2406
Ο φράκτης στην Ειδομένη, τελικά, έπεσε. Και ακολούθησαν τα δακρυγόνα... | Alexandros / SOOC

Προσφυγικό-ώρα μηδέν, εντός και εκτός συνόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 19:00
Ο φράκτης στην Ειδομένη, τελικά, έπεσε. Και ακολούθησαν τα δακρυγόνα...
|Alexandros / SOOC

Προσφυγικό-ώρα μηδέν, εντός και εκτός συνόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 19:00

Το Προσφυγικό θυμίζει καζάνι που βράζει και κυοφορεί εξελίξεις, την ίδια στιγμή που άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι εντός της Ελλάδας και στα σύνορά της.

Δεν θεωρείται, πλέον, υπερβολή το ότι η κατάσταση εγγίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Για αυτόν τον λόγο, σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη χώρα μας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με πυρετώδεις ρυθμούς η κυβέρνηση φτιάχνει κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Εκτακτες συσκέψεις και εντός των συνόρων γίνονται συνεχώς, με αποκορύφωμα εκείνη των πολιτικών αρχηγών που θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Διαβάστε τι έχει συμβεί τη Δευτέρα…

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη, πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για λίγη μόνο ώρα.

Οι πληροφορίες περί ανοίγματος των συνόρων αποδείχθηκαν τελικά φήμες, ωστόσο, αποδείχθηκαν ικανές για να προκαλέσουν πανικό στα σύνορα. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο καταυλισμό μάζεψαν τα πράγματά τους και αφού πέρασαν τον φράχτη που έχει στήσει ο ΟΣΕ προκειμένου να μη γίνεται κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, άρχισαν να μετακινούνται προς τη σιδερένια πύλη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί.

Οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τον φράχτη των Σκοπιανών, όμως οι αστυνομικοί που τους είχαν περικυκλώσει προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απομακρύνουν. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 15 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά.

Τα σύνορα άνοιξαν, τελικά, μόνο για λίγα λεπτά και έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης, ενώ μέχρι και τις 17:45 το απόγευμα της Δευτέρας επικρατούσε τεταμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή, καθώς οργισμένα πλήθη συνέχιζαν να φωνάζουν και να ζητούν να γίνει κάτι ώστε να φύγουν από την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=mRlbH_GhU1I

Νωρίτερα είχε ανοίξει το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσουν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=T8bTxR9kgk8

Περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ πραγματοποιούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Εκτακτη σύσκεψη για το Προσφυγικό στο υπουργείο Εσωτερικών

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στη συνάντηση προΐστατο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμμετείχαν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ετοιμάσουν τα συνεδριακά κέντρα, τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κάμπινγκ, τις κατασκηνώσεις και τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των περιφερειών τους. Στόχος είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, τώρα μάλιστα που βελτιώνεται ο καιρός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Επίσης, οι υπουργοί ζήτησαν από τις Περιφέρειες να βοηθήσουν στο ζήτημα της σίτισης και διαφόρων άλλων υπηρεσιών, όπως πχ υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Απαγόρευση εισόδου για ΜΜΕ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

«Δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες», αναφέρει η κυβέρνηση.

Σε μια πρωτοφανή απόσταση προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κυβέρνηση επιβάλλοντας «φραγμό» στην ενημέρωση για την κατάσταση που δημιουργείται στα hot spots και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, δεν θα χορηγούνται πλέον άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους προκειμένου να εισέρχονται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αίσθηση και σε νεότερη ανακοίνωση αποδίδεται η απόφαση σε αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων προκειμένου να κάνουν αναπόσπαστοι το έργο τους.

«Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Οι απασχολούμενοι στα κέντρα καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους

Κατά δεύτερον, μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά και όσων εργάζονται σε αυτά είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών.

Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα». Ετσι καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

fraktis
Πιθανώς, η φωτογραφία της Δευτέρας – η στιγμή που οι πρόσφυγες γκρεμίζουν τον φράκτη, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ρίψεις δακρυγόνων… (Alexandros / SOOC)

Η κυβέρνηση «τρέχει» να μοιράσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε διάφορες περιοχές

Μετά το άνοιγμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και τη δημιουργία καταυλισμού με σκηνές στο γήπεδο του μπέιζμπολ, ένας ακόμα χώρος θα μετατραπεί σε κατασκήνωση φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για μία τοποθεσία στο πάρκο Τρίτση, συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του πάρκου, στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Ιλίου. Ο καταυλισμός στο Ιλιον θα φιλοξενήσει 1.000-1.500 πρόσφυγες. Οι εργασίες στον χώρο που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί ο καταυλισμός ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από άνδρες του Στρατού. Στο σημείο έφτασαν μηχανικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αμέσως έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς.

Δεν ήταν λίγες, πάντως, οι αντιδράσεις κατοίκων για την επιλογή του σημείου που θα δημιουργηθεί ο καταυλισμός. Βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό γυμναστήριο της περιοχής, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά κάθε ημέρα.

Από τους συνολικά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα, στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, με τον «επίσημο» καταυλισμό να στεγάζει περίπου τους 2.000 – 2.500 από αυτούς. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους ή ακόμη και σε απλές κουβέρτες, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Ομως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό – Οι προτάσεις της ΝΔ

«Δεν θα επιτρέψουμε ολέθρια λάθη στο Προσφυγικό, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ανίκανη και ζήτησε να μην υπάρξουν βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, ενώ κατέθεσε έξι προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της. Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού», είπε κλείνοντας.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων στο Προσφυγικό

Την Παρασκευή στις 12:00 θα συνεδριάσει, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό. Η ημέρα αυτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη με δεδομένη και τη συνάντηση την Πέμπη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος περιοδεύει σε Αθήνα, Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια. Για τον σκοπό αυτόν έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση θα επιδιώξει να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν με βάση το οποίο θα μεταβεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και το Μαξίμου σύμφωνα με δημοσιεύματα αρχικά και στη συνέχεια με διαρροή φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει ότι στη Σύνοδο δεν θα κάνει χρήση του βέτο αλλά θα μπλοκάρει πιθανότατα το κείμενο συμπερασμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή και γραπτή δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους για το θέμα.

Εκείνο που διαφάνηκε από την κοινή παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά, στο συνέδριο του Ποταμιού το Σαββατοκύριακο είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΚΚΕ που έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις δικές του θέσεις- είναι κοντά στο να προσέλθουν με ενιαία στάση.

Πώς μπορεί να συγκρατηθεί το ανθρώπινο ποτάμι; (Alexandros / SOOC)

Μέρκελ: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να πέσει στο χάος»

«Δεν είναι καλό να μη συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός. «Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από τη δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν». Αυτά δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα τη Σένγκεν. Τα κράτη-μέλη του ευρώ, των τελευταίο χρόνο, δεν πάλεψαν ως το τέλος – και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί – ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης καταρτίζει η Κομισιόν σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με την ίδια, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το Προσφυγικό στην Ελλάδα ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές Αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και σε συνέχεια του αιτήματος Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε γνωστό ότι πακέτο που θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Το σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας θα κατευθυνθεί προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα και θα εγκριθεί την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Προς επίρρωσιν αυτών ήλθε και το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο: «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Οπως αναφέρεται, η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Διαχωρισμό προσφυγικής από οικονομική κρίση ζητεί το Βερολίνο

Διαχωρίζει την προσφυγική από την οικονομική κρίση το Βερολίνο και υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ διευκρινίζει ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, «η καγκελάριος είπε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την – ομολογουμένως πολύ δύσκολη – κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων.

Ξυδάκης: Οι πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσουν το δημογραφικό της χώρας

Με μια φράση που θα συζητηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, είπε πως το δημογραφικό μπορεί να ωφεληθεί από το Προσφυγικό.

Μιλώντας στα Παραπολιτικάfm, είπε χαρακτηριστικά: «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία να εργαστούν να ενσωματωθούν».

Οπως εξήγησε ο κ. Ξυδάκης, «όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέψουν, όσοι δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία θα μείνουν» και πρόσθεσε: «Η Αυστρία των 9 εκατομμυρίων έχει πάρει 95 χιλιάδες, θα φτάσει τους 130, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει 20 και 30 χιλιάδες ανθρώπους; Ο ανθρωπισμός της Ελλάδος είναι και αυτός ότι θα δώσει καταφύγιο σε κάποιους ανθρώπους. Τέτοιο καταφύγιο έχει δώσει η κατεστραμμένη Κύπρος μετά το ’74 στους πρόσφυγες του Λιβάνου και οι πρόσφυγες του Λιβάνου συνέβαλαν στο κυπριακό θαύμα μετά την καταστροφή του ’74. Τέτοιο καταφύγιο έχει προσφέρει πολλές φορές η Ελλάδα, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που έμειναν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μιλούν μόνο ελληνικά δεν προσέφεραν στην Ελλάδα; Εγώ λέω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα, έχει καταρχάς ανεργία και ύφεση το οποίο είναι ένα δομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή ωστόσο μπορεί να ενσωματώσει ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...