923
Εξω από το Πολύκαστρο, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελλάδα, μόνιμο πάρκινγκ των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:03
Εξω από το Πολύκαστρο, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελλάδα, μόνιμο πάρκινγκ των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:03

Με τον πλέον σχηματικό τρόπο και ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης περιέγραψε ο Μάρτιν Σουλτς τα όσα συμβαίνουν, ήδη, στην Ελλάδα, αλλά κυρίως τα όσα ενδέχεται να συμβούν σε λίγους μήνες. Οταν δηλαδή τα σύνορα της χώρας μπορεί να μην είναι ανοιχτά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε στην εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και επεσήμανε πως όλα όσα προβάλλονται ως λύσεις στον ορίζοντα, ουσιαστικά, δεν είναι. «Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, αν αποκλειστεί η βαλκανική οδός, τότε τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Αλβανία, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και σε άλλες χώρες για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά στην Αυστρία», τόνισε χαρακτηριστικά στο ARD o Σουλτς. Μάλιστα, ο γερμανός πολιτικός έδωσε και… τίτλο σε όλο αυτό το σκηνικό, λέγοντας πως η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ προσφύγων.

Η Κυριακή ήταν η μέρα που ο Σουλτς έκανε… περατζάδα στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, αφού μίλησε και στο δεύτερο κανάλι της και αρνήθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εξαρτημένη από την Τουρκία. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή της Αγκυρας και η συνεργασία των Βρυξελλών μαζί της είναι απαραίτητη. «Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και -ομολογουμένως- οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές Αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε.

Χαοτική κατάσταση στα σύνορα

Τα όσα περιέγραψε ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι τίποτα άλλο από κάτι που συμβαίνει ήδη. Κι αυτό γιατί το πρωί της Κυριακής, περίπου 4.500 πρόσφυγες προσπάθησαν να διαβούν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Κι αυτό γιατί τους απαγορεύτηκε η διέλευση, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να συγκεντρωθούν όλοι στην Ειδομένη. Από την πλευρά τους, οι άντρες των Αρχών της ΠΓΔΜ αρνούνται να αφήσουν κάποιον να περάσει στο έδαφος της χώρας τους, εάν αυτός δεν έχει διαβατήριο ή ταυτότητα και τονίζουν πως δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα από τις ελληνικές Αρχές.

00_026_ab_110520151446730134
Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς επισκέφτηκαν τη Λέσβο τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε και μετά η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη στο Προσφυγικό (photo: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν, κάτι ανάλογο είχε κάνει η Σερβία. Ουσιαστικά, οι Σκοπιανοί απάντησαν στους Σέρβους, οι οποίοι είχαν απαγορεύσει την είσοδο Αφγανών στο έδαφός τους.

Το αδιαχώρητο και στον Πειραιά

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική δεν είναι καλύτερη. Τα πάρκα είναι γεμάτα (Πεδίο Αρεως, Πλατεία Βικτωρίας) και στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί το αδιαχώρητο. Από τα ξημερώματα έχουν φτάσει τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star II» από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η Τροχαία, ωστόσο, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους δρόμους του λιμανιού, δεν επιτρέπει την επιβίβαση στα περίπου 50 λεωφορεία, που θα φτάσουν στα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες έχουν ήδη πληρώσει τα εισιτήριά τους στα πούλμαν ύψους 50 ευρώ ο κάθε ενήλικος και 25 ευρώ για κάθε ανήλικο και πλέον αναμένουν την απόφαση της Τροχαίας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και στα media είναι η κίνηση βελγικής εφημερίδας να φιλοξενήσει σχόλιο ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος κινείται στον ίδιο άξονα με τον Μάρτιν Σουλτς. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν απέραντο λάκκο προσφύγων», σε περίπτωση που συνεχιστούν μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τόνισε στην Les Echos. Μάλιστα, η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ με τίτλο «15 ημέρες για να σωθεί η Ελλάδα από το χάος» και κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση που θα χτυπήσει τη χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι λέει η ελληνική πλευρά

Σε όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μέσω του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε για τα όσα έγιναν στην Ειδομένη και δήλωσε πως υπάρχει ανησυχία στους ευρωπαίους ηγέτες, αφού τα Σκόπια παραβίασαν τη συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία υπογράφτηκε μόλις την Παρασκευή και προέβλεπε ανοιχτά σύνορα μέχρι και τις 6 Μαρτίου.

Ηταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να επανέλθει μέσα σε λίγες ώρες και να εξαπολύσει και νέα επίθεση στους Ευρωπαίους. Ο υπουργός μίλησε για «παραλήρημα ξενοφοβίας και στρεβλή αίσθηση της ΕΕ» στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων. Ακούστε χαρακτηριστικά:

Κι όμως…

Δεν είναι μόνο η ΠΓΔΜ!

Η συμφωνία των Βρυξελλών γίνεται άγραφο χαρτί και για την Αυστρία, καθώς σκληραίνει τη στάση της ως προς το θέμα και συγκάλεσε διάσκεψη καλώντας συγκεκριμένες χώρες να πάρουν μέρος.

Συγκεκριμένα, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα. Ωστόσο, η Αυστρία είχε δεσμευθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, να ματαιώσει αυτή την διάσκεψη και να μην προβεί σε καμία μονομερή κίνηση ως την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Ολα αυτά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει το βλέμμα του στο εσωτερικό και ασχολείται με τους αγρότες, με το ραντεβού των δύο πλευρών να γίνεται το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...