501
Νεαρός πρόσφυγας σε απόγνωση | Shutterstock

«Survival sex»: Νεαροί πρόσφυγες πωλούν το κορμί τους στην Αθήνα και για €5

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 19:34
Νεαρός πρόσφυγας σε απόγνωση
|Shutterstock

«Survival sex»: Νεαροί πρόσφυγες πωλούν το κορμί τους στην Αθήνα και για €5

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 19:34

Θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές ενός θρίλερ. Το καθεστώς εκμετάλλευσης κάτω από το οποίο αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα προβάλλεται ακόμη και σε εξώφυλλα διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Οργή και συνάμα θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι νεαροί, που έχουν έρθει στη χώρα μας από εμπόλεμες ζώνες, προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες με… πέντε ευρώ.

Στην αποκρουστική αυτή πραγματικότητα διεισδύει ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC, περιγράφοντας το φαινόμενο με τον όρο «survival sex».

Αναδεικνύει δύο τραγικές ιστορίες. Η πρώτη είναι εκείνη του 19χρονου αφγανού Κασίμ, ο οποίος περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του σε μια πλατεία που καθρεφτίζει τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα: την πλατεία της Ομόνοιας.

Δεν έχει πού να κοιμηθεί. Βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα αναζήτησης χρημάτων για να μην ξυπνήσει την επόμενη ημέρα άρρωστος και ανήμπορος να κινηθεί.

«Ντρέπομαι. Δεν είμαι γκέι, δεν μου αρέσει αυτό που κάνω. Αν ζεις στον δρόμο πρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσεις» δήλωσε ο Κασίμ, αποκαλύπτοντας ότι περνά τον δικό του Γολγοθά κάθε φορά που ικανοποιεί σεξουαλικά «ψαρομάλληδες άνδρες».

«Στην Ομόνοια για σεξ οι ασπρομάλληδες»

Εξαιτίας της πληθώρας μεταναστών που είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσουν, η τιμή έχει πέσει. Ακόμη και για πέντε ευρώ πουλούν το κορμί τους οι νέοι.

Παλαιότερα η τιμή κυμαινόταν στα 40 με 50 ευρώ, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του NBC. Ολα ξεκινούν όταν ασπρομάλληδες πιάνουν κουβέντα σε νεαρούς μετανάστες, είτε για να τους προσφέρουν καφέ είτε για κάτι περισσότερο…

«Ολοι τους βρίσκονται εδώ για το σεξ» τόνισε ο Κασίμ, παγιδευμένος δύο χρόνια τώρα στην Ελλάδα.

Αρχικός του στόχος του ήταν να φτάσει στη Γερμανία αλλά δεν τα κατάφερε, αφού τα σύνορα ήταν κλειστά στην Ουγγαρία. Βρίσκεται σε μόνιμη απόγνωση: προσπάθησε τέσσερις φορές να φύγει από την Ελλάδα με κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια, αλλά και τις τέσσερις φορές συνελήφθη.

«Η Αθήνα είναι πολύ άσχημη πόλη. Αν δεν φτάσω στη Γερμανία, θα αυτοκτονήσω» δήλωσε ο 19χρονος.

Την ώρα που μιλούσε στον δημοσιογράφο του NBC, δίπλα του βρισκόταν ένας ομοεθνής, ο Φαζούλ, που δήλωσε 22 ετών, αλλά κατά τον Κασίμ είναι ανήλικος, ούτε 18 ετών.

Ο Φαζούλ επιλέγει να μη χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική πράξη με άνδρες. Και αυτό για να κερδίσει πέντε ευρώ παραπάνω. Είναι τραγικό το ότι διακινδυνεύει τη ζωή του για δέκα -μόνο- ευρώ.

Οι δύο νεαροί από το Αφγανιστάν, αφού έχουν περάσει εφιαλτικές στιγμές για να κερδίσουν χρήματα, αγοράζουν φαγητό. Εάν είναι τυχεροί, βρίσκουν και δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Συνήθως όμως κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες.

«Η οικογένειά μου πιστεύει ότι ζω στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας» είπε ο Φαζούλ, ο οποίος ντρέπεται για τη μέθοδο που χρησιμοποιεί για να κερδίσει λίγα χρήματα. Μπροστά στην ανάγκη για επιβίωση ξεχνά όμως ποιος πραγματικά είναι.

Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα είναι νεαροί άνδρες, από τη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έκθεσης καθηγητών του Harvard, το οποίο παρουσίασε το NBC.

Το ανησυχητικό είναι όμως ότι ιστορίες σαν του Κασίμ και του Φαζούλ δεν είναι οι μόνες που αναδεικνύουν την πιο δραματική όψη του δράματος. Ο όρος «survival sex» εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2016 στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά τις αθρόες αφίξεις προσφύγων, λέει το ΝΒC…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...