769
Γυμναστές και παίκτες σε μια real time προπόνηση της Μπάγερν Μονάχου εν όψει επανέναρξης της Μπουντεσλίγκα | Facebook/FC Bayern Munchen

Προπόνηση viral… όνομα και πράγμα

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2020, 16:30
Γυμναστές και παίκτες σε μια real time προπόνηση της Μπάγερν Μονάχου εν όψει επανέναρξης της Μπουντεσλίγκα
|Facebook/FC Bayern Munchen

Προπόνηση viral… όνομα και πράγμα

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2020, 16:30

Οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια από την προπόνηση της Μπάγερν Μονάχου κατέκλυσαν το Διαδίκτυο, κι έγιναν viral. Η κυριολεκτική έννοια του όρου είναι «ιικός»: αυτός που έχει σχέση με ιό. Μεταφορικά, περιγράφει κάτι που διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα, που το μοιράζεται, αμέσως, εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χρηστών. Τι ειρωνεία! Οι εικόνες αυτές δεν μαγνήτισαν το ενδιαφέρον επειδή ο βαυαρικός σύλλογος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, αλλά γιατί θύμιζαν στον κόσμο την προ πανδημίας κανονικότητά του.

Μαζί με τον Λεβαντόφσκι, τον Αλάμπα, τον Κομάν και τους συμπαίκτες τους, που κλωτσούσαν την μπάλα χαμογελαστοί, όπως παλιά, επέστρεψαν στα γήπεδα όλες οι επαγγελματικές ομάδες -36 στον αριθμό- της Μπουντεσλίγκα και της Τσβάιτε Λίγκα. Μέσα στα τόσα θλιβερά νέα των τελευταίων εβδομάδων, ήταν μια νότα αισιοδοξίας. Η Γερμανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα μέσα στην κρίση του κορονοϊού, που θα δει τις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές της κατηγορίες να επιστρέφουν στη δράση.

Βεβαίως, οι προπονήσεις δεν γίνονται ως συνήθως. Οι παίκτες κάθε συλλόγου χωρίζονται σε ολιγομελή γκρουπ, και δουλεύουν σε διαφορετικά τερέν (όλα τα αθλητικά κέντρα διαθέτουν δυο τρία, ή και περισσότερα), ακόμη και σε διαφορετικές ώρες, με ασκήσεις που δεν απαιτούν σωματική επαφή. Ολοι οι εμπλεκόμενοι -ποδοσφαιριστές, προπονητές, γυμναστές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, φροντιστές, κ.λπ)- θα υποβάλλονται καθημερινώς σε τεστ ανίχνευσης του ιού, και τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά προτού αρχίσει η επόμενη προπόνηση, ενώ οι χώροι που χρησιμοποιούνται, θα απολυμαίνονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αποκάλυψε στους New York Times ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπουντεσλίγκα, Κρίστιαν Ζέιφαρτ, προβλέπει την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις αρχές Μαΐου (9 του μήνα, γράφει η Bild) και την ολοκλήρωση της σεζόν έως τα τέλη Ιουνίου. Με την ευχή και την ελπίδα, ότι δεν θα εμφανιστεί κρούσμα της νόσου Covid-19 σε κάποια από τις ομάδες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όλες οι επαφές του θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Το πώς θα συνεχιστεί το τουρνουά σε μια τέτοια περίπτωση, δεν το διευκρίνισε.

Είπε, όμως, κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που, μάλλον, αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης και όλα τα σπορ. Οτι στα ματς δεν θα υπάρχουν θεατές στις εξέδρες, και πως αυτό θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Σε κάθε γήπεδο θα έχουν δικαίωμα εισόδου έως 240 άνθρωποι – οι απολύτως απαραίτητοι για τη διεξαγωγή και την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων. Ηταν η πρώτη φορά που ακούστηκε από επίσημα χείλη, όμως αυτή (φαίνεται πως) είναι η πιο ρεαλιστική εκτίμηση. Για αρκετούς μήνες, τα παιχνίδια θα παίζονται… στη σίγαση.

 

Ακόμη κι αν οι Αρχές δεν είχαν καμία αντίρρηση, οι αγώνες να διεξάγονται παρουσία κόσμου, η πλειονότητα των φιλάθλων θα έμενε μακριά από τα γήπεδα. Τουλάχιστον αυτό δείχνει σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου Σέτον Χολ στις ΗΠΑ (6-8 Απριλίου). Το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα νιώσουν πως μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ματς με ασφάλεια, μέχρι να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο που θα τους προστατεύει από τον νέο κορονοϊό. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος για τις πολυάνθρωπες συναθροίσεις, σε μια χώρα που μετρά πάνω από 460.000 κρούσματα και σχεδόν 17.000 θανάτους από τον ιό.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν βιάζονται να επαναρχίσουν τα αγαπημένα τους πρωταθλήματα -του μπέιζμπολ, του μπάσκετ, του χόκεϊ, κ.λπ-, ή να αρχίσει η σεζόν στο φούτμπολ, αλλά, εφόσον συνεχιστούν, τρεις στους τέσσερις θα τα παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον όπως πριν από τη διακοπή τους.

Την εκτίμηση ότι η σεζόν στο ΝΒΑ θα συνεχιστεί, αλλά με αγώνες χωρίς θεατές, διατύπωσε στο CNN ο μύθος των Λέικερς, Μάτζικ Τζόνσον: «Το μπάσκετ θα επιστρέψει, αλλά μάλλον χωρίς το κοινό του. Μόλις παίξεις ένα παιχνίδι χωρίς θεατές, αμέσως προσαρμόζεσαι στην απουσία τους. Ολοι έχουμε παίξει στη ζωή μας σε υπαίθριες παιδικές χαρές, χωρίς τους φιλάθλους να είναι εκεί. Οι παίκτες θα προσαρμοστούν, πιστέψτε με. Θέλουν με κάθε τρόπο να τελειώσει η σεζόν, και να μάθουν ποια ομάδα είναι η καλύτερη στο ΝΒΑ».

Επανέναρξη των προπονήσεων τον Μάϊο σχεδιάζει και η Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Daily Mirror, ώστε το πρωτάθλημα να συνεχιστεί από τον Ιούνιο και να ολοκληρωθεί (απομένουν εννέα αγωνιστικές) σε διάστημα περίπου πέντε εβδομάδων. Οπως και στη Γερμανία, οι σύλλογοι θα υποβάλλουν καθημερινά τους ποδοσφαιριστές τους από ένα γρήγορο τεστ στα προπονητικά κέντρα, και θα λάβουν όποιο άλλο μέτρο προφύλαξης απαιτηθεί.

Προς το παρόν, οι παίκτες των αγγλικών ομάδων προπονούνται κατ’ οίκον. Οπως και των ισπανικών, αλλά και των ιταλικών. Μόνον ο Κριστιάνο Ρονάλντο το κάνει με τον δικό του τρόπο, ως συνήθως. Βρίσκεται στη γενέτειρά του, τη Μαδέιρα, και γυμνάζεται στο γήπεδο της πόλης. Μα, πώς; Αφού η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται, στην περιοχή, μόνο για όσους δουλεύουν, ή θέλουν να προμηθευτούν κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Εχει ειδική άδεια; «Οχι», απάντησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας, όταν ρωτήθηκε. «Αλλά δεν κάνει κάτι κακό, ούτε αποτελεί κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...