350
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 22:50
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 22:50

Ενόψει της συνάντησής του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα τρέξουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει από την πλευρά μας, τηρώντας την υπόσχεσή μας. Θα συναντηθούμε με τον κ. πρόεδρο και θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι Ερντογάν και Νιινίστε θα έχουν συνομιλίες την Παρασκευή για διμερή ζητήματα, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για θέματα που κυριαρχούν στη διεθνή επικαιρότητα αλλά και για τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ήταν αναμενόμενο.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας, στη Συμμαχία πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ανάψει «πράσινο φως».

Στο παρελθόν, η Αγκυρα πρόβαλε ενστάσεις κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» (σ.σ. Κούρδους των παρατάξεων PKK και YPG), ζητώντας παράλληλα την έκδοση τους.

Ωστόσο, η παραπάνω δήλωση Ερντογάν ενισχύει το σενάριο που θέλει την Τουρκία να λέει «ναι» αρχικά στην προσχώρηση της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να απαιτεί επιπλέον μέτρα από τη Σουηδία προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, σύμφωνα με το Reuters.

Δύο τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν την Τετάρτη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι είναι «πολύ πιθανό» η τουρκική εθνοσυνέλευση να κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα Απριλίου, οπότε και θα διαλυθεί, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Την Τρίτη ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε εκτιμήσει, από την πλευρά του, ότι είναι πιθανό η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία, έπειτα και από τις πρόσφατες συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...