1178
| REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Οι γίγαντες του μπάσκετ στη χώρα του Μίκι Μάους

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουνίου 2020, 11:25
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Οι γίγαντες του μπάσκετ στη χώρα του Μίκι Μάους

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουνίου 2020, 11:25

Το ΝΒΑ αιμορραγούσε οικονομικά και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Ο κινεζικός τηλεοπτικός πάροχος, CCTV, δεν έχει μεταδόσει, εφέτος, ούτε ένα παιχνίδι του, εξαιτίας των αρνητικών σχολίων που είχε κάνει για την Κίνα το περασμένο καλοκαίρι ο γενικός διευθυντής των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ. Αυτό το «μποϊκοτάζ» των θιγμένων Κινέζων, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αγορές για το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, μεταφράζεται σε ζημία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Επειτα ήρθε η πανδημία, που διέκοψε το τουρνουά στο 65% των αγώνων της regular season. Μια ατελής σεζόν θα κόστιζε ακόμη ένα δισεκατομμύριο. Χωρίς να συνυπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα από τα εισιτήρια και την εμπορική χρήση κάθε γηπέδου (εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ.), τα οποία αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εισπράξεων της Λίγκας. Για να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής, το ΝΒΑ έπρεπε να ολοκληρώσει τη σεζόν πάση θυσία. Ναι, αλλά πώς; Σε πολλές από τις πόλεις-έδρες των ομάδων, η Covid-19… κάνει πάρτι.

Πολύ δύσκολες στιγμές περνούσε και η Disney World (η αντίστοιχη Disneyland της Φλόριντα), που σφράγισε τις πύλες της στις 15 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού. Με το ΝΒΑ έχει πολύ στενές σχέσεις, καθώς ο όμιλος Walt Disney, στον οποίο ανήκει η διάσημη παιχνιδούπολη, είναι μέτοχος (κατά 80%) των καναλιών ESPN and ABC, που μεταδίδουν τους αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Εάν η σεζόν έμενε στη μέση, το ESPN θα έχανε έσοδα 481 εκατομμυρίων δολαρίων μόνον από τις διαφημίσεις.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, δεν άργησε να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, πετυχαίνοντας μια «win-win» συμφωνία. Η κλειστή εγκατάσταση του Walt Disney World Resort στο Ορλάντο, έκτασης 101 τετραγωνικών χιλιομέτρων (δύο φορές το Μανχάταν), είναι ιδανική για να φιλοξενήσει την οικογένεια του ΝΒΑ, προστατεύοντάς την από κάθε κίνδυνο. Χωρίς να είναι ανοιχτή πόλη, όπως το Λας Βέγκας, διαθέτει περισσότερα από 30 ξενοδοχεία, και δεκάδες εστιατόρια και καταστήματα.

Επίσης, εκεί εδρεύει το ESPN Wide World of Sports: ένα τεράστιο αθλητικό συγκρότημα με γήπεδα μπάσκετ, μπέιζμπολ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο (soccer) και λακρός, στο οποίο διοργανώθηκε δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΝΒΑ για Νέους. Με τις κατάλληλες μετατροπές μπορεί να προσφέρει 20 χώρους προπονήσεων και τη δυνατότητα διεξαγωγής δύο αγώνων, ταυτοχρόνως (χωρίς θεατές). Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μέσα ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και συνδέεται με οπτικές ίνες υπερυψηλής ταχύτητας, με τα κεντρικά στούντιο του ESPN στο Κονέκτικατ).

Αλλά και η Walt Disney, ο καλύτερος πελάτης του ΝΒΑ, έχει πολλά να κερδίσει. Αρκετοί από τους 43.000 εργαζόμενους της Disney World θα επιστρέψουν στη δουλειά, ο κόσμος θα λάβει το μήνυμα ότι η απέραντη παιχνιδούπολη είναι ασφαλής, το ESPN και το ABC δεν θα υποστούν μεγάλη ζημιά, ενώ οι περίπου 2.000 άνθρωποι που θα ταξιδέψουν στο Ορλάντο (μετά τα μέσα Ιουνίου) για το φινάλε του πρωταθλήματος και θα μείνουν εκεί μέχρι τον Οκτώβριο, θα ξοδέψουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο κομισάριος Σίλβερ, που ηγείται του NBA από το 2014, αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ στην 73χρονη ιστορία του, δυναμικά, αλλά και δημοκρατικά, σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες του ΝΒΑ και με τους παίκτες, στους οποίους, μάλιστα, έδωσε τη δυνατότητα να ψηφίσουν (ανώνυμα) υπέρ ή κατά της επανέναρξης. Μελέτησε προσεκτικά όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, συμβουλεύθηκε ειδικούς, συνέστησε ομάδες εργασίας, επεξεργάστηκε όλες τις πιθανές λύσεις και συνέθεσε το σχέδιο επανεκκίνησης, που χθες (Πέμπτη) εγκρίθηκε από την τηλεδιάσκεψη – γενική συνέλευση των ιδιοκτητών των 30 ομάδων με ψήφους 29-1. Μόνον οι Μπλέιζερς το καταψήφισαν.

Η regular season θα συνεχιστεί με 22 ομάδες: τις 16 που προηγούνταν στις βαθμολογίες της Ανατολής και της Δύσης τη στιγμή που ο Ρούντι Γκομπέρ βρέθηκε θετικός στο τεστ για τον κορονοϊό και διακόπηκε το πρωτάθλημα, κι άλλες έξι, που απείχαν έξι ήττες -το πολύ- από την όγδοη θέση κάθε περιφέρειας. Στο σύνολο, θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην post season, εννέα ομάδες από την Ανατολική Περιφέρεια και 13 από τη Δυτική.
Στις εννέα της Ανατολής περιλαμβάνονται, βεβαίως, οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μαζί με τους Τορόντο Ράπτορς, τους Μπόστον Σέλτικς, τους Μαϊάμι Χιτ, τους Ιντιάνα Πέισερς, τους Φιλαντέλφια 76ers, τους Μπρούκλιν Νετς, τους Ορλάντο Μάτζικ και τους Ουάσινγκτον Ουΐζαρντς. Οι δεκατρείς της Δύσης είναι οι οκτώ πρώτες στη βαθμολογική κατάταξη (Λος Αντζελες Λέικερς, Λος Αντζελες Κλίπερς, Ντένβερ Νάγκετς, Γιούτα Τζαζ, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Χιούστον Ρόκετς, Ντάλας Μάβερικς και Μέμφις Γκρίζλις), συν τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Νιού Ορλίνς Πέλικανς, Σακραμέντο Κινγκς, Σαν Αντόνιο Σπερς και Φίνιξ Σανς.

Κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ αγώνες κανονικής περιόδου, για να αναδειχθούν οι 16 (οκτώ από κάθε περιφέρεια) που θα συνεχίσουν στα πλέι-οφ. Εάν αυτή που θα τερματίσει όγδοη στην περιφέρειά της έχει πετύχει (τουλάχιστον) τέσσερις νίκες περισσότερες απ’ όσες η ένατη, θα προκρίνεται αυτομάτως. Διαφορετικά, η όγδοη και η ένατη ομάδα της τελικής βαθμολογίας θα αναμετρηθούν για το τελευταίο «εισιτήριο» της post season. Σε αυτήν την περίπτωση, η ομάδα που ήρθε όγδοη θα χρειάζεται μόνο μια νίκη για να προκριθεί, ενώ εκείνη που ήρθε ένατη, δύο νίκες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η σεζόν θα έχει ολοκληρωθεί -το αργότερο- στις 12 Οκτωβρίου (εφόσον η σειρά των τελικών, που θα αναδείξει τον πρωταθλητή, φτάσει στο έβδομο παιχνίδι της).

Ο αποκλεισμός των οκτώ (από τις 30) ομάδων του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ από τη συνέχεια, χάριν συντομίας της διαδικασίας, είναι, ίσως, το μόνο αδύνατο σημείο του σχεδίου επανεκκίνησης. Ο Κλέι Μπένετ, ιδιοκτήτης των Θάντερ, έχει δίκιο – «βουνό». Η ομάδα του, όπως και οι άλλες επτά που έμειναν εκτός, θα συμπληρώσει εννέα μήνες αγωνιστικής απραξίας: από τις 12 Μαρτίου, που διακόπηκε η σεζόν, έως τον Δεκέμβριο, που θα αρχίσει η επόμενη (2020-2021). Το γεγονός αυτό θα τη δυσκολέψει αφάνταστα στην αναζήτηση χορηγών, και θα επηρεάσει τις εργασιακές της σχέσεις με παίκτες, προπονητές, υπαλλήλους και συνεργάτες της. Για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι αθλητές δεν θα έχουν κίνητρο να δουλέψουν και να βελτιωθούν.

Για κάποιες ομάδες, όπως οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που είχαν το χειρότερο ρεκόρ νικών στο πρωτάθλημα, αυτή η αδικία δεν φαίνεται τόσο μεγάλη. Υπάρχουν, όμως, και οι Σάρλοτ Χόρνετς, του Μάικλ Τζόρνταν, που αποκλείστηκαν από το restart για μια ήττα. Οι Ουάσινγκτον Ουΐζαρντς, με μία νίκη παραπάνω από τους Χόρνετς, συνεχίζουν τη σεζόν. Από τη Δύση θα πάνε σε… υποχρεωτικές διακοπές, οι Ουόριορς και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Και από την Ανατολή, οι Χόρνετς, οι Θάντερ, οι Σικάγο Μπουλς, οι Νιου Γιορκ Νικς, οι Ντιτρόιτ Πίστονς, οι Ατλάντα Χοκς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, πρώτο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή είναι οι Λος Αντζελες Λέικερς, με απόδοση 5 προς 2. Ακολουθούν οι Μιλγουόκι Μπακς και οι Λος Αντζελες Κλίπερς (3/1), οι Ρόκετς και οι Σέλτικς (16/1), οι Ράπτορς και οι 76ers (20/1), οι Νάγκετς (25/1), οι Μάβερικς, οι Χιτ και οι Νετς (40/1), και οι Τζαζ με 50/1.

Οι New York Times αποκάλυψαν τις σκέψεις της λίγκας για την περίοδο 2020-2021. Εφόσον η εφετινή σεζόν ολοκληρωθεί χωρίς άλλα απρόοπτα, το πρώτο τζάμπολ για την επόμενη θα γίνει τα Χριστούγεννα: σχεδόν δύο μήνες μετά τη συνήθη ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει, εκτός από τη χρονική μετάθεση του ΝΒΑ Draft και της free agency (18/10 αντί για 1η Ιουλίου), ότι το φινάλε του νέου πρωταθλήματος θα «πατήσει» στον Ιούλιο του 2021, στερώντας από τους ΝΒΑers (μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο) τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά των εθνικών τους ομάδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...