732
Η έναρξη του περσινού Μαραθωνίου της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2021 | IntimeNews

Προσκύνημα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2022, 21:13
Η έναρξη του περσινού Μαραθωνίου της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2021
|IntimeNews

Προσκύνημα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2022, 21:13

Ηρθε και εφέτος η ώρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, του σπουδαιότερου δρομικού event στη χώρα, που διαφημίζει την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή (13/11) θα σταθούν στην αφετηρία του περίπου 15.500 δρομείς (οι εγγραφές για την κλασική διαδρομή ολοκληρώθηκαν πριν από 50 ημέρες), ενώ σε όλες τις αποστάσεις θα τρέξουν αυτό το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι (9.000 από το εξωτερικό), εκπροσωπώντας 92 χώρες και 126 εθνικότητες.

Τα έσοδα του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μαραθώνα, και χορηγεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, θα είναι περισσότερα από ποτέ: σχεδόν 5 εκατ. ευρώ. Ολόκληρο το ποσό θα καταλήξει στα ταμεία της Ομοσπονδίας Στίβου, καθώς η Περιφέρεια Αττικής έχει αναλάβει να καλύψει όλα τα έξοδα, και μαζί με τα 3,3 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης θα χρηματοδοτήσει τα αθλήματα που χαρίζουν στη χώρα τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της. Τα οικονομικά οφέλη για την τοπική αγορά, από τους 20.000 ξένους επισκέπτες –δρομείς και συνοδούς τους– εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο εφετινός Μαραθώνιος της Αθήνας –ο πρώτος «πράσινος» μαραθώνιος της Ευρώπης– καταγράφει ρεκόρ και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εθελοντών. Περίπου 4.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ομάδες διάσωσης, περιβαλλοντικές ομάδες, εταιρείες, σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους, πολιτιστικούς οργανισμούς, τον προσκοπισμό και τον οδηγισμό, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διάφορα πόστα στη διαδρομή των 42.195 χιλιομέτρων, στους αγώνες των 10 και  5 χιλιομέτρων, στον παιδικό (1,2 χλμ.) και τον πανεπιστημιακό αγώνα, αλλά και στις παράλληλες δράσεις. Σε ποσοστό 65%, οι εθελοντές είναι γυναίκες.

Από τότε που η παγκόσμια ομοσπονδία αναβάθμισε την ελληνική διοργάνωση (2010) και τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 25 «Χρυσούς Μαραθώνιους», τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Το event έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο σε όλους τους τομείς, όμως υπάρχει κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην Αθήνα θα έρχονται πάντα οι ρομαντικοί του αγωνίσματος, οι προσκυνητές της Ιστορίας. Ερασιτέχνες οι περισσότεροι, που έχουν «τάμα» να τρέξουν την αυθεντική διαδρομή στα χνάρια του Σπύρου Λούη. Οσοι τρέχουν με την ψυχή τους.

Οπως ο 52χρονος Ιρανός Μεχράντ Σαχλαέι, που συγκινεί με την περίπτωσή του. Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ωστόσο ταξίδεψε από την Τεχεράνη, όπου διατηρεί επιχείρηση εμπορίας εργαλείων, για να διεκδικήσει το μετάλλιο της θέλησης. Ο δικός του θρίαμβος δεν έχει να κάνει με το χρονόμετρο – του αρκεί να τερματίσει.

Οσοι κυνηγούν παγκόσμιες επιδόσεις θα προτιμήσουν κάποιον από τους άλλους 750 μαραθωνίους που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, και όχι τη ζόρικη ιστορική διαδρομή με τις υψομετρικές διαφορές (από τα 7 έως τα 244 μέτρα) που κόβουν την ανάσα. Στο μεγαλύτερο μέρος της οι αθλητές τρέχουν σε ανηφόρες με κλίση από 2% έως 4%. Η Αθήνα δεν προσφέρεται για τα ρεκόρ που πληρώνουν αδρά οι χορηγοί. Αλλά και τα ρεκόρ εδώ έχουν έπαθλο μερικών χιλιάδων ευρώ. Οι σούπερ-σταρ των μεγάλων αποστάσεων θα επιλέξουν τη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, όπου η απλή νίκη θα τους αποφέρει το αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων.

Το μετάλλιο που θα απονεμηθεί εφέτος είναι δημιούργημα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Απεικονίζει ένα αέτωμα που εμπεριέχει το γράμμα «Α», από το οποίο αρχίζει το όνομα της Αθήνας, και το «Δ», που παραπέμπει στη Δημοκρατία και τα ιδανικά της. Οι μαραθωνοδρόμοι τρέχουν κάτω από ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.

Ο σωζόμενος κίονας δηλώνει τις πληγές του Παρθενώνα στο διάβα των αιώνων, ενώ το άνοιγμα που αφήνει, είναι το πέρασμα προς το μέλλον. Αποτελεί το τρίτο της σειράς των οκτώ μεταλλίων που φιλοτεχνούνται από έλληνες εικαστικούς (τα δυο προηγούμενα ήταν του Αλέκου Φασιανού και του Κώστα Βαρώτσου) και φέρει χαραγμένο το «R», το τρίτο γράμμα της λέξης MARATHON.

Στις διαδρομές του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα τρέξουν και 13 Ολυμπιονίκες μας. Ανάμεσά τους, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, η Νίκη Μπακογιάννη, η Πηγή Δεβετζή, ο Παναγιώτης Μαγδάνης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος το 1996 στην Ατλάντα είχε κατακτήσει την 6η θέση στην υδατοσφαίριση.

Λίγο πριν τερματίσει ο πρώτος μαραθωνοδρόμος στο Καλλιμάρμαρο, θα βραβευθούν από τον ΣΕΓΑΣ οι αθλητές και οι αθλήτριες που μέσα στο 2022 κέρδισαν μετάλλιο για την Ελλάδα σε μεγάλη διοργάνωση: ο Μίλτος Τεντόγλου, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η Ελίνα Τζένγκο, η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Γιάννης Κορακίδης, η Αρετή Φιλιππίδου, η Ηλιάνα Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Παπαναστασίου, η Κυριακή Φιλτισάκου, η Εφη Κουρκουτσάκη, η Χριστίνα Παπαδοπούλου και η Ολγα Φιάσκα (θα απουσιάσει η Κατερίνα Στεφανίδη, που ζει στις ΗΠΑ). Θα τιμηθούν, επίσης, οι προπονητές, Γιώργος Πομάσκι (του Τεντόγλου), Ναπολέων Κεφαλόπουλος (της Ντρισμπιώτη) και Γιώργος Μποτσκαριώβ (της Τζένγκο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...