582
O προπονητής μπάσκετ Γκρεγκ Πόποβιτς αγρίεψε βλέποντας τον Τραμπ να έχει χάσει την μπάλα και με τον φόνο του Φλόιντ | Wikipedia

Σκληρό πρέσινγκ στον Τραμπ από τον κόουτς Πόποβιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 16:15
O προπονητής μπάσκετ Γκρεγκ Πόποβιτς αγρίεψε βλέποντας τον Τραμπ να έχει χάσει την μπάλα και με τον φόνο του Φλόιντ
|Wikipedia

Σκληρό πρέσινγκ στον Τραμπ από τον κόουτς Πόποβιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 16:15

Μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυφύλακα της Μινεάπολης, άνθρωποι του αμερικανικού αθλητισμού τοποθετήθηκαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, κάποιοι μάλιστα πήραν μέρος και σε διαδηλώσεις. Ενας από αυτούς, ο επικεφαλής προπονητής της ομάδας του ΝΒΑ Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Γκρεγκ Πόποβιτς, δεν είχε μιλήσει, αλλά μόλις άνοιξε το στόμα του… τον πρόεδρο Τραμπ τον πήρε και τον σήκωσε!

Ο Πόποβιτς είναι και προπονητής της Εθνικής των ΗΠΑ, ένα στοιχείο που έχει τη σημασία του στην παρούσα φάση όσον αφορά τα εκτός γηπέδων τεκταινόμενα. Δηλαδή ο λόγος του εθνικού προπονητή εκφέρεται απροκάλυπτα, με σκαιότητα οπωσδήποτε, και με στόχο να διεκδικήσει την καθολική αποδοχή και απήχηση – των αμερικανών φιλάθλων τουλάχιστον.

Μου τηλεφώνησε ο ίδιος, γράφει ο συντάκτης του Nation, και μου είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι τόσο εκρηκτικές επειδή «όλοι βλέπουμε την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, όπως τα είδαμε και στο παρελθόν». Ηταν απογοητευμένος: «Τίποτα δεν αλλάζει».

Ο κόουτς απέδωσε την κλιμάκωση της βίας στην ανικανότητα του αμερικανού προέδρου να αντιληφθεί το πρόβλημα: «Χωρίς ηγεσία με κατανόηση, δεν θα υπάρξει ποτέ αλλαγή. Και οι λευκοί Αμερικανοί έχουμε αποφύγει να μελετάμε το πρόβλημα, διότι ήταν προνόμιό μας να μπορούμε να το αποφεύγουμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει επίσης».

Και κάπου εδώ, μετά το προδόρπιο των πολιτικώς ορθών αναλύσεων, αρχίζει ο εξάψαλμος στον Τραμπ, το κυρίως πιάτο με τις επικρίσεις, βγαλμένο 100% από τον ζεματιστό φούρνο των αποδυτηρίων όταν η ομάδα ηττάται σε βαθμό διασυρμού.

Ο Πόποβιτς χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ηλίθιο, ανεγκέφαλο, παράφρονα, ανδρείκελο του γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ («ο οποίος είναι ο πραγματικός καπετάνιος»). Τον Τραμπ τον θεωρεί ικανό όχι μόνο να διχάσει την Αμερική, αλλά και να την καταστρέψει.

Αν είχε εγκέφαλο ο Τραμπ…

«Αν ο Τραμπ είχε εγκέφαλο, θα έβγαινε και θα έλεγε κάτι για να ενώσει τους ανθρώπους. Αλλά δεν ενδιαφέρεται να φέρει κοντά τους ανθρώπους». Εδώ καλά καλά ο Τραμπ δεν ξέρει, είπε ο προπονητής, ότι είναι υποχείριο του ΜακΚόνελ, τι να λέμε… «Η παρουσία του σε σκοτώνει. Για το συμφέρον του είναι ικανός να σε φάει ζωντανό»…

Τέλος πάντων ο κόουτς δήλωσε την απογοήτευσή του που οι ΗΠΑ έχουν «έναν ηγέτη που δεν μπορεί να πει ότι η μαύρη ζωή μετράει». Και ως εκ τούτου, «για αυτόν τον λόγο κρύφτηκε στα υπόγεια του Λευκού Οίκου, αφού είναι δειλός, αφού τρέχει σαν μαθητούδι να κρυφτεί». Και τι πρέπει προς το παρόν να κάνουμε, κόουτς; «Νομίζω ότι είναι καλύτερο να τον αγνοήσουμε. Είναι ένας χαζός ηλίθιος».

Ο Πόποβιτς για μια στιγμή πήρε να φανταστεί ένα διαφορετικό είδος ηγεσίας, γράφει ο συντάκτης του Nation. Είπε ο κόουτς: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο για να βγούμε και να πούμε απλά ότι η μαύρη ζωή έχει σημασία. Απλώς πες αυτές τις τρεις λέξεις. Αλλά ο Τραμπ δεν θα το κάνει, δεν μπορεί. Δεν μπορεί, επειδή είναι πιο σημαντικό για αυτόν να χαϊδέψει  τη μικρή ομάδα οπαδών που επικυρώνουν την παραφροσύνη του. Ομως είναι κάτι περισσότερο από το πρόσωπο του Τραμπ: το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να βοηθήσω, γιατί αυτό κάνουν οι ηγέτες. Ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να μας βάλει σε κάποιον θετικό δρόμο, διότι δεν είναι ηγέτης».

Η πολιτική κριτική στη διακυβέρνηση… Μιτς ΜακΚόνελ ολοκληρώθηκε με καταγγελία για φλέγοντα θέματα: «Κατέστρεψαν και υποβάθμισαν το δικαστικό μας σύστημα, προσπάθησαν να καταστρέψουν την υγειονομική περίθαλψη και το περιβάλλον».

Οσον αφορά τα έκτροπα που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις, ο κόουτς τα απέδωσε στην έλλειψη οργάνωσης από πλευράς διαμαρτυρομένων και επισήμανε έναν κίνδυνο: «Αυτές οι διαδηλώσεις είναι απίστευτα μαζικές. Μπορούμε να περιορίσουμε το κακό, αλλά μόνο εφ’ όσον τα πράγματα είναι καλύτερα οργανωμένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...