321
Ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης | Francois Guillot/Pool via Reuters

Μακρόν: «Επεισα τον Τραμπ να παραμείνει στη Συρία»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 12:55
Ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
|Francois Guillot/Pool via Reuters

Μακρόν: «Επεισα τον Τραμπ να παραμείνει στη Συρία»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 12:55

Την επιτυχία της επιχείρησης στη Συρία, ειδικά σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος, έσπευσε να τονίσει σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποκάλυψε και τον δικό του ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής.

«Από στρατιωτικής άποψης, η επιχείρησή μας ήταν επιτυχής» διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Στόχος ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Οι δυνατότητές τους παραγωγής χημικών όπλων καταστράφηκαν» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο BFMTV/Mediapart.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των αεροπορικών πληγμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε, υπερασπιζόμενος τον νόμιμο χαρακτήρα, ότι «η διεθνής κοινότητα ήταν εκείνη που επενέβη».

Εξήγησε ότι «τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβησαν, εντός του αυστηρού πλαισίου αυτής της διεθνούς νομιμότητας», δεδομένου του μη σεβασμού της απαγόρευσης χρήσης των χημικών όπλων.

«Η Γαλλία δεν κήρυξε τον πόλεμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ» είπε ακόμη ο Μακρόν, που μίλησε για πλήγματα «με τρόπο εξαιρετικά ακριβή», ενώ «δεν υπήρξε καμία παράπλευρη απώλεια από την πλευρά των Ρώσων».

Την απόφαση, είπε τέλος, να επέμβει στη Συρία η Γαλλία την έλαβε «καταρχήν από την περασμένη Κυριακή» έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων – ειδικότερα χλωρίου.

«Πώς έπεισα τον Τραμπ»

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος έπεισε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, να παραμείνει.

«Πριν από 10 ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεσμευθούν από τη Συρία, εμείς τον πείσαμε, τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνει. Σας διαβεβαιώνω, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμένει επιπλέον» εξήγησε ο Μακρόν, λέγοντας ότι επιπλέον «έπεισε τον αμερικανό πρόεδρο ότι θα έπρεπε τα πλήγματα να περιοριστούν στα χημικά όπλα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...