243
Πούτιν και Μπάιντεν το 2011, όταν ο ένας ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας και ο άλλος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα είναι και οι δύο πρόεδροι | REUTERS/Alexander Natruskin/File Photo

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 21:36
Πούτιν και Μπάιντεν το 2011, όταν ο ένας ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας και ο άλλος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα είναι και οι δύο πρόεδροι
|REUTERS/Alexander Natruskin/File Photo

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 21:36

Την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία είχαν την Τρίτη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες μπήκαν αμέσως στα βαθιά νερά των σχέσεων των χωρών τους. Η συνθήκη START για τους εξοπλισμούς, η Ουκρανία και ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, οι δύο συζήτησαν μεταξύ άλλων την παράταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια και το θέμα της Ουκρανίας, με τον Μπάιντεν να εκφράζει την υποστήριξή του στην ουκρανική «εθνική κυριαρχία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές καθώς και της αμοιβής που φέρεται ότι πρόσφεραν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μαχητές των Ταλιμπάν για την εξόντωση αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την υπόθεση της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι και τη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι ρωσικές Αρχές. Τον περασμένο Αύγουστο ο Ναβάλνι ασθένησε βαριά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Γερμανία για θεραπεία και αποκατάσταση, έπειτα από δηλητηρίαση με τοξική ουσία.  Οταν επέστρεψε προ ημερών στη Μόσχα συνελήφθη αμέσως και είναι υπό κράτηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν είχαν αυτήν την πρώτη επικοινωνία μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση της συνθήκης New START και ότι ο ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Δεν έχει γίνει, ως τώρα, λόγος για συνάντηση τους, έστω και ανεπίσημη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...