της παράταξης.

Στη Θεσσαλία παρατηρήθηκε και άλλο ένα ενδιαφέρον «γαλάζιο» φαινόμενο: στη Λάρισα, που επίσης πλημμύρισε αλλά η αντιμετώπιση ήταν καλύτερη από αυτή στον Βόλο του Αχιλλέα Μπέου, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ έχασε, καταγράφοντας ποσοστό περί του 39%, ενώ εξελέγη δήμαρχος με 49% ο Θανάσης Μαμάκος ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΝΔ.

Η ΝΔ επικράτησε εύκολα στο Νότιο Αιγαίο, όπου παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, ο Γιώργος Χατζημάρκος πήρε ένα ποσοστό 66,6%, στην Στερεά Ελλάδα όπου ο Φάνης Σπανός πήρε 48,64%, στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη στο 58,10% και στην Ηπειρο με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στο 54,89%. Ολονύχτιο θρίλερ ήταν το αν ο Δημήτρης Πτωχός θα έπαιρνε από την πρώτη Κυριακή και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη.

Εκεί όμως όπου οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί είναι στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, τις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιφέρειες της χώρας, όπου οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν με ποσοστά υψηλότερα από εκείνα που είχε συγκεντρώσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη με 60,04%, ενώ στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς θριάμβευσε με 46,44%.

H περίπτωση του κ. Χαρδαλιά έχει ακόμα υψηλότερη πολιτική υπεραξία καθώς ήταν ένα στοίχημα: η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε μόλις στα τέλη του Ιουλίου –μετά το περιβόητο ζεϊμπέκικο του απερχόμενου περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη– και ήταν μια πολιτική ζαριά για τον κ. Μητσοτάκη. Τελικά, η επίδοση του κ. Χαρδαλιά υπήρξε όχι μόνο καλύτερη από αυτή του 2019 (τότε, όταν η ΝΔ ετοιμαζόταν για το πρώτο landlside, ο κ. Πατούλης είχε πάρει στην πρώτη Κυριακή 37,63%) αλλά και καλύτερη από αυτή της ΝΔ στην εθνική κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο Mega το βράδυ της Κυριακής, ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πολιτικό φαινόμενο Μητσοτάκη», απαριθμώντας τις συνεχείς νίκες του σε εθνικές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, την επικράτηση των γαλάζιων περιφερειαρχών και το ισχυρό προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, με 27% διαφορά από τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου, μετρούσαν τις νέες απώλειες και ο Στέφανος Κασσελάκης, που με τη σειρά του είχε συστηθεί στο πανελλήνιο ως φαινόμενο, αναγνώρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας» –μια σπουδαία ανακάλυψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσα χρόνια έλεγαν ότι αυτοί μόνο, ως αριστεροί, εξέφραζαν την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...